gras

Koen Strobbe – Gras

Thriller dat is het genre dat ik graag in de herfst/winter lees. Het is donker wanneer ik dan aan het lezen ben en dan voel ik meer de duistere kant van het verhaal. Gras past perfect in deze weersomstandigheden. Lekker op de bank, boekje in mijn handen en lezen maar. 

Gianna Mercier verloor haar moeder in een ongeval toen ze nog een kind was. Zelf kwam ze er met een lelijk litteken van af. Ze werd doctor in de chemie en ontwikkelde een molecule waarmee ze barre regio’s in vruchtbare landbouwgrond kan veranderen. Pas als ze de persoonlijke grasdesigner wordt van de geheimzinnige sjeik Rahman el Siouffi slaagt ze erin haar ontwikkelingsproject te financieren. Maar al snel blijkt dat haar werkgever een duistere kant heeft. Wanneer Gianna op zijn luxedomein in het elitaire Cap Ferrat bodemonderzoek verricht, ontdekt ze een anomalie in het terrein. Een lijk wordt opgegraven, en vanaf dat moment moet ze vrezen voor haar leven.

Gras is mijn kennismaking met Koen Strobbe, het heeft me verrast. Geen populaire look als cover maar een mooi bewerkt beeld dat zeker even je aandacht trekt om beter naar het boek te kijken. De titel Gras is enorm toepasselijk omdat het werk wat Gianna doet alles met Gras te maken heeft. Maar zal de titel je gelijk aanspreken? Ik denk het niet maar soms moet je juist eens de achterkant lezen van een titel waarvan je denkt mwah. Toen ik de omschrijving las van dit boek was ik gelijk nieuwsgierig naar wat voor boek dit zou zijn.

Koen Strobbe bewijst dat een titel nooit alles zegt. Na het lezen van Gras vind ik de titel zeer toepasselijk omdat het werk van Gianna een draad is door het boek. Het is een thriller maar het is geen thriller waarvan je drie keer achterom kijkt als je buiten loopt. Deze thriller is er een dat je in het boek kruipt om te willen weten wat er allemaal gebeurd is. Wat is er vroeger gebeurt met Gianna, waarom weet ze het niet meer. Wat is de rol van iedereen om de sjeik heen en wat houd de sjeik allemaal verborgen.

Perfect en geloofwaardig gedaan vind ik de verschillende verhaallijnen. De verschillende verhaallijnen naar mijn idee hebben die niks met elkaar te maken.  Maar deze verhaallijnen komen op een geloofwaardige manier bij elkaar. Terwijl ik sommige lijntjes bij elkaar zag komen dacht ik echt; hoe heb ik dat kunnen missen? Terwijl een andere lijn voor mij heel duidelijk was maar ik niet wist wanneer Gianna hier zelf achter zou komen.

Gras was een fijne kennismaking met voor mij een nieuwe auteur. Het is een vermakelijk boek met veel actie elementen waardoor er een vlotheid in het boek zit. Er zijn veel verschillende personages, elk personage heeft wel wat vreemds. Gianna wordt echt goed uitgediept en krijg je veel over te weten. Je krijgt al een inkijkje vanaf kleins af aan, deze stukken in het begin dragen bij aan het meeleven in het verdere boek en het goede beeld van het personage.  De zoon van de sjeik leer je ook beter kennen maar de rest blijft allemaal een beetje oppervlakkig ondanks dat ze wel allemaal een specifiek karakter meekrijgen in het verhaal.

Het einde liet me echt even met het boek in mijn handen zitten. De bladzijde omslaan en zien dat dat echt de laatste zinnen waren van het boek. Waarom dit einde?

Wil je een boek dat super goed opbouwt en de spanning naar het einde te voelen is dan moet je Gras lezen. Het boek is te koop bij bol.com voor € 19,99 (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan New Book Collective