Lindbergh

Kunsthal Peter Lindbergh

Een paar maanden geleden keek ik op de website van de Kunsthal even in de agenda. Daar werd ik heel blij van. Precies voor mijn vakantie ging er een nieuwe tentoonstelling open. Peter Lindbergh – A different Vision on Fashion Photography. Een fotograaf waar ik een prachtig boek van heb met alleen maar foto’s van Naomi Campbell.

Door heel de stad zie je al een tijdje de posters hangen en daardoor heb ik er nog meer zin in. Wat ik jammer vond was dat ik niet bij de opening kon zijn. Ik had graag de modellen en de fotograaf willen zien al was het maar een glimp. Maar goed de tentoonstelling daar gaat het natuurlijk om.

Peter Lindbergh behoort tot op de dag van vandaag tot de meest invloedrijke modefotografen van de afgelopen veertig jaar. Sinds de jaren tachtig is Lindberghs pure zwart-wit fotografie beeldbepalend voor de ontwikkeling van de modefotografie. Het spectaculaire overzicht van Lindberghs oeuvre bevat exclusief materiaal, van niet eerder getoonde beelden, persoonlijke aantekeningen, storyboards, rekwisieten, polaroidfoto’s, contactafdrukken, films en monumentale afdrukken. Lindberghs pure zwart-witfoto’s zijn al vanaf het begin van de jaren tachtig koersbepalend voor de modefotografie, en voor het eerst samengebracht in een omvangrijk retrospectief.

Peter Lindbergh wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke modefotografen. ‘A Different Vision on Fashion Photography’ is een ode aan zijn veelzijdige oeuvre van 1978 tot nu. De multimediale tentoonstelling presenteert, met aandacht voor Lindberghs creatieve wereld en passies, negen verschillende thema’s: Supermodellen, Modeontwerpers, Zeitgeist, Dans, Doka, Het onbekende, Het witte doek, Iconen en een exclusieve Rotterdam Gallery. De Rotterdam Gallery ─ gefotografeerd voor het oktobernummer van de Nederlandse Vogue en speciaal voor de tentoonstelling gemaakt ─ toont Lindberghs shoot met Nederlands topmodel Lara Stone en opkomend talent Elisa Hupkes in de haven van Rotterdam.

Hoe vond ik de tentoonstelling van Peter Lindbergh?

Ik liep de zaal in en daar werd op een ronding een film afgespeeld en dan een klein stukje verder begint het met de foto’s. Je kent ze van de magazines, internet of uit boeken maar dan hangen ze daar. Niet zo maar als een A4, A3 of een A2 formaat nee echt enorme lijsten met daarin de foto’s. Rijke uitstralende lijsten, met prachtige zwart wit foto’s erin. Ik weet niet waar ik eerst moet kijken. Er komen zo veel foto’s op me af en er is veel te zien. Ik loop langs de foto’s sta bij de ene foto langer stil dan de nader. Het zijn niet alleen foto’s wat er te zien zijn. In tafels liggen notitieboeken, filrollen, magazines, camera’s echt van alles kan je bekijken. Deze extra’s maakt de tentoonstelling meer dan alleen foto’s bekijken. Het is een echte tentoonstelling en dat heb ik al bij het eerste stukje. Het gevoel wordt alleen maar meer want er is zelfs een Doka ingericht.

Na mijn eerste rondje ga ik wat drinken en dan neem ik de tentoonstelling nog een keer in me op. Ik zou er rondjes kunnen blijven lopen en de foto’s bewonderen maar na het tweede rondje wandel ik via het museumpark richting de metro. De tentoonstelling had één nadeel; het glas en de lampen die niet fijn met elkaar waren. Continu een schittering in de lijsten is wel jammer maar logisch dat dat lastig te voorkomen is.

Tot 12 februari 2017 is de tentoonstelling te zien in de Kunsthal te Rotterdam. Wie weet ga ik er nog een keer heen om deze tentoonstelling te bewonderen. Ik kan het je alleen maar aanraden om te gaan.