Harmel

Kristin Harmel – Jij kan me helpen

Kirstin Harmel heeft met Jij kan me helpen een boek geschreven waar Rianne weer helemaal in kroop. Boeken over de oorlog daar houd ze van maar natuurlijk schrijft iedereen anders. Rianne neemt je mee in haar ervaring bij het lezen van Jij kan me helpen.

Boeken over de oorlog , de een houdt ervan de ander niet en het is beste een beladen onderwerp. Zeker als je het leest en het boek je pakt. Dan kan je er echt in meegezogen worden dat je bijna kan voelen hoe erg het was in die tijd. Zo voelde het ook weer met het lezen van dit boek voor mij. In het hele boek voel je met de personen mee en op het laatst toen ik op de laatste 34 pagina’s was werd ik meegenomen in een wirwar van gevoelens van huh nee echt hoe kan dit, dus je voelt hem al Jij kan me helpen moest toen uit. Heel knap van een schrijver dat je dit kan bereiken.

De pasgetrouwde Ruby Henderson komt in 1939 aan in Parijs, samen met haar Franse echtgenoot Marcel, en ze zijn dolgelukkig. Maar de wittebroodsweken verliezen snel hun glans door het geweld van de dreigende oorlog. Het Joodse meisje Charlotte Dacher is elf als de Duitse tanks Parijs binnen komen rijden. Al snel wordt haar leven drastisch ingeperkt door alle maatregelen tegen de Joodse bevolking. Net als ze denkt dat het niet erger kan worden, beginnen de deportaties.

Thomas Clarke is een jonge piloot van de Britse Royal Air Force, die gedesillusioneerd is geraakt door de wreedheden van de oorlog. Hij komt terecht in Parijs, en vindt daar een heel nieuwe reden om door te blijven vechten. Wanneer de levens van Ruby, Charlotte en Thomas samenkomen blijkt dat elk van hen iets heeft dat de anderen de moed geeft om door te vechten, ook als alles verloren lijkt…

De schrijfster verteld het verhaal uit drie hoofdpersonen

Ruby :  Een Amerikaanse die in 1939 pasgetrouwd in Parijs komt te wonen met haar man die een Fransman is. Al snel gaat het “gelukkig getouwd”eraf door de naderende oorlog en omdat haar man steeds vaker wegblijft en ze niet weet wat er gaande is en hij haar er niet bij wilt betrekken , maar zeg dat niet tegen Ruby want die wilt ook van betekenis zijn.

Charlotte : Het joodse buurmeisje van Ruby waar ze vaak contact mee heeft. Ze is 11 als de oorlog begint en ze merkt al snel wat voor negatieve gevolgen de oorlog voor haar heeft. Ze wordt hierdoor heel snel volwassen en is geen kind meer.

Thomas : Is een piloot van de royal air force uit Engeland. En door alle omstandigheden in Parijs en de pech met zijn vliegtuig beland hij hierdoor in Parijs. Hierdoor heeft hij een reden voor terugkomst en door te blijven vechten in de oorlog.

Als deze drie door oorlogsgerelateerde omstandigheden bij elkaar komen gebeuren er bijzondere maar ook heftige momenten, waar ze soms de meest moeilijke beslissingen moeten maken. Maar voor elk van hun zo speciaal en bijzonder en zeker voor die tijd dat het voor elk een boost is en door te zetten waar ze mee bezig zijn en verder te vechten in de oorlog.

Jij kan me helpen is voor €15,00 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Boekerij