kilometers

Kilometers maken #3

De kilometers blijven groeien en dat is echt duidelijk zichtbaar want deze maand komt mijn teller al boven de 100 km uit. Niet heel veel maar ik ga toch over de 110 km heen, het precieze aantal weet ik niet want vandaag gaan daar misschien nog wat kilometers bijkomen. Ik heb enorm genoten van bijna alle kilometers. Er zaten nog een paar zware tussen maar ook hele mooie.

De eerste hardloopweek van de maand moest een rustige worden

De laatste weken waren mijn kilometers aardig opgevoerd dus moest er een rustigere week aankomen maar kan ik dat? Nou nee dus en ook wel weer ja. De rustige hardloopweek verliep niet geheel rustig en toch weer wel. Op woensdagavond deed ik heel laat mijn interval. Iets met een tandarts, ouders, geen zin meer, eten en dan toch nog willen. Hardlopers zijn gek.

Zaterdag een lekkere 5 km gewoon relax beetje rondje om de surfplas. Met 6:24 per kilometer als gemiddelde was het niet geheel rustig. Maar hoe hou ik mijn benen rustiger als ze zo lekker gaan?

Zondag met een zonnetje op mijn bol de duurloop. Ik ging een stukje hardlopen en wisselde het af met wandelen zodat de training niet te zwaar werd en mijn hartslag laag bleef. 11 kilometer in 1:24 dat is lekker rustig en daar kon ik wel mee eens zijn.

Week twee tikte ik de 16 km aan

Een intervaltraining om mee te beginnen op woensdag. 46 minuten over 6 km gedaan, de warming up duurde 5 minuten, de snelle fase 2 minuten, de rustige fase 3 minuten en de cooling down 10 minuten. De snelle stukken gingen goed. In de goede zone komen duurde soms even, maar het tempo dat zat er wel goed in. De ruststukken moest ik echt rustig aan doen en ik kan niet wachten om daar ook wat sneller te mogen. Mijn hartslag laat dat nog niet toe, die kent geen middenweg. Dat gaat wel goed komen. De laatste 10 minuten lekker uitgelopen.

Zaterdag toen ik bezig was met de eerste kilometer ontstond het plan wat ik ging doen. Elke kilometer sneller. Niet een seconde, nee ik wilde proberen 10 seconde sneller te gaan – maar wel op gevoel. En dat ging top elke keer 10 seconden of meer sneller. Heerlijk! Na dit rondje had ik alweer zin in mijn volgende run.

De afstand die ik wilde lopen zondag was 15 km. De route had ik uitgestippeld, het zonnetje scheen al lekker en dat maakte het hardlopen zo ontzettend fijn. Ik liep op een rustig tempo, net onder  de 7 minuten per kilometer. Toen ik over de helft was vond ik het tijd om te versnellen. Iets sneller dan ik liep. Kilometer 9 en 10 liep ik sneller en 11 en 12 ging ik nog wat sneller. Ik begon wel te merken dat ik de dag ervoor een lekkere training had gehad want de kilometers 13 en 14 zakte ik iets terug en ik liet het heel even toe. Kilometer 15 ging zo lekker weer, iets met einde in zich denk ik. Maar het einde was nog niet in zicht want ik was nog niet thuis. Gewoon lekker doorgaan! 16 km en alles voelt lekker en goed.

Alleen maar avond runs en geen weekend run in week drie

Dinsdag begon ik met de eerste run van de week. Ik deed dit pas om kwart voor negen omdat ik eigenlijk geen zin had. Mijn dag was stom en ik wilde niks meer maar ja ik wilde eigenlijk wel. Met een beetje te veel tempo in mijn benen maakte ik een 6 km rondje in 36:32. Of dat zo slim was na de duurloop geen idee maar het was wel lekker. Woensdag direct na het werk ging ik voor mijn tweede rondje. Een stukje rustiger. Lekker door het park en een kilometer extra. Genietend van het uitzicht, de zon en de temperatuur. De derde en laatste run van de week was een hele vervelende en ook weer lekkere run. Ik moest enorm plassen deze run en dat was niet fijn. In de avond 6, 7 en 8 km op werkdagen. Een mooie afsluiter van de week en ik gaf daarom mezelf rust. Wel heel vreemd om niet op zaterdag en zondag te gaan hardlopen maar er stond wat anders op de planning.

De runs voor Zandvoort in week vier

Woensdag eindelijk weer hardlopen. Al ging dit nou niet echt lekker. Het weer was goed te doen alleen ik viel voor mijn gevoel continu over mijn eigen voeten. Kwestie van een moe hoofd en niet meer weten waar mijn benen neer kwamen. Hardlopen, wandelen, ik wisselde het af en vond het na een half uur genoeg. 4 km volbracht. Vrijdag was het tijd voor een run die ik al te lang niet meer gemaakt had; Hardlopen naar Lekkerkerk. Het rondje wat ik vaak maakte tot mijn Opa overleed. Ik kon het niet meer, het gemis van het rondje werd groter en zeker nu het weer Lente is. Want wat is het dan mooi. Dus die ochtend ging ik richting Lekkerkerk. Over de dijk, uitzicht op de Lek en dan als je de dijk overloopt dat laatste stuk dan zie ik al de kerk in de verte. Het gevoel wat dat me geeft dat is Thuiskomen.  Wat voelde dat goed zeg. De dijk af denderen, het dorp in. Het huis van Opa mijn hartslag sloeg omhoog, mijn ademhaling compleet weg en niet onder controle, hyper, tranen in mijn ogen, geen Opa voor het raam. Staan blijven, het moment ervaren. Dit moment was nodig, nodig om sterker te worden en weer mijn rondje te kunnen maken. Ik liep verder en met 5 km kwam ik aan bij de fietsenmaker. De fietsenmaker waar de fiets van mijn Opa stond. Die ging mee terug naar huis. Wat ik gelopen had kon ik weer terug fietsen. Deze run was zo veel beter dan die van woensdag, emotioneel zwaar maar tegelijkertijd zo enorm genieten kunnen, dat is magisch. Zaterdagochtend liep ik nog een 6 km rondje met een lekker tempo. Met zulk weer dan moet ik gewoon naar buiten. Even de benen strekken. Van Zandvoort komt een apart verslag maar ook weer 12 km.

Met 12 km in de benen gewoon weer verder trainen in week vijf

Maandag was ik ook nog een dagje vrij. Tijd om de 12 km eruit te lopen. Voor het eerst een tshirt en driekwart broek aan en een rustig rondje van 5 km. Heerlijk, wel wat warm maar mijn benen voelde lekker en met deze 5 km kwam ik al op 103 km uit. Echt zo lekker om fijn aan het trainen te zijn. Hoe makkelijk deze 5 km ging was het woensdag zwaar drama. Dit drama kwam vooral door mijn sportbh die het niet vol hield. Het werd meer wandelen dan hardlopen. Gefrustreerd kwam ik thuis. Of ik vanavond nog een rondje maak? Misschien, ik heb er eigenlijk wel zin in maar ik weet nooit hoe de dag verloopt.

Hoe was jouw actieve maand?

Bewaren

Bewaren