Kilometers maken #32 - Weg trainingsschema

Kilometers maken #32 – Weg trainingsschema

Kilometers maken, dat is iets wat ik zeker gedaan heb deze maand. Wel zonder mijn trainingsschema want die legde ik aan de kant. Waarom lukt het mij niet me aan een trainingsschema te houden. Waar gaat het mis en gooi ik mijn trainingsschema aan de kant. Deze maand gebeurde het toch echt. De ene na de andere training schrapte ik uit mijn agenda. Gewoon eruit of ze er nooit ingestaan hebben. Was ik het ermee eens? Natuurlijk niet maar het ging niet anders.

Hardlopen, het blijft een hobby en ik wordt er niet voor betaald

Een trainingsschema is geen gouden regel. Heel belangrijk vind ik het om te kijken naar alle omstandigheden. Hardlopen blijft voor mij een hobby, iets wat ik doe omdat ik het leuk en fijn vind en ik wordt er niet voor betaald. De nawerkingen van de hittegolf, vermoeidheid, drukte op het werk het liep niet lekker letterlijk en figuurlijk. Ik begon steeds meer te merken wat het met mijn lichaam deed. Vrijdagavond trainde ik in de sportschool, zaterdagochtend een rondje hardlopen en zondag een rondje hardlopen met mijn stocks sokken aan in de hoop dat het goed deed met mijn benen. Het werd niks. Het was de 2e helft gewoon keihard werken om thuis te komen en de 9 km aan te tikken.

Zulke hardlooprondjes zijn niet fijn. Toch kan er wat goeds uitkomen. Ik koos tijdens die 9 km om een week rust te nemen. Wel werken want ik kon niet zomaar opeens zeggen; “He jongens ik ben er ff niet.” Al had het me heel lekker geweest om gewoon even helemaal niks te doen. Gewoon doen waar je zelf zin in hebt wanneer het kan. Tijdens deze week rust ging ik werken, wandelen, slapen, tv kijken, lezen en verder deed ik vrij weinig. Vroeg naar bed en echt de rust pakken. Ik merkte dat het nodig was en me goed deed.

Maandag, dinsdag en woensdag wandelde ik een uur, 40 minuten en 30 minuten. Het werden steeds minder minuten en donderdag en vrijdag belande ik lekker op de bank. Zaterdag merkte ik zeker dat deze week me veel positiefs had gebracht. Voor een rondje hardlopen ging ik nog niet ook al had ik er heel veel zin in. Ik was verstandig.

trainingsschema

Het werd een rondje van 40 minuten wandelen op zaterdag en zondag ging ik voor een rustige 5 km hardlopen. Hoe je na een week rust weer start dat gaat door mijn hoofd wel spoken. Zal het makkelijk zijn, zal het zwaar zijn, ben ik echt uitgerust. Wat ga ik doen met het schema. Ik koos voor de basis van mijn schema. 5 km vogeltjes kijken. Dus podcast aan en tempo take it easy en genieten en dat was zeker wat ik deed.

Op een maandag weer naar de sportschool maar ook even wat korter dan gewend om rustig te beginnen. Dinsdag weer een 5 km rondje rustig aan. Woensdag een afspraak met de trainer.

Check up bij de trainer in de sportschool en een nieuw trainingsschema

Elke zes weken ongeveer heb ik een afspraak met mijn trainer. We kijken dan naar hoe de afgelopen weken zijn gegaan. Wat ging goed, wat ging er minder goed, welke oefeningen vind ik leuk en welke lukken nog steeds niet. Een hele evaluatie. Niet alleen wat er in de sportschool gebeurd maar wat er buiten de sportschool gebeurt is ook belangrijk. Ik geef aan dat ik rugklachten heb en dat neemt hij dan weer mee in wat we de komende maand gaan doen. Na de evaluatie kwamen de nieuwe oefeningen die we doornamen en geloof me dat wordt niet allemaal even makkelijk. Wat weer tof is want dat betekend dat ik ergens naar heb toe te werken in die zes weken.

Na de training deden we nog even een meeting. De meting gaf vooruitgang, echt fijn om te zien. Gewicht zegt niet alles. Vooral dat je het voelt maar nu gaf ook de weegschaal een ander gewicht aan, vetpercentage minder en mijn gevoel was goed.

trainingsschema

Rustig aan verder

De 5 km rondjes blijven mijn basis in de week. Mijn rustpunt. Toch durfde ik het aan om op zondagochtend naar buiten te stappen en te gaan hardlopen met als doel +5 km maar hoeveel boven de 5 km moest het rondje zelf laten weten. Dit werd 8 km. Dit rondje ging zo relaxt en fijn dat ik er zo nog een aantal kilometers achteraan had kunnen plakken. Toch loop ik na deze 8 km niet te hard van stapel. Ik zoek elke dag mijn balans op en probeer die goed te houden. Vanaf deze 8 km zondag besloot ik een challenge aan te gaan met mezelf. Waar een rondje hardlopen al wel niet goed voor is.

10.000 stappen en 100%

Elke dag wil ik bewegen, genoeg bewegen en dat wil ik door twee doelen te stellen aan mezelf. Elke dag wil ik proberen de 10.000 stappen te halen en de 100% op mijn horloge. Waarom die 100%? Wanneer ik ga hardlopen heb ik waarschijnlijk zo’n 6000 stappen voor een 5 km dan zegt mijn horloge 100% omdat het een inspanning was. Wanneer ik ga wandelen 7 km zegt mijn horloge +10.000 stappen maar niet dat ik op 100% zit. Het is dus mijn doel om beiden te voltooien.

Ik merk dat de ene dag makkelijker is dan de andere dag. Wanneer ik op mijn werk veel te doen heb waarbij ik zit dan moet ik heel veel moeite doen om voor dat ik naar huis ga 5000 stappen te hebben. Is het een actieve dag op mijn werk dan heb ik soms nog maar 3000 stappen nodig. Daarnaast vind ik het erg belangrijk om meer buiten te zijn. Ik zit veel binnen maar ik merk dat buiten zijn, een frisse neus halen zo fijn is. Zeker nu met de prachtige zonsondergangen. Daar kan ik zo van genieten.

Hoe nu verder naar mijn doel voor dit jaar

Ik heb een doel waar ik naartoe werk en waar het trainingsschema voor is. Op pakken doe ik het weer, pas hier en daar mijn snelheid aan en train minimaal 2x in de week. Ik ga doen wat goed voelt en niet wat moet. Wie weet wordt ik ooit een trainingsschema meisje maar ik denk eerder dat ik meer geniet als ik doe wat goed voelt. En dat doel dan? Dat doel is geen moeten want het moet leuk blijven. Ik blijf veel wandelen en werken aan de basis en kijk wel hoe ver ik kom.

Hoe ga jij om met trainingsschema’s en tegenslagen?