kilometers

Kilometers maken #24

Kilometers maken is iets wat ik weer lekker heb gedaan. Nee niet elke run was even lekker maar als ik zo terug kijk was er wel iets fijn aan elke run die ik gelopen heb. Ik sluit het jaar af met 40+ kilometer. Hoeveel precies dat weet ik nog niet want vrijdag en zondag wordt er nog een stukje gelopen. Totaal zal ik net boven de 550 kilometer hardlopen voor 2018 uitkomen. De vastgelegde wandel kilometers komen op 144 en dan heb ik nog geen eens alle wandel kilometers vastgelegd want dat zijn er veel meer.

Deze maand was ik van plan om elke week twee keer te hardlopen. Ik had gemerkt dat ik het niet zo fijn meer vind om op woensdag te hardlopen dus had ik deze verplaatst naar vrijdag. Vijdag vind ik een heerlijke hardloopdag na het werk even een rondje en dan begint het weekend. Waarom woensdag niet zo fijn meer is heb ik geen idee maar dit bevalt nu goed vrijdag en zondag en dan maandag en donderdag de sportschool. Het twee keer in de week hardlopen is één week niet gelukt.

Waarom het niet lukte? Het weer zat niet mee, ik was moe, zoekende naar rust die ik niet vond. Achteraf had ik beter die run wel kunnen doen maar ik had even een andere mindset nodig en die kwam er zeker wel maar dat had even tijd nodig. Weet je dat wanneer je mindset om is het gewoon een stuk beter gaat. Natuurlijk is daarmee niet het probleem opgelost maar het verlicht wel een stuk en het ging voor mijn gevoel allemaal wat soepeler.

Voor mezelf heb ik een doel gesteld. Elke maand een kilometer in afstand erbij. Dat moet haalbaar zijn. De basis 5 km en dan uitbreiden. Deze maand betekende dat 7 km aantikken. Ik had verwacht dit aan het einde van de maand te doen maar het was al eerder zo ver. Op 16 december ging ik naar buiten voor een kort rondje, het had gesneeuwd en de paden waren een beetje pappig. Het idee 3-5 km geinspireerd door de Anitameisjes maar het ging zo lekker dat ik verder ging en toen ik eenmaal lekker liep dacht ik zou het vandaag al haalbaar zijn? Dus ik hobbelde door en door en zo kwam er 7 km op mijn teller te staan. Het ging heel relaxt en dat is wel heel fijn.

Een rondje op onbekend terrein heb ik deze maand ook mogen beleven op de Salandse heuvelrug. Samen met Nicole maakte ik daar een rondje van 4 km. Wat een ander terrein. Voor mijn gevoel liep ik 6:50 per kilometer maar het was echt maar 7:44. Het is hard werken op de ondergrond waar wij liepen. Dat ben ik zeker niet gewend deze asfaltvreter. Zondag liep ik daarom ook even een heel ander rondje namelijk een snelle 5 km. Elke kilometer iets sneller was het plan. Helaas zakte ik wat terug in kilometer 4 maar in 32:29 was de 5 km geklaard.

In de sportschool ben ik nadat die knop om is gegaan zo lekker gegaan. Elke keer was ik meer dan een uur bezig. Zelf 1 uur en 20 minuten en dan niet heel lang tussen oefeningen nee lekker doorgewerkt. Goed mijn bovenlichaam aangepakt en dat kon ik ook wel voelen aan de spierpijn. Het was niet te erg maar de pierpijn was gewoon goed te voelen. Ik hoop dit zo lekker door te kunnen zetten.

Ik ben best trots op waar ik nu weer sta met hardlopen. Nee het gaat nog niet perfect maar ik ben op de goede weg. Ik maak kilometers en het maakt me gelukkig.

Wat maakt jouw gelukkig in het trainen?