lezersproblemen

Lezersproblemen

Leuke vragen over boeken die zijn er heel veel. Dit keer vond ik een leuke tag lijst bij Boekenbeschrijfster over lezersproblemen. Deze tag gaat over de problemen die je tijdens het lezen tegen kunt komen. Want problemen tijdens of voor het lezen heb ik zeker wel eens. Vind je de vragen leuk neem ze gerust over maar laat het even weten dan lees ik hem namelijk ook graag bij jouw. 

1. Je hebt 20.000 boeken op je TBR. Hoe beslis je welk boek je gaat lezen?

Vaak lees ik het boek wat net binnengekomen is eerst. Wat heel slecht is want zo blijven heel veel boeken eeuwen op mijn TBR liggen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Om dit te doorbreken pak ik een aantal keer per jaar boeken uit de kast die er al heel lang in staan en nog steeds niet gelezen zijn.

2. Je bent halverwege door een boek en je vind het echt niks. Stop je of ga je door?

Dit vind ik zo lastig. Wanneer ik in een boek begin wil ik het ook echt uitlezen maar soms kom ik er toch echt niet doorheen. Vaak is dit bij serieuze boeken dat ik er niet doorheen kom. Ze gebruiken dan te veel detail, informatie wat het saai en langdradig maakt. Ik stop niet vaak maar het is zeker wel een aantal keer gebeurt de afgelopen jaren.

3. Het einde van het jaar komt er aan en je loopt enorm achter met een reading challenge. Probeer je je achterstand in te halen?

Dit is een hele duidelijke; Nee. Het blokkeert me als ik moet lezen om iets te halen. Dit kan zijn een datum of een aantal boeken. Het is leuk om een doel te stellen maar het is voor mij geen doel die af moet.

4. De covers van een serie die je geweldig vindt, matchen niet. Hoe ga je hiermee om?

Dit vind ik echt een nadeel ik heb dat nu met De stadstuin. Het begon met Maud, leuke omslag maar deze omslag liep dus niet goed. Toen is er een nieuw ontwerp gekomen en zijn Yara en Britt in een andere cover. Heel eerlijk zijn deze covers leuker maar vind ik het wel jammer dat mijn serie niet hetzelfde is. Gelukkig irriteert het me niet genoeg om het eerste deel te vervangen dat vind ik gewoon zonde. Harry Potter heb ik wel in dezelfde soort helemaal compleet en daar wordt ik echt gelukkig van. Het laatste deel dat ik nodig had hebben mijn ouders op hun vakantie gevonden.

5. Iedereen is compleet dol op een boek en jij vind het echt niks. Wat doe je?

Eerlijk mijn mening geven. Sowieso als een boek gehypet wordt lees ik het vaak pas als de hype eraf is. Dit omdat ik bang ben om teleurgesteld te raken over een boek. Als ik ermee wacht is de hype eraf en wordt ik voor mijn gevoel niet meer zo beinvloed. Dit had ik zeker bij de Grey boeken, die ben ik heel laat gaan lezen.

lezersproblemen

6. Je leest publiekelijk een boek en je moet bijna huilen. Hoe ga je ermee om?

Wanneer ik merk dat ik moet huilen dan stop ik met lezen. Thuis lees ik dan verder. Het is nog maar bij drie boeken gebeurt dat ik heb moeten huilen maar bij één boek ben ik gewoon gestopt met lezen en thuis ben ik verder gaan lezen. Zodat ik me niet hoefde in te houden.

7. Een vervolg van een boek dat je fantastisch vindt, komt uit. Maar je bent veel vergeten van het vorige boek. Herlees je het of ga je gewoon verder in de hoop dat het wel weer terugkomt?

Ik ga verder en terwijl ik dan lees komt het altijd terug wat ik in het vorige deel gelezen heb. Soms is dit al na het lezen van een bladzijde. Een serie helemaal opnieuw beginnen hoef ik zeker niet al zou ik het bij sommige series niet erg vinden.

8. Je wilt niet dat iemand je boeken leent. Hoe leg je dat aan mensen uit wanneer ze vragen of ze een boek mogen lenen?

Dat leg ik niet uit, ik doe het gewoon niet. Een select aantal mensen mag mijn boeken lezen en dat zijn zelf mensen die van boeken houden. Die mensen gaan met boeken om hoe ik ermee omga.

9. Je hebt de afgelopen maand vijf boeken opgepakt en weer weggelegd. Hoe kom je over je leesdip?

Over een leesdip komen kan ik alleen wanneer ik een goede Feelgood lees. Een boek van Jackie van Laren kan mij enorm uit een leesdip halen. Het tovert me weer in een leesfanaat al kan ik na een boek van haar ook een leesdip krijgen. Het is dan zo’n leuk boek geweest en alles erna valt tegen. Dus ja hoe ik uit een leesdip kom is eigenlijk gewoon gaan lezen al is het maar een bladzijde per dag.

10. Er zijn zó veel boeken die uitkomen die je heel erg graag wilt lezen. Hoeveel koop je er?

Het boek wat ik zeker weet dat ik echt wil lezen en direct zal gaan lezen. Het zal ook één boek zijn en eventueel mag de volgende maand weer een boek gekocht worden. Soms koop ik een boek pas veel later dan dat het verschenen is omdat ik nog genoeg boeken heb om te lezen. Een aantal boeken moeten gelezen worden en die koop ik dan echt heel snel. Soms reserveer ik de boeken. Maar heel raar er zijn ook boeken die wil ik per se in de boekenwinkel kopen. Dit was zeker met het boek Je moet (bijna) niks van Lianne Keemink

11. Hoelang blijven boeken die je net gekocht hebt in je boekenkast staan?

Heel eerlijk er staan zeker nog boeken in mijn boekenkast die ik 10 jaar geleden heb gekocht en nog niet heb gelezen. Waarom niet? Er kwam altijd wel een ander boek tussendoor die mij leuker, interessanter dacht te zijn dan de boeken die nog in de kast staan.

Heb jij lezersproblemen?

Ben heel benieuwd wat jouw antwoorden zijn want dit is toch wel erg leuk om te beantwoorden. Voor mij ook een besef moment dat er een aantal boeken echt eens gelezen moeten worden want de laatste vraag trok mijn ogen naar de boekenkast en zag te veel ongelezen boeken.