onzeker

Lena Dunham – Is het erg om onzeker te zijn?

Mijn liefde voor boeken is groot. Waar ik het eerst op let is de uitstraling en dat komt dan toch weer grotendeels door mijn beroep. Is het erg om onzeker te zijn? is een boek wat direct mijn aandacht zou trekken in de winkel. Drie kleuren meer niet. Vooral roze. Met roze trek je al gelijk mijn aandacht. Roze, wit en zwart, een silhouet op de voorkant en dat is het. Rustig en ik vind het echt heel mooi.

Lena Dunham heeft na haar eerste boek Not that kind of Girl een nieuw boek en dat is Is het erg om onzeker te zijn? Het is een klein boekje met Dagboekaantekeningen van Lena Dunham, een cultureel icoon, feministisch boegbeeld én stem van een generatie. Per toeval trof Lena Dunham op een oude harde schijf haar dagboek van haar eerste jaar op de universiteit aan. In korte aantekeningen schrijft ze ongegeneerd en direct over haar onzekerheden, haar pogingen de wereld te begrijpen, over haar ouders, over seks en mannen. Het zijn kleine scherven van iemands eerste stappen naar het volwassen leven. Ze zitten vol humor en ironie, maar zijn ook heel vertederend.

Met het lezen van Is het erg om onzeker te zijn? leer je Lena Dunham, nu wereldberoemd door onder andere haar serie Girls en haar boek Not That Kind of Girl, kennen toen ze nog geheel onbekend was en in vele opzichten nog op zoek naar zichzelf.

Wat vond ik van Is het erg om onzeker te zijn?

Het is een dun boekje met 59 pagina’s. Elke pagina bevat korte zinnen, kleine notities, samenhangend en onsamenhangend. Bij sommige teksten dacht ik echt waarom heb je dit ooit opgeschreven en andere waren heel erg logisch. Hier en daar een vraagteken maar ook een lach om de teksten. In de teksten lees je wel dat Lena best op ontdekking was naar zichzelf en aan het experimenteren was met relaties. Het zijn leuke korte zinnen, soms per dag een paar en soms maar één per dag. Het is een klein inzichtje in het leven van Lena toen ze eerste jaars student was. Geen hoog staand literatuur maar leuk om even te lezen. Erg leuk is het stukje hierboven. Want waarom schrijven we dingen op, wat doen we ermee, wat heeft het voor nut?

Wat ik mooi vind is dat aan dit boekje ene goed doel is gehangen. Een goed doel die staat voor meisjes en vrouwen. Een vrouw die iets wil betekenen die het heeft gescheven steunt daarbij meisjes en vrouwen. Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar Plan Nederland. Wereldwijd worden meisjes achtergesteld en gediscrimineerd. Vaak mogen ze hun school niet afmaken. Terwijl juist goed opgeleide, zelfstandige vrouwen een meerwaarde zijn voor hun leefgemeenschap en hun land. Plan Nederland zet er zich elke dag voor in om kinderen naar school te kunnen laten gaan, waarbij we steeds extra aandacht geven aan meisjes en jonge vrouwen.

Benieuwd naar de onzekerheden van Lena Dunham? Koop dan Is het erg om onzeker te zijn? voor €10,00 bij bol.com  (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Meulenhoff

Bewaren