intensieve

Kilometers maken #31 – Rustige en intensieve rondjes

Op 6 juli startte mijn trainingsschema en nu aan het einde van de maand heb ik van de 14 maar 10 trainingen gedaan. Heel misschien volgt vandaag training 11 maar dat hangt helemaal van het weer af. Waarom ik 3of 4 trainingen heb gemist dat ga ik je vertellen. Het belangrijkste is dat ik het niet erg vind. Eerlijk. Klein beetje wel want ik wil ergens naartoe werken en ik mis de trainingen maar het was verantwoorder om niet te trainen dan wel.

Trainen met een schema betekend een houvast. Wat heel fijn is. In mijn agenda zit bij elke week een post-it met de trainingen erop die staan gepland voor die week. Per dag kijk ik welke training in mijn dag past. Een klein beetje vrijheid in een trainingsschema is wel lekker. Ik neem deze vrijheid omdat ik soms ook rekening moet houden met een ander en dan past een 7 km rondje niet in mijn avond maar wel een 5 km rondje of de sportschool in plaats van hardlopen.

Vier hardlooptrainingen in de week

Mijn schema bevat vier hardlooptrainingen in de week. Dit is van een intensieve run tot een rondje vogeltjes kijken. Alles gaat op hartslag. Het trainen op hartslag is nog niet altijd zo makkelijk want mijn hartslag gaat vaak uit de zone waar ik in moet trainen. Gelukkig blijft mijn gemiddelde hartslag wel in de juiste zone. Dat is dan wel weer een goed teken. Of het echt mijn goede zones zijn dat weet ik niet precies. Ik heb ze zelf ingesteld en er geen test voor gedaan. Het voelt wel goed de zones waarin ik train met mijn snelheden dus ik houd dit zo aan hoe ik het nu heb.

De rustige hardlooprondjes gaan steeds beter. Ik ga steeds beter aanvoelen of ik te snel ga of niet. De intensieve rondjes daar weet ik nog niet altijd wat ik ermee moet. Ik heb een keer een dijkentrainingen gedaan als intensieve training. Wat ik deed met de dijken? 5x 2 dijken op en af. Dit was aardig intensief maar als ik mijn hartslag erna zag niet intensief genoeg. De volgende intensieve deed ik na mijn rondje nog even sprintjes trekken aan het einde en dat was wel echt intensief. Ondanks dat het maar 100 meter sprintjes waren was ik wel blij met welk tempo ik er daaruit kreeg. Ik tikte de 3:55 aan en dat had ik nog nooit eerder gedaan.

De rondjes op tempo 6:50 gaan echt goed. Soms iets te snel en soms iets langzamer maar meestal zit ik goed in het tempo. Deze rondjes zijn meestal 7 km en dat vind ik heerlijk. Een stukje het dorp uit door het bos en dan via de rand van het dorp weer terug. Niet altijd gaat het makkelijk, ik heb er zeker wat moeilijke tussen gehad. Er was er één waarop de zon al vroeg aardig brandde en door de processierups kon ik niet door het bos lopen. De hele 7 km fel in de zon gelopen en dan is het toch flink bikkelen. Ik maakte tijdens deze run dan ook de keuze om het laatste stuk rustig aan te doen.

Nightrunner

Wat me deze maand wel enorm opviel is dat ik steeds meer een avondloper wordt. En dan niet om zes uur maar om half tien stap ik nog even naar buiten om  mijn rondje te maken. Heerlijk in de stilte en rust van het platteland. Gelukkig is het nu licht buiten als ik dat doe en hoop ik dat het nog lang kan want ik geniet er erg van. Het is ook relaxt om als ik na mijn werk thuis kom rustig even te zitten en niet gelijk naar buiten te rennen om te gaan hardlopen.

De warmte is nu te extreem

Waar ging het mis met mijn schema en 3/4 trainingen missen. Het trainen kan niet altijd perfect gaan om dan af en toe een training te schrappen moet kunnen. Vermoeiende gebeurtenissen kunnen ook zorgen dat ik een training over moet slaan. Vermoeidheid kan door een training weggaan maar deze keer voelde ik aan dat het niet zo zou zijn en koos ik voor de ontspanning op de bank met een boekje. Dus in de derde week koos ik ervoor om naar mijn schema te kijken en te beslissen welke training ik kon missen. Dit werd een training van 7 km op snelheid 6:50. De keuze om deze training over te slaan was makkelijk omdat hij er twee keer instond.

Week vier was een ander verhaal. Wat ik deze week zou kunnen doen was nog een hele grote vraag. De intensieve run werd direct geschrapt want dit werd een hittegolf week. Een hittegolf met temperaturen die wij nog nooit meegemaakt hadden. De temperatuur liep op tot 40 graden. 40 graden!? Dat is wel even heel extreem. Ik voelde heel mijn lichaam daarop reageren. Slapen ging extreem lastig in ons huis. Boven was de temperatuur 35 graden en dat zelfs nog om half 5 in de ochtend. In de woonkamer was het iets beter met 32 graden. Je kan begrijpen dat je dan weinig nachtrust krijgt.

De eerste training in de warme week was op een dinsdag laat in de avond toen liep ik mijn rustige 5 km. Mijn hartslag blijft normaal netjes rond de 145 en schiet soms omhoog naar 153. Deze avond kon je al merken dat het weer invloed had want 160 was meer mijn standaard deze dag. Wel was het lekker om geweest te zijn. De andere dagen vond ik het niet verantwoord. Niet om te hardlopen en niet om te trainen in de sportschool. Een korte workout op het balkon zorgde al voor een watervalsessie.

De sportschool

Niet alleen mijn hardloopschema ging in maar ook mijn nieuwe schema in de sportschool. Dit schema is beter dan de vorige. Nog steeds hard werken maar mijn benen kunnen alle oefeningen aan zelfs als ik de dag ervoor een hardlooptraining heb gehad. Wiebelen sta ik erna zeker en niet alle herhalingen haal ik nog maar in deze paar weken zie ik al verbetering. Veel balans oefeningen, de kettlebel komt twee keer voor en wel in 8 kg en 12 kg. Het meest irritante vind ik kaatsen en dat sla ik dus heel soms even over. De rest vind ik leuk of uitdagend om te doen.

Totaal kilometers

Wanneer ik dit schrijf is het zaterdag 27 juli om 3 uur en dan zit ik op 61,6 km.(Iets later zit ik op 66,6 km want het koelde opeens af en ik ging voor een rondje hardlopen. Dit ging 3 km goed maar de laatste 2 ben ik gaan wandelen want ademhalen werd zwaar) Iets minder dan vorige maand maar zeker tevreden als ik terug kijk op wat ik gedaan heb. De gemiste trainingen haal ik niet meer in maar rust en aan mijn lichaam denken is ook heel belangrijk. Het is niet belangrijk om alle trainingen te doen als ik het einddoel niet haal.

Wat doe jij tijdens je intensieve rondjes?