Klaas Boomsma

Klaas Boomsma – Ren voor je leven

Al heel wat jaar stond Ren voor je leven van Klaas Boomsma op mijn want to read lijstje. Zeker na het horen van een aantal podcasts waar hij te gast was. Het daadwerkelijk kopen van het boek bleef uit. Een tijdje geleden was er een Instagram quize bij Anita Nederland waar je Ren voor je leven kon winnen en laat ik nu één van de gelukkigen zijn die het boek won. Gehoopt en gekregen. Zelfs een persoonlijk gesigneerd exemplaar, zo tof.

Ren voor je leven is een persoonlijk boek over wat hardlopen met jou kan doen.

Een maand voor zijn 37ste verjaardag concludeert journalist Klaas Boomsma in een verslavingskliniek in Zuid-Afrika dat zijn leven mislukt is. Een dag later begint hij met hardlopen. In Ren voor je leven vertelt Klaas het verhaal van zijn verslaving aan alcohol en cocaïne, maar hij beschrijft vooral wat hij heeft gedaan om zijn leven weer in eigen hand te nemen en hoe hij een gezond leven in balans opbouwde.

Boomsma is inmiddels vijf jaar clean(bij het verschijnen van dit boek in 2017), getrouwd en vader van een dochter. Na zijn eerste run over het strand in de buurt van Kaapstad is hij niet meer opgehouden met hardlopen – een bezigheid die hem heel veel meer heeft opgeleverd dan een goede conditie. Klaas begon met hardlopen als medicijn tegen zwaarmoedigheid en vluchtgedrag, maar inmiddels is het een gepassioneerde en fantastische way of life. Ren voor je leven is niet geschreven om je ervan te overtuigen dat je moet gaan hardlopen, maar na het lezen van dit boek heb je daar gewoon onbedwingbaar veel zin in.

Niets werkt zo effectief tegen onrust in je hoofd en in je lijf als hardlopen. Je loopt de deur uit met in je hersenpan een door elkaar schreeuwend koor van stemmen. En stap voor stap wordt het kalmer.

Hardlopen relativeert,

Klaas Boomsma is werkzaam bij RunningNL, trainer bij Vondelgym van Arie Boomsma, partner en vader en doet in Ren voor je leven een persoonlijk boekje open over zijn leven voordat hij dit allemaal was. Het is totaal geen boek over hoe geweldig hardlopen wel niet is en hoe snel je wel allemaal niet kan gaan. Het is een boek over Klaas Boomsma en zijn verslaving en hoe hij per toeval in aanraking is gekomen met hardlopen.

Het begint met het vertellen over zijn verslaving, zijn omgeving en hoe hij zo ver is gekomen om naar een afkickclinic te gaan. Vanaf daar mengt hardlopen zich in het verhaal. Het mooie vind ik dat voor elke hardloper er herkenbare stukken zullen zijn. Voor mij zijn dat zeker; Even de deur uit gaan om wat rust te creëren in het hoofd, het hardlopen om het hardlopen en niet om de prestatie. Het is een inspirerend verhaal, fijn geschreven en een boek wat ik maar moeilijk weg kon leggen. Ik wilde weten hoe zijn traject verder ging, hoe Klaas hieruit is gekomen wat hij geleerd heeft daar maar ook van het hardlopen.

Herkenning in teksten.

De tekst hieronder had ik echt een herkenning bij. Nee ik heb geen marathon gelopen en waarschijnlijk gaat dat ook nooit gebeuren. Een halve marathon liep ik wel en die afstand is zo mooi en ik weet dat hardlopen zelf de schat is en niet 5 minuten van mijn tijd af. Het gevoel wat hardlopen je kan geven dat vind ik mooi hoe Klaas Boomsma dat beschrijft.

Ik had het goud al gevonden. Dat was niet die sub 3 en het waren ook niet die snellere tijden. Het lopen zelf was de schat.

Persoonlijk denk ik dat je niet van hardlopen hoeft te houden om dit boek te lezen. Het is een inspirerend verhaal van een verslaafde die werkt aan zichzelf. Hoe hij dit doet en hoe veranderingen door een partner en een kind erbij komen kijken dat deelt hij allemaal in Ren voor je leven.