Lezing Henri Senders

Lezing Henri Senders

Kamera Express stuurde de nieuwsbrief weer rond met daarin de melding dat ze weer 3 lezingen zouden geven. Dit maal zou Henri Senders een lezing geven en vertellen over zijn werk. Geen twijfel een fotograaf die verteld over zijn werk is altijd interessant. Dus papa gebeld en gevraagd of hij mee kon gaan op 28 september en hij zei gelijk ja. Dus afgelopen zaterdag om 10 uur waren wij voor het eerst samen aanwezig bij een lezing over fotografie.

In 2006 startte Henri Senders (1958) vanuit het niets met het fotograferen van modellen. Zonder enige opleiding genoten te hebben en zonder na te denken over de technische aspecten van fotografie, ontwikkelde hij al doende zijn eigen stijl. Een unieke stijl, bereikt via het intensief werken op locatie met natuurlijk licht. Net als fotografen uit het analoge tijdperk, bewerkt hij zijn foto’s slechts elementair en zo minimaal mogelijk. Waarbij het benadrukken van ‘sfeer’ centraal staat.

Henri maakt ingetogen en verstild werk, maar ook sensueel en erotisch werk, met een vervreemdende stijl. Of het nu gaat om portretten, landschappen of verhalende beelden, ze zijn nooit het resultaat van een uitgewerkt plan of concept. Alle foto’s worden intuïtief en improviserend gemaakt. Hij kiest een model en een locatie en de stemming van die dag, het contact met het model en toevallige omstandigheden.

Lezing Henri Senders

Op een vergelijkbare manier komt Henri aan zijn modellen: “De mensen met wie ik werk, heb ik op gevoel benaderd. Ik ben nooit op zoek naar perfecte lichamen of gezichten.” Het is de blik in hun ogen die hem intrigeert. Op deze manier heeft hij al kunnen werken met heel veel mooie mensen uit verschillende landen. Recent heeft ook Nederlands bekendste actrice, Carice van Houten, voor Henri geposeerd.

Henri’s werk was onder meer te zien tijdens Florence Biennale, 2011, de Open Art Fair 2012 in Utrecht, Chianciano Bienalle 2013 en Festival Photoville New York 2013 en is onder andere gepubliceerd in Volume II van International Contemporary Artists 2011.

Lezing Henri Senders

De lezing was leuk, informatief en erg plezierig om naar te luisteren. Notities heb ik er 2. 1 Tiff- Raw!!! Ik moet echt opletten dat ik in raw schiet en niet voor de makkelijke weg ga. 2 Tegenlicht, dit is waar ik wil mee gaan experimenteren. Verder heb ik een zin genoteerd die ik belangrijk vind.

Een leuke dag hebben met mensen die mij willen – Henri Senders

 Verder heb ik gewoon heerlijk geluisterd naar zijn verhaal, zijn manier van werken en hoe hij communiceert met de modellen. Aan het einde liet hij nog een aantal foto’s zien en echt waar die waren super mooi, het gevoel wat in de foto’s zit is prachtig, het niet perfecte en niet te gesteilde spreekt me zeer aan. Luisteren naar een fotograaf die is begonnen door te doen proberen en blijven doen en zonder opleiding te hebben genoten voor fotografie is zo fijn. Vol passie heeft hij verteld en wij hebben met bewondering geluisterd en gekeken. Dit jaar mocht hij ook Carice van Houten fotograferen en als je dan hoort hoe dat ging en hoe de foto’s zijn gemaakt dan is de foto nog mooier dan hij al is.

Dit is een fotograaf waar ik ooit wel voor de lens zou willen staan of zijn werk aan mijn muur zou willen hebben hangen want een portret zoals hieronder zou toch super tof zijn. Het zijn mijn drie favorieten en bij die rechts onder vind ik het ook zo heerlijk dat er een gat in de trui zit, dat maakt de foto af.

Alle foto’s hierboven zijn gemaakt door Henri Senders, voor meer foto’s of informatie kan je zijn website bezoeken.