letters

Letters! Moderne kalligrafie en handlettering

Sommige boeken zijn gewoon boeken. Een kaft, een mooie foto een titel en dat is het. Andere boeken zijn pareltjes. Letters! is zo’n pareltje. Een stoffen band, mooie kleuren en teksten verborgen op de cover maar wel te zien omdat het met een uv lack is aangebracht. Hoe zou het boek van binnen zijn?

Eerste indruk van Letters! Moderne kalligrafie & handlettering

Wanneer ik voor de eerste keer dit boek doorblader krijg ik alleen maar zin om aan de slag te gaan. Het boek is mooi vorm gegeven. De typografie en de fotografie is rustig, licht en heel toegankelijk. Ik zie voorbeelden, lege pagina’s om op te oefenen en opdrachten. Handlettering en kalligraferen is weer enorm populair en er verschijnen nog al wat boeken. Tot nu toe is elk boek wat ik heb gezien anders en dat is met dit boek ook weer zo. Natuurlijk komen er dingen terug maar de vormgeving en de uitleg is elke keer anders.

Marjet SLingerland heeft met het boek Letters een leerzaam en mooi boek neergezet. Het begint eerst met wat uitleg en een lesje geschiedenis. Deze extra info vind ik echt ontzettend leuk en leerzaam, het is een deel van mijn vak, mijn werk en toch vergeten we vaak waar het begonnen is. Daarna volgt een lijstje met essentials want natuurlijk kan je niet beginnen zonder pen en papier. Marjet laat niet alleen zien wat ze gebruikt met verteld er ook bij welke en waarom. Welk potlood het beste is en welk papier je beter kunt gebruiken want wist je dat sommig papier nogal zuigt. Dan gaat je inkt alle kanten op en dat wil je niet. De verschillende pennen voor een kroontjespen komen voorbij en ik heb een goede namelijk een beginners pen.

Hoe gebruik je je kroontjes pen en je inkt, hoe dip je in de inkt en hoe houd je de pen vast. Al gauw komen de eerste opdrachten voorbij: zo moet je op een vel “Oefening baart kunst” schrijven. Vooral om je eraan te blijven herinneren dat je moet blijven oefenen. In totaal staan er 13 verschillende opdrachten in het boek. Oefenen met lijnen, cirkels, vormen, natuurlijk ook schrijven komt voorbij. Het maken van verbindingen is erg leerzaam want dat vind ik vaak wel lastig. Decoreren komt ook aan bod en dat is natuurlijk wel leuk om je tekst wat extra’s te geven.

Kalligraferen is erg relaxend. Wanneer je ermee bezig bent en leert ben je vol in concentratie bezig want één misser of één vlek en je kan opnieuw beginnen. Wat dit boek anders heeft dan anderen? Veel leer momenten en niet alleen maar voorbeelden met eind resultaat die je na kan maken. Nee stap voor stap verder. Leren, oefenen en herhalen en dan verder.

Ben je ook gek op Handlettering en Kalligrafie en wil je meer leren en doen? Dan is Letters zeker wat voor jouw. Je kan deze voor € 19,99  bij bol.com  kopen (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Snor

Bewaren