gebeurd

Liane Moriarty – Bijna echt gebeurd

Grote kleine leugens was het boek waar ik kennis maakte met Liane Moriarty. Mijn hoge verwachtingen werden waar gemaakt en ik heb genoten om het boek te lezen. De lat ligt dus hoog nu ik Bijna echt gebeurd voor me heb liggen en dat houd me tegen om te beginnen en toch kan ik niet wachten om te beginnen. Ja lekker dubbel.

Sam en Clementine hebben een mooi, maar druk leven: twee jonge dochters, een verantwoordelijke baan voor Sam en de hectiek van een belangrijke auditie voor Clementine, die celliste is. Van jongs af aan is Clementine bevriend met Erika. Een enkele blik tussen hen kan een complete conversatie vervangen. Maar hun vriendschap is gecompliceerd. Als Clementine en Sam op bezoek gaan bij Erika en haar man Oliver, en hun buren iedereen onverwachts uitnodigen voor een barbecue, zegt Clementine dan ook snel ja. Het gezelschap van de levenslustige buren lijkt haar een welkome afleiding. Twee maanden later vragen Clementine en Sam zich steeds weer af: wat als we nooit naar die barbecue waren gegaan?

De levens van de drie echtparen zijn niet meer zoals ze geweest zijn voor de barbecue. Hun levens bestaan nu uit een vóór en na… Tijdens het lezen krijgen we alle kanten van het verhaal en hét gebeuren mee, doordat het verhaal verteld wordt vanuit ieders perspectief. Maar wat is er nu gebeurt tijdens de bewuste avond van de barbecue. De spanning wordt tijdens het lezen lekker op gebouwd en hoog gehouden. Liane Moriarty weet me te laten lezen in een boek waar ik tot halverwege het boek niet precies weet wat er gaande is. Het wordt duidelijk dat alle personages last hebben van een schuldgevoel en dat de verhoudingen daardoor op scherp staan maar wat er precies gebeurt is kom ik echt pas na heel veel bladzijdes lezen te weten en dat geeft totaal niet. Het boek leest heerlijk en ik zit vanaf het begin al in het boek. Ik heb er wel lang over gedaan over het boek maar dat kwam door tijdgebrek en niet doordat het niet lekker las. Want eigenlijk had ik het graag in één ruk uitgelezen.

Meerdere personages laten hun kant van het verhaal zien en daardoor kom ik er stukje bij beetje achter wat er precies gebeurd is. Ik weet ook pas het échte verhaal als ik ieders verhaal ken. Heel knap gedaan! Aan het einde komen er ook dingen van vroeger voorbij die toch weer iets met het heden te maken hebben. Dat vind ik super gedaan het zijn hele kleine dingetjes maar toch mooi aan elkaar gelinkt.

Het boek zit echt heel sterk in elkaar. Er is wat heftigs gebeurd in het leven van deze drie gezinnen maar daarnaast komen er andere strubbelingen bij kijken. Strubbelingen in de gezinnen, verlangens, vertrouwen, liefde, ruzies, ouderschap, relaties er komt van alles voorbij. Een aanrader om te lezen.

De boeken van Liane Moriarty zijn goed en zo ook Bijna echt gebeurd. Wil je hem lezen? Koop hem dan voor €19,99 bij bol.com  (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij A.W. Bruna

Bewaren

Bewaren