kwart

Kilometers maken #27 – Een kwart marathon

De lekkere dagen die we hadden zorgden ervoor dat ik het buiten meer naar mijn zin had. Het was niet elke keer zo koud en grauw als ik ging trainen en dat maakte het voor mij stukken fijner om te gaan hardlopen. Een regenrun die dan nog even tussendoor komt is dan net even minder erg. Toch ben ik niet helemaal tevreden maar ik ben ook niet ontevreden. Het was een mooie actieve maand.

Een kwart marathon

Op de derde dag van de maand had ik een mooi plan. Ik wilde een bepaald aantal kilometers halen. Kijken of ik het ook alleen kon. Ik merk dat ik het de laatste tijd lastig vind om alleen te lopen. De zin is er zeker maar het ritme zit er niet altijd lekker in. Samen met iemand is dat vaak anders. Je hobbelt sneller door en de tijd vliegt vaak voorbij. Toch vind ik het voordeel van alleen hardlopen heel hoog wegen want ik kan gaan en staan wanneer ik wil, beetje twee kanten dus. Terug naar het rondje van 10,55 km. Ik liep richting de dijk, de dijk over, langs de eendenkooi en bij de school naar beneden. Een heerlijk rustig pad richting de Tiendweg die me weer terug brengt richting mijn dorp. Rustig hobbel ik verder. Ik probeer een rustig tempo aan te houden en dat gaat wel goed en de kilometers tikken weg. Rustig met een podcast aan geniet ik echt van waar ik mee bezig ben de regen die ik onderweg kreeg die konden me niet uit mijn ritme krijgen gelukkig en ik tikte de 10,55 km aan in 1:12:03 niet heel rustig gelopen maar goed genoeg.

Een rustweek

De kwart marathon werd gevolgd door een rustige week. Daar was ik even aan toe na wat drukke weken en elke dag wel wat doen met oefeningen of trainingen. Een week na de 10,55 km liep ik precies de helft 5,25. Dit was vooral een rondje plassen stampen en dit keer vond ik het heerlijk. In de rustige week nam ik ook zeker na het werk mijn rust door lekker te lezen en niks te doen. Na zo’n week heb ik echt zin om weer aan de slag te gaan. Dit was direct te merken de week erna aan mijn sportschool trainingen en mijn rondje op een vrijdagavond. Ik liep een heel fijn rondje met mooie tussentijden 6:28 – 6:09 – 5:59 – 6:21 – 6:30. 5 km en met deze tijden ben ik heel tevreden. Ik had ook echt het gevoel dat ik opbouwde en afbouwde en dat bleek ik goed aan te voelen.

Snelle tijden, daar gaat het bij hardlopen niet meer om maar het is leuk om te zien dat er zeker progressie zit in mijn trainingen. Dat ik tempo’s kan maken en aanvoel dat ik sneller of langzamer ga dan de kilometer ervoor. Voor mij is hardlopen ook zeker het ontdekken van nieuwe routes en nu zeker nu ze bij ons alles aan het verbouwen zijn. Op een zondag had ik een rondje met een blauwe lucht, zwarte lucht, zon, wind en een hagelbui maar 6 km een deel nieuwe route wat er komt te liggen. Die nieuwe route is nu nog echt een onbegaanbare weg maar leuk om alvast een stukje gezien te hebben. In de zomer kan ik veel mooie lusjes gaan maken.

Genieten van de lente

Een hele langzame maar prachtige run was op een vrijdagavond. Het zonnetje scheen nog en ging langzaam onder. Onderweg kwam ik lammetjes tegen die heerlijk door de wei sprongen en renden en als kers op de taart de bloesembomen die in bloei staan aan het einde van mijn rondje. Dan krijg je 5 km genieten. Door het genieten was het niet echt een training voor mijn gevoel en daardoor had ik de volgende morgen zin om nog echt een trainingsrondje te doen. Dus zaterdagochtend genoot ik van een rondje van 6,2 km langs de lammetjes en de mooie bomen maar nu zonder te stoppen, ik genoot terwijl ik erlangs ging.

Op een zondag stond er een training van 8 km op de planning maar mijn benen waren al zwaar toen ik vertrok. Ik maakte daarom de keuze om deze training in te korten, rustig aan te doen en soms even te wandelen. Erna was namelijk nog een flinke workout; 5 km fietsen, kasten bouwen, traplopen, sjouwen en weer 5 km fietsen.

Het startbewijs voor de kwart marathon Rotterdam kwam afgelopen week binnen en dat brengt gezonde spanning met zich mee. Ondanks dat ik er totaal anders in sta nu denk ik echt af en toe ben ik er wel klaar voor. Maar natuurlijk ben ik er klaar voor het is Rotterdam en het is een feestje. Een beetje denk ik ook wel aan wat ik zal lopen dat is iets wat je niet zomaar uitschakelt. Ik heb zin in #demooiste dus laat dat zonnetje maar schijnen en dan ga ik genieten in Rotterdam.

Loop jij in Rotterdam? De kwart of de hele? Wanneer je de hele loopt drop dan even je nummer want dan probeer ik je te spotten en aan te moedigen.