flow

Kilometers maken #29 – De flow

Een goede flow die kan je even hebben of hij kan heel lang blijven hangen. Mijn flow blijft heerlijk hangen en wordt elke keer weer versterkt. Het begon allemaal in Rotterdam tijdens het marathon weekend. Ik liep er een heerlijk rondje samen met Nicole. Niet alles voelde perfect in mijn lichaam maar het was zo minimaal dat ik wist dat het goed zit. Met de juiste trainingen kan dat laatste restje ook goed meewerken.

Begin van de maand stelde ik een aantal doelen voor mezelf. Hieronder zal ik ze nog even neerzetten en kijk ik direct wat er van is gekomen. Daarnaast pak ik er één run uit die speciaal was deze maand.

Sporten en focus

Sinds Rotterdam zit ik in een goede flow. Helaas heb ik wat pijntjes hier en daar maar ik ben ervan overtuigd dat dit met goed trainen weer weggaat. Juist door bewegen heb ik er minder last van. Juist bij lang stilzitten merk ik het vervelende gevoel. Mijn focus ligt deze maand heel erg op de basis. De basis is mijn core. 5 kilometer rondjes die met gemak gelopen worden. Rust. Balans is de key en die ga ik zeker wel vinden. Een heel belangrijk punt waar ik echt mee aan de bak moet is mijn adem. Ik haal bij inspanning heel kort adem. Het is beter om goed te ademen dan hebben ook de spieren er profijt van. Ik ga hiermee aan de slag door ademhalingsoefeningen te doen.

Aan mijn core heb ik zeker goed gewerkt. De spierpijn zat er vaak goed in. Ik trainde langer in de sportschool, zocht echt mijn focus op en zelfs thuis rolde ik het matje een paar keer uit. De bodyhoop pak ik er weer vaker bij. Aan het einde van de maand had ik een afspraak met een trainer in de sportschool. Tijdens deze afspraak heb ik allemaal nieuwe oefeningen gekregen. Voordeel van deze trainer is dat hij hardlooptrainer is geweest en afgestudeerd is in rug en beweging. Voor mij de combi die ik nodig heb. Deze afspraak moest zo zijn.

De training met de trainer was afgelopen maandag. Geen idee wat ik kon verwachten. Het werd een super interessante en leuke training. Uitdagende oefeningen waar ik aan de slag mag met balans, mijn core en loopscholing. Het is echt een leuk schema waar ik mezelf echt uitdaag en gelijk meerdere dingen train. De 5 kilometer rondjes gaan lekker, er zaten wel langere afstanden vaker bij dan de 5 km en dat was echt wel lekker.

Die ademhaling dat is iets wat ik vanaf vandaag echt ga oppakken. Nu ik het boek De hardloop revolutie heb kan ik echt aan de slag hiermee. Het begon vandaag met mijn rusthartslag noteren en lezen over ademhaling en hartslag. Heel interessant allemaal. Ik ben heel benieuwd wat het me gaat brengen.

Sporten dat gaat samen met voeding. Hoe meer ik sport des te meer honger heb ik. Belangrijk is dat ik genoeg water drink. Drinken is belangrijk zodat ik genoeg gehydrateerd ben voor het sporten en daardoor tijdens het sporten niks nodig heb. De afgelopen tijd let ik al op dat ik meer groenten en meer fruit eet en dat werkt momenteel heel goed. Op het werk eet ik maar één koekje en dat is voor mij best bijzonder.

Sinds een week merk ik dat ik echt wel goed bezig ben met eten. Naar mijn werk neem ik een bakje mee waarin komkommer, radijs en peentjes zitten. Geen koekje of snoepjes nee groenten, in allerlei kleurtjes. De snoepjes stonden nog wel op het werk maar ik sloeg vaker ene snoepje af dan dat ik er één nam. Het zal niet gelijk helemaal omslaan want ik vind nog steeds chips en twix lekker maar ik merkte wat. Wat ik merkte was; geen behoefte aan zoetigheid of hartigs toen ik thuis kwam uit mijn werk. Wat een verschil al. Water drinken gaat top. Één maar koop geen cola flessen want dan gaan ze nog steeds op. Het blijft zo lekker.

Motiverende gesprekken hebben ervoor gezorgd dat mijn focus nog meer aan staat. Ervaringen uitwisselen, elkaar wijzen op dingen en gewoon even je ei kwijt  zorgt dat ik weet dat er de komende tijd weer goede stappen gezet gaan worden.

Hiervoor ben ik zo dankbaar dat ik dit heb. Ik wordt daarnaast erg geinspireerd door Janneke (Sjansarazzi op instagram). Ze laat de lekkerste recepten zien en is altijd erg vrolijk. Daarnaast gaven de Anita meiden me weer een heerlijke boost tijdens De muddy Angel run. Gaf de Run for Kika me een heerlijk gevoel. De reactie van mijn collega was zo mooi naar mij toe dat deed me ook heel veel goed.

De langste afstand; 15 km

Wanneer ik in zo’n lekkere flow zit ga ik plannen maken. Mijn trainingen staan weer in mijn agenda en ik ga elke keer lekker op pad. Natuurlijk zit ik soms ook nog op de bank wanneer ik al buiten had moeten staan. Die flow staat niet 24/7 aan geloof mij maar. De trainingen gaan goed, hadden soms beter gekund natuurlijk maar ik klaag daar niet over want die horen erbij.

Afgelopen zondag zou ik voor een rondje van 12 km gaan. Lekker door het park, het bos en via de surfplas weer naar huis. Terwijl ik liep had ik ergens anders zin in. Ik wilde de brug weer eens over. Met een beetje rekenen kon het wel. Het zou over de brug 6 km zijn. Als ik daar dan keerde kwam ik alsnog op 12 km uit. De brug op is een aardige klim. Als ik even naar mijn statistieken kijk dan heb ik een klim van 45 meter gemaakt. En het is een aardige klim die heel langzaam omhoog gaat. Het is heerlijk de brug op te gaan.

Eenmaal de brug over ging het mis met mijn afstand. Nu ik daar was aan de andere kant van het water wilde ik verder. Ik wilde Rotterdam aantikken. Dus ik hobbelde verder en verder. Ik had verwacht dat het bord er eerder zou staan maar helaas het was toch iets verder. Bij ongeveer 8 km was ik in Rotterdam. Snel omdraaien en aan de weg terug beginnen. De weg terug werd zwaar.

Ik was de brug al op geklommen en in Capelle aan den IJssel gaat het fietspad langs de dijk. Stukken onderdijks en bovendijks dus hier werd ook de nodig klim gedaan. Terug moest dit dus weer. Eenmaal de brug weer over even een drinkpauze bij een waterpunt. Zo dankbaar voor deze plekken. Vanaf hier was het nog maar ongeveer 4 km naar huis maar het waren wel de zwaarste van heel de run. Niet alleen door spierpijn maar ook door de hooikoorts. Ik besloot verstandig te zijn en stukjes te wandelen tijdens dit laatste stuk. Wat ik had gedaan was al zwaarder dan gepland en de spierpijn in mijn billen werd aardig.

De afwisseling deed me goed en de laatste kilometer had ik daardoor weer enorm veel energie zodat ik lekker naar huis hobbelde en in totaal 15 km had afgelegd. Niet op de planning maar wel heerlijk dat het kon. Ik had veel spierpijn verwacht maar die bleef uit.

Totaal kilometers

Het is maandagavond 27 mei wanneer ik deze post schrijf en dan zit ik op 80,8 km. Dat is weer echt heel veel kilometers voor mijn doen. De 100 dat ga ik niet halen deze maand maar ik kan hem wel bijna voelen. Wat magisch dat dit weer gebeurt en zo goed gaat.

Hoeveel kilometer heb jij afgelegd deze maand?