Lang

Lang Leav – Liefde staat je goed

De poëzie die Muse uitgeeft zijn prachtige bundels. Eerder las ik al Een handvol sterren, Herinneringen ontward en Gisteren was ik de maan. Allemaal vrouwen die mooie teksten schrijven vertaald naar het Nederlands en zo voor een groter publiek te lezen. Zo goed dat er aan poëzie meer aandacht wordt besteed en nu is daar Liefde staat je goed van Lang Leav.

Deze langverwachte bundel van internationale bestsellerauteur Lang Leav is een prachtige collectie eigentijdse poëzie en proza die je indrukwekkende en onverwachte inzichten in liefde, verlies, hartzeer, relaties en innerlijke kracht geven. Door Leavs fijnbesnaarde kijk op de wereld stroomt elke pagina over van wijsheid en aanmoediging.

Liefde staat je goed heeft een mooie cover met het zachte groen en knallende roze. De structuur van papier en de getekende dame geven een fijne sfeer. Helaas gaf het boek me niet de sfeer die ik verwachte. Het voorwoord was veelbelovend. “Dit boek is een ode aan mijn moeder en mijn zusters, over de hele wereld. Ik vier de synergie van ons werk en onze relaties. De liefde die wel hebben voor elkaar en, belangrijker nog, de liefde voor onszelf.”

Deze woorden geven me het gevoel dat ik echt teksten ga lezen voor en over vrouwen. Ik had het idee dat Lang Leav wilde laten zien met Liefde staat je goed hoe sterk wij zijn als vrouwen en feminisme. Dit voelde ik niet. Waren mijn verwachtingen te hoog na een aantal fijne bundels waar de ene na de andere tekst me aansprak. Is dit anders.

Is Liefde staat je goed anders?

Liefde staat je goed is zeker anders. Soms staat er maar één zin op een pagina en dan weer een pagina vol tekst. Gelukkig zijn er toch zeker wel een aantal teksten die me aanspreken. Een gedicht van toen ze twaalf was vind ik erg mooi, pakkend en zo waar. Ik las hem gelijk een paar keer. Ik besef dat deze bundel anders is dan het meeste wat ik tot nu toe gelezen heb. Het is niet alleen Poezie maar ook Proza. Proza heb ik nog niet veel gelezen en daarom moet ik eraan wennen.

Lang

Het verschil tussen poëzie en proza

Poëzie bestaat uit korte teksten met vaak een diepzinnige betekenis. Meestal zijn de regels op een bepaalde manier rijmend, maar dat is niet noodzakelijk. Proza is een langer stuk tekst met literaire inhoud. Er wordt een verhaal in verteld. Het bestaat meestal uit meerdere hoofdstukken. Ik moet wennen aan de proza maar hoe verder ik kom hoe meer ik het begin te waarderen en de betekenissen ga opmerken in de teksten. Helaas blijft het wel een onsamenhangend geheel en dit keer was er voor mij een afstand tussen de schrijver en mij.

Veel reviews heb ik gelezen over dit boek omdat ik benieuwd was naar wat anderen schreven. Wel in het Engels moeten zoeken maar daar las ik de ene na de andere lovende woorden. Het ligt niet aan de vertaling want de teksten heb ik bij een aantal zowel in het Engels als aan Nederlands gelezen. Wie weet is het niet helemaal wat voor mij maar wel voor jouw. Voor €12,99 bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij BBNC