warmte

Kilometers maken #30 – De warmte

Trainen met een schema, de warmte, code geel en spierpijn waren voor mij wel echt de woorden van de afgelopen maand. Het was een hele actieve maand met trainingen die ik nog nooit gedaan had maar zo leuk vond om te doen.

Begin van de maand zei ik; Het belangrijke is wel dat ik zorg dat ik naast het trainen genoeg rust neem. Relax is daarom mijn woord deze maand om te onthouden en me aan te houden. Want als ik wil presteren moet ik ook voldoende rust nemen.

Relax

27 trainingen wat is daar relax aan met 28 dagen gehad te hebben deze maand (terwijl ik dit schrijf). Nou niet elke training was heel intensief. De trainingen waren heel afwisselend en keek ik per dag aan wat voor die dag goed voelde. Vogeltjes kijken deed ik namelijk aardig vaak deze maand. Echt heerlijk rustig hardlopen en opletten dat mijn hartslag laag blijft. Rustig lopen is nog wel heel hard werken.

Rustig hardlopen is niet makkelijk. Het is wel erg fijn. Het is minder intensief en belastend. Mijn tempo ligt dan echt rond de 8 minuten per kilometer. Soms ga ik sneller en dan moet ik weer rustiger. Ik voel dit steeds meer aan wanneer ik te hard ga volgens mijn hartslag. Bij de rustige rondjes houd ik dus echt mijn hartslag in de gaten dat het in een zone blijft. Wat ik enorm merk is dat ik door sommige dingen opeens omhoog schiet. Bijvoorbeeld een bruggetje of een dubbele bocht. Dan schiet het even omhoog, bij een hond ook trouwens.

Door mijn ademhaling probeer ik mijn hartslag weer omlaag te krijgen en dat werkt echt heel goed. De temperatuur heeft ook invloed dus ik ben benieuwd wat de langzame rondjes over een tijd zullen zijn en wat dan de max is die ik tussendoor aantik. Ondanks dat het hard werken is om in de goede zone te blijven is het wel heel relax.

Er waren ook snelle rondjes en tempo rondjes. Echt alles kwam voorbij. Bij een hardloopclinic met Robert Lathouwers kwam echt alles voorbij want na een warming up moesten we aan de bak met looptraining. Deze looptraining was helemaal gebaseerd op de middenvoetslanding. Deze landing zorgt ervoor dat je beter gaat hardlopen en sneller. Alle tips neem ik mee in mijn eigen trainingen maar niet gelijk alles doen want het is een omschakelproces. Zou je gelijk heel erg omschakelen heb je enorm veel kans op blessures. Dus na mijn training wat oefeningen en dat is het. Het was echt een top trainig.

De warmte

De warmte en code geel hielden me niet tegen om te gaan trainen. Ik koos ervoor elke keer goed te eten en drinken en het weerbericht in de gaten te houden. Wanneer het te erg dreigde bleef ik dicht bij huis. Was het warm ging ik vroeg of juist heel laat wanneer het al een beetje afkoelde.

Spierpijnweekend

Vrijdag 14 juni was ik uitgenodigd om een boksclinic bij te wonen in de sportschool van Rochelle. Als Anita Lady organiseerde ze deze avond. Ik was heel benieuwd naar deze clinic. Dit was echt zo gaaf. Met een hele groep dezelfde training doen is echt leuk en je gaat net dat stapje verder als je elkaar kan motiveren.

warmte

Zondag stond de volgende activiteit op de planning. Weer samen met een Anita Lady en twee anderen waren er ook ik heb het over Nicole, Deborah en Saskia. We gingen de Ladiesrun doen. De Ladiesrun die we liever op een scootmobiel hadden gedaan door de spierpijn van de boksclinic maar we hebben het gedaan.

Evaluatie in de sportschool

Zes weken nadat ik mijn schema had gekregen stond er een evaluatie gepland. Ik was een half uur van te voren aanwezig om alvast zelf te trainen. Dit werd veranderd door mijn trainer; ik moest meedoen aan een circuit buiten. Hierna hebben we spontaan een meetmoment gedaan en daar was ik zeer tevreden over. Hierna mocht ik nog aan de bak met de trainer voor nieuwe oefeningen en checken hoe ik ervoor stond. Mijn overhead squat laat vooruitgang zien. Dat is altijd zo heerlijk te weten.

Met het nieuwe schema ga ik de komende 6 weken weer aan de slag! Het zijn leuke trainingen met nog steeds veel balans en kracht om alles sterker te maken. Ik ben zo benieuwd over een tijd wat het me gaat brengen voor het hardlopen.

Totaal kilometers

Het is vrijdagavond 28 juni wanneer ik deze post schrijf en dan zit ik op 81, km. Dat is weer een kilometer meer dan vorige maand. Er komen nog ongeveer 5 km bij met de Muddy Angel Run wat op ongeveer 86 fijne kilometers komt. In totaal 27 trainingen, 3 dagen geen sport activiteit, een hele actieve maand met genoeg spierpijn.

Hoeveel kilometer heb jij afgelegd deze maand en hoe ging je om met de warmte?