loop

Kilometers maken #33 – Ik loop minder

De kwart marathon in april gaf een enorme boost. Het ging echt lekker, ik was terug. In mei liep ik 92,8 km, juni 89,2 km, juli 82,3 km, augustus 60,2 en september tot loop ik tot nu toe 46,1 km hier komt misschien nog minimaal 5 km bij. Maar zoals je ziet worden de kilometers weer minder. Volg je me op instagram dan zie je me al minder hardlopend voorbij komen.

Hardlopen, waarom loop ik minder

Het verbaasd mij dat ik in juli en augustus nog best veel kilometers heb gelopen. Je ziet een dalende lijn in mijn kilometers. Dit begon allemaal toen de temperaturen boven de 30 graden gingen. Dat ze zelfs de 40 graden aantikten hakte er nog erger in. Ik voelde dit door heel mijn lichaam, heel mijn energie. Ik ben er niet voor gemaakt. Spieren voelen zo anders, ademhaling wordt oppervlakkig en ik ben een waterval. De trainingen werden zwaarder en zwaarder. Ik trainde naar een doel maar dat doel heb ik laten varen.

Het hardlopen werd minder leuk, het voelde minder plezierig. Elke training was zwaar en kostte flink wat energie. Waar ik eerst nog met gemak rondjes liep in 6:50 liep ik ze nu in 7:30 of rustiger. Geen idee wat er precies aan de hand is maar hoe mijn lekkere loopjes verdwijnen zo verdwijnt mijn zin mee. Ik begin het minder leuk te vinden. Wandelen is veel fijner. De sportschool is veel leuker.

loop

Mijn doel is geparkeerd. Of ik dit doel nog een keer ga oppakken dat weet ik nog niet maar voor nu is het goed. Ik liet het los en dat voelde zo goed. Ik moest niet meer hardlopen ik kon gaan hardlopen en ik kon gewoon gaan wandelen als ik dat liever deed. Stil zitten deed ik zeker niet. Ik denk dat ik evenveel of zelfs meer kilometers heb gewandeld. Stilzitten is niks voor mij, ik moet wat doen.

10.000 stappen challenge

Met dat ik minder ging hardlopen ontstond ook wel de 10.000 stappen challenge. Een challenge die ik nu al 43 dagen vol hou. Ik wil gewoon de 100% activiteit halen en de 10.000 stappen. Het is fijn om het te halen, de activiteit van de dag gedaan te hebben. Het zet me er ook toe om nog even naar buiten te gaan na het werk. Zelfs afgelopen week toen het enorm regende stapte ik naar buiten. Met een paraplu in mijn hand wandelde ik heerlijk door het dorp. Ik genoot van de rust die er heerste en mijn stappen waren na 3 km weer afgevinkt.Sommige dagen moet ik wel even wat extra stappen in huis zetten maar dat vind ik wel leuk om te kijken of ik in ons kleine huisje toch de stappen kan halen. Vaatwasser inruimen, beetje opruimen en hoppa ik heb de benodigde stappen gehaald.

Krachttraining

Mijn schema van de sportschool was bij het ene te makkelijk en het andere had ik even niks mee. Bepaalde oefeningen waren echt op het hardlopen gericht en daar had ik gewoon geen zin in. Het ijzer trok me naar zich toe. Ik ging het krachthonk in. Pakte er een oud schema bij en ging aan de slag met gewichten. Aankomende week ga ik overstappen op een krachttraining schema omdat dit zo leuk is. Het zijn kleine groei momenten die ik mee maak. Begon ik 4 weken geleden met 3 rondjes van 13 kilo lat pull down, zit ik nu op 1x 16,5 kilo en 2x 14 kilo. Dit is zo gaaf om te voelen. Mijn lichaam wordt er sterker van en dat voelt goed.

loop

Kilometers maken

Blijft deze rubriek kilometers maken heten of ga ik de naam veranderen? Mijn focus veranderd en daarmee gaat deze rubriek misschien ook wel veranderen. Hardlopen daar stop ik niet mee. Hoe ik dat zo zeker weet? Ik sta alweer ingeschreven voor de kwart marathon van Rotterdam dus dat lijkt me heel duidelijk dat ik niet stop met hardlopen. Ik wil hardlopen omdat ik het leuk vind, ervan geniet, het me plezier brengt en niet omdat het moet, er iets bewezen moet worden. Er hoeft niks bewezen te worden, ik zal nooit eerste worden, misschien loop ik nooit meer een halve marathon en loop ik nooit een marathon maar hardlopen maakt me nog steeds gelukkig.

Laat ik vandaag als voorbeeld nemen. Heel de dag druilerig weer. Ik rij naar huis en de regen komt met bakken uit de lucht. Eenmaal thuis is het droog. Mijn vriend vraagt hardlopen of wandelen? Wat wordt het vandaag? Ik twijfel, het weer speelt daarin mee. Buienradar geeft meer dan een uur een droge periode. Ik ha de knoop door ik ga hardlopen, voelt het niet oke dan ga ik wandelen spreek ik met mezelf af.

Het wandelen is niet gebeurt. Het hele rondje heb ik hardlopend volbracht, niet gestopt, niet gewandeld maar genoten van elke stap. Ik had door dat het lekker ging, dat er geen druk was, het weer perfect was en mijn benen goed voelden. Voor het eerst sinds tijden onder de 7 minuten per kilometer en wel 6:55. Het gevoel dat er meer in zat. En toch stopte ik bij 5 km thuis want het was goed ik was geweest en het was lekker.

De maand afsluiten

Zondag hoop ik de maand af te sluiten met een rondje hardlopen en maandag in de sportschool. Het weer zal hier wel in meespelen wat het wordt. Storm wordt er voorspelt dus is het heel erg dan kies ik voor de bank, ik kies dan voor mijn rust. We laten de warme dagen achter ons. De koude natte maanden mogen komen mijn lichaam houd daar meer van. Al vind ik het zelf leuker met een zonnetje en een blauwe lucht.

Het hardlopen is minder maar bewegen blijf ik doen want bewegen is belangrijk
en dat merken jullie dat bewegen zit meer dan goed ik loop heel veel.