aangetikt

Kilometers maken #25 – 8 km aangetikt

De missie voor januari was 8 km aangetikt hebben aan één stuk. Daarnaast zo veel mogelijk blijven trainen, naar de sportschool blijven gaan en goed op mijn voeding letten. Sommige dingen zijn goed gegaan andere dingen wat minder. Ik blik even terug op de afgelopen maand wat ik allemaal gedaan heb op actief niveau.

De eerste twee dagen van het jaar deed ik het rustig aan. De eerste dag lekker thuis relaxen en kiezen voor rust. Het eerste jaar dat ik geen nieuwjaarsrun heb gedaan op de eerste dag van het jaar. Voor mezelf geen verrassing maar een verstandige en goede keuze. Na maar een paar uur slaap was het veel verstandiger om rust te pakken dan naar buiten te gaan. Iets wat ik het afgelopen jaar heb geleerd is kiezen wat goed is voor mijn lichaam en mezelf. Ik ga niet doen wat iedereen doet. Omdat het zo hoort, nee ik ga doen wat voor mij goed is en waar ik zin in heb.

Op 3 januari begon mijn week echt met een training in de sportschool. Alle trainingen van afgelopen maand gingen best wel goed op één of twee na. De meeste trainingen bestonden uit ongeveer een uur actief zijn. De trainingen wisselde ik de oefeningen af, explosieve trainingen, rustige trainingen, core trainingen alles is voorbij gekomen. Ik merk dat ik dit erg leuk vind wat ik aan het doen ben. Nu nog het resultaat gaan zien maar ik voel het al wel. De core workout zorgt ervoor dat het deel sterker is ook tijdens het hardlopen.

De hoelahoop heb ik er ook een aantal keren bijgepakt. Gelukkig lukt dit net in de woonkamer om te doen. Het fijnst is het om buiten te doen maar met het koude weer doe ik dit toch liever binnen. Meestal doe ik dit ongeveer 20 minuten. Ondertussen, tv kijken en de tijd vliegt voorbij.

Het hardlopen was lekker deze maand. Natuurlijk waren er moeilijke en zware trainingen bij maar over het algemeen genomen heb ik genoten. De eerste training was zo heerlijk. Zo mogen er meer zijn. Ik ging voor een 5 km rondje voor we gingen eten. Wat aan de late kant ging ik naar buiten maar ik had er zin in en we geven er niet echt om hoe laat we eten.

De eerste kilometer merkte ik al dat ik lekker erin zat in 6:26 was die klaar, de volgende dan iets sneller, dat iets werd 6:12. De volgende werd zwaarder 6:11 en toen wist ik dat kilometer 4 en 5 niet zo snel meer zouden gaan.  6:23 en 6:25 waren de twee laatste kilometers. Toch zat er nog wat in die laatste kilometer want ik tikte daar mijn max tempo aan met 5:10 en dat vind ik echt wel snel. Nu hield ik dit niet lang vol maar toch. 5 km in 31:38 ik zeg lekker!

De 8 km aangetikt

Vrijdagavond is voor mij tegenwoordig de heerlijkste avond om te hardlopen. Opeens was dat zo. Ik merk het in heel veel dingen. Een week na de snelle 5 km dacht ik eerst niet te gaan hardlopen. Het was slecht weer, een drukke dag geweest, Rianne kwam eten en dat zou betekenen dat ik anders een rondje moest afraffelen en dat wil ik niet. Dus ik besloot niet te gaan. Tot het moment dat ik erachter kwam dat ik mijn rust niet kon vinden. 21:47 en ik stond buiten. Hardloopoutfit aan, lampje aan en ik ging eventjes hardlopen.

Ik durfde niet ver aangezien het zo donker was en niet veel mensen meer op pad vind ik uit het dorp gaan echt wel eng. Ik ging van start, een stukje die kant op en daar heen, met een podcast op mijn oren liep ik lekker in een flow. Bij 5 km was ik bijna thuis maar ik besloot verder te gaan want ik was zo lekker ontspannen en rustig bezig mijn benen en lichaam wilde meer. 7 km weer dichtbij huis en toen dacht ik nou die ene kilometer kan er nog wel bij dan heb ik gelijk mijn doel van deze maand afgevinkt. Ik deed het en eigenlijk wilde ik niet stoppen.

Ik stopte wel bij de 8 km. Verstand won het van mijn gevoel en zo hoort het nu. Luisteren, dit stond op de planning voor de maand dat gaan we doen. Het fijne ik was rustiger na de run en kon heerlijk slapen. Toch gaat niet elke run op deze manier. Er zaten ertussen dat ik echt dacht moet die wind nu zo vol in mijn gezicht? Waarom ben ik er vandaag aan begonnen om naar buiten te stappen. Maar elke keer wanneer ik het dacht wist ik wat het gevoel aan het einde zou zijn. Eenmaal klaar vergeet ik het negatieve en heb ik uiteindelijk meer genoten dan geklaagd.

Één training sloeg ik over. Het was een zondag, het was koud, overal lag, ijssneeuwbevriezing, vrijdag had een aardige klap gegeven. Want de interval in de koude vrijdag avond met min temperaturen hadden mijn spieren gevoeld. Ik koos deze keer voor actieve rust en we gingen wandelen. Perfect om te doen alleen werd actief wandelen, heel rustig wandelen de paden in het bos waren ijspaden. Toch was het lekker, buiten zijn en actief zijn.

Afgelopen dagen liep ik op vrijdag een interval en zondag een duurloop. Vrijdag liep ik 1 km warm gevolgd door 4x 500 meter snel en 500 meter rust en 1 km uitlopen. 6:19 – 6:16 – 6:16 – 6:33 Dit waren mijn snelle 500 meter tijden. Je ziet precies waar het mis ging. De meeste sneeuw was vrijdag weg maar op sommige plekken lag er nog sneeuw wat meer ijs was geworden. Mijn 4e versnelling had ik de keuze het rechte pad of afslaan.

Ik koos om af te slaan in de hoop dat ik daar het tempo vast kon houden. Helaas was het hier heel slecht verlicht. Hier kwam bij dat ik door de regen al natte glazen had en uiteindelijk beslagen de glazen ook nog. Geen top combinatie deze drie dingen en besloot ik verstandig te zijn en het tempo los te laten. Ik wilde heel thuis komen. Uiteindelijk kwam ik heel thuis, zeiknat maar tevreden over de training en mijn inschatting.

Een rondje door de regen die ik langer maakte dan gepland

De laatste training die ik mee neem in mijn recap is de training van afgelopen zondag. Het regende denk ik bijna heel de dag. Best lastig om dan direct na het opstaan naar buiten te springen. Gelukkig had ik veel zin om te gaan hardlopen en stond ik uiteindelijk terwijl het nog enorm regende buiten. Gewoon aankleden en gaan. Wat is nu 5 km door de regen. Tijdens het lopen paste ik mijn plan aan. Het regende op dat moment niet meer en ik besloot het bos in te duiken. Het is zo rustig en dan heb ik het gebied lekker voor mezelf.

Heerlijk was dat tot er een enorme regenbui los barstte. De paden waren zeiknat en het was werken om vooruit te komen. Positief denken en dan gaat het een stuk makkelijker. Tijdens kilometer 4-5 kreeg ik het zwaar door tegenwind en geen zicht meer hebben dus even mijn bril schoonmaken en weer gaan. Wat ik dan altijd zo apart vind. 100 meter na mijn huis tikte ik de 7 km aan en dat was genoeg maar ik ging door en perste even mijn snelste ronde eruit. 8 km aangetikt voor de tweede keer deze maand en dat had ik niet verwacht.

Twee keer 8 km aangetikt wat op de planning stond om minimaal 1x te doen. Diversiteit in mijn trainingen want er zaten heuveltrainingen bij, tempoloopjes, intervals en rustig aan. Ik ben tevreden over de maand. Er zit nog zeker verbetering in en dan zeker wat betreft ademhaling want dat gehijg heel de tijd wordt ik zelf moe van.

Hoe is jouw sportieve maand gegaan?