Kodak six-20 Brownie D

Kodak six-20 Brownie D is gemaakt tussen 1946 en 1953 en ik heb er één. De camera is van mijn oma geweest en hij staat al jaren bij mijn vader in de kast niks te doen. Voor een foto-idee had ik de camera nodig en vanaf het moment dat ik hem had was ik nieuwsgierig of hij het nog zou doen. In de camera moet een 620 rolfilm maar deze  zijn in 1995 uit de productie gegaan. gelukkig bestaat er internet en vind google vele forums waar mensen zoeken naar 620 rolfilms. Op de forums wordt overal gemeld een 120 rolfilm te gebruiken wat heel vreemd is omdat de camera zelf aangeeft dat deze niet zal passen. Na wat filmpjes te hebben bekeken hoe het 120 rolletje geschikt wordt gemaakt voor een 620 camera heb ik een rolletje besteld. Na een paar dagen wachten had ik het rolletje en ben ik aan de slag gegaan. Binnen een paar minuten was de 120 rolfilm geschikt voor de Kodak six-20 Brownie D. Het verschil tussen de 620 en 120 is de dikte van de filmrol. Met een nagelknippertje knip je beide kanten van het rolletjeplastic af en hij is geschikt.

Kodak six-20 Brownie D

En dan verder… De eerste foto die ik maakte was nog op het doordraai stuk en de eerste echte foto is niet gemaakt want daar draaide ik voorbij. Je hoort geen klik als je doordraait, je moet op de achterkant van de camera kijken. Je ziet een rood vlak of een nummer, een nummer betekent dat je een foto kan nemen en het rode dat je door moet draaien. In totaal had ik 8 foto’s kunnen maken, ik heb met de 7 mogelijkheden die ik nog over had twee verschillende sluitertijden gebruikt, de close-up/portretlens en double-exposure geprobeerd. Het grappige is dat door een schuifje uit te trekken je een close-up/portretlens hebt en schuif je hem weer in heb je een meniscus f/11 100 mm lens.

Na de laatste foto te hebben genomen moest ik hem helemaal doordraaien, je draait een wikkel om de filmrol en als laatste stukje zit er een gegomd etiket zodat je hem kunt vastplakken. Nu nog het laatste lastige onderdeel; het ontwikkelen. Veel bedrijven doen dit niet meer zelf en daar zit het probleem, ik wil de originele 620 filmrol terug. Tot nu toe kan ik nergens een zaak vinden die de rollen terug geeft dus ga ik ze toch maar laten ontwikkelen dit weekend zodat ik het resultaat kan zien.