hamster

Laura Janssens – Het jaar van de hamster

Het jaar van de hamster gaat over 2020. 2020 die voor heel de wereld zo ontzettend anders is dan we allemaal van te voren in gedachten hadden. Het jaar van de hamster is 2020 door de ogen van Niet nu Laura. Niet nu Laura leerde ik kennen bij het boek Crazy cat lady van Elke van Huffel waar de teksten door enorm leuke illustraties worden afgewisseld. Ik was wel enorm benieuwd naar een boek over 2020 door de ogen van Niet nu Laura.

Het jaar van de hamster bevat hilarische cartoons over Philippe en Giovanni, twee hamsters die de wereld gadeslaan vanuit hun kooitje, en over de ontzettende rothekel die we ondertussen allemaal hebben aan het woord ‘bubbel’. Maar ook over de gevreesde tram 3, extraverte herfstblaadjes en avonturen in de supermarkt. Het jaar van de hamster is een aandenken aan de gekste twaalf maanden van ons leven. Maar biedt ook een hoopvolle blik op het nieuwe jaar.

Hamster

Binnen no-time uitgelezen en gelachen

Wanneer een boek binnenkomt pak ik het altijd uit. Ik bekijk altijd even hoe het boek eruit ziet en blader er even doorheen. Het jaar van de hamster ziet er direct al heel vrolijk uit. Sterren en het woord hamster in goud folie en vrolijk ingekleurde illustraties komen me tegemoet. Ik sla het boek open en zie een boek met illustraties die een soort stripverhaal vormen. Natuurlijk kan ik het niet laten om even één of twee pagina’s te bekijken en lezen. Twee pagina’s worden er tien en tien worden er twintig omdat ik moet eten.

Na het eten pak ik het weer op en lees en kijk ik verder. Wat heerlijk om het jaar 2020 in deze manier te zien. Nee het is niet leuk wat er gebeurt is de afgelopen maanden maar op deze manier kijk ik er wel even wat luchtiger naar. Helaas komt er ook verdriet voorbij. Het is een overzicht van het afgelopen jaar door de ogen van Niet nu Laura en helaas komt daar het overlijden van een persoon bij kijken. Mooi hoe dat verwerkt wordt.

Naast lezen en kijken in Het jaar van de hamster zijn er ook activiteiten die je kan doen zoals memorie, een zoekspel, frustratiepagina, een hart onder de riem kaartjes die je op kan hangen maar ook een lijstje om te maken voor 2021. Vergeet de leuke hamster stickers niet die achterin zitten. Stickers van Philippe en Giovanni.

Belgische bubbel

Het is een boek die vanuit het Belgische oogpunt is geschreven en dat lees je soms terug in sommige woorden. Zelf heb ik er totaal geen last van want heel veel dingen zijn hetzelfde als in Nederland. In België praten ze alleen over een bubbel aan mensen en dat kennen we hier niet. Je vind illustraties waar je een afbeelding ziet van voor 2020 en in 2020 terwijl we tv kijken. Nu gillen we allemaal direct 1,5 meter naar de tv als ze te dichtbij elkaar staan. Moest hier hard om lachen wat hier heb ik mezelf ook zeker op betrapt de afgelopen maanden.

Het zijn herkenbare strips hoe ik me zeker wel eens gevoeld heb, wat ik van anderen heb gehoord en wat we nu met zijn allen meemaken. Wat wens jij voor 2021? Hoe groot moet onze bubbel worden. Ik hou van het woord bubbel en had het fijn gevonden als we daar als Nederland ook aan deden. Welkom in mijn bubbel maar van de week was Nu Laura met Het jaar van de Hamster even alleen welkom in mijn bubbel zo kon ik ongestoord even genieten op een leuke manier over iets wat niet leuk is.

Vermaak om Covid-19 in illustratie vorm. Hilarische cartoons maar ook de harde waarheid komt voorbij. Een boek over 2020 dat je wilt hebben omdat het leuk is en niet stomme feiten maar een glimlach op je gezicht tovert. Het jaar van de hamster is voor €17,50 bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Vrijdag  en New book collective