Grote kleine leugens

Liane Moriarty – Grote kleine leugens

Wanneer zo veel mensen enthousiast zijn over een schrijfster ben ik vaak een beetje afhoudend. Ik wacht vaak met het lezen van het boek als de hype ervan af is. Hierdoor heb ik van Liane Moriarty Het geheim van mijn man nog niet gelezen. Die staat nog steeds op mijn want to read list. Grote kleine leugens ben ik wel in begonnen.

De druk die op Grote kleine leugens lag was hoog, heel hoog. Op twitter en andere blogs zag ik veel positiefs voorbij komen over het boek, dat legt de lat hoog. Zal ik er ook zo van genieten? Ik had niet gelijk de tijd om in het boek te beginnen toen het binnen kwam want er lagen nog een paar andere boeken om te lezen. Dit vonden twee mensen totaal niet erg. Rianne en mijn moeder namen het boek alvast mee om te lezen. Dit maakte het voor mij wel makkelijker om in te beginnen. Rianne ging enorm vlot door het boek heen, werd op een dwaalspoor gezet en genoot tot de laatste bladzijde. Mijn moeder kon niet wachten tot ik hem gelezen had, die wilde maar wat graag weten wie ik vermoedde dat er niet meer leefde. Ik moest het boek dus gaan lezen en door hun enthousiasme was dat helemaal niet erg.

Waar gaat Grote kleine leugens over en wat vond ik ervan

Op de pittoreske basisschool Pirriwee Public eindigt het jaarlijkse ouderfeest in een chaos. Met gillende sirenes. Schreeuwende mensen. Een verbijsterde schooldirecteur. En een van de ouders: dood. Is er sprake van moord, een tragisch ongeluk of van een vreselijk ontspoorde ruzie? Wat de ouders van Pirriwee Public zullen leren is dat soms de kleinste leugens het aller gevaarlijkst zijn…

Het verhaal begint bij de chaos maar je hebt geen idee wie er overleden is. Dan ga je terug in de tijd, zes maanden voor de quizavond. Je maakt kennis met Jane, Madeline en Celeste. Dit zijn de dames waar het voornamelijk om draait. Daarnaast komen alle moeders en vaders van de kleuterklas ook voorbij. Bij veel hoofdstukken staat aan het einde een aantal reacties. Reacties van de leerkrachten, ouders en de politie, die tegen een journaliste verslag doen van de gebeurtenissen. Hele korte stukjes maar deze korte stukjes helpen je wel om de situatie te begrijpen of te zien. Ze zijn een leuke toevoeging, door deze toevoeging zie je ook hoe anderen naar de situaties kijken. Zo veel mensen en iedereen ziet en beleeft alles anders.

Wie is er nu overleden? Is het Jane of is het Madeline. Bij mij verwarring al over want het kan ook Celeste zijn. Met het lezen van het boek zit ik echt heel snel midden in het verhaal en wil ik weten wat er gebeurt is. Het gaat over veel mensen maar ik heb totaal geen moeite om ze uit elkaar te houden. Hoe verder ik in het verhaal kom hoe meer ik switch tussen wie overleden is en daardoor kan ik niet stoppen met lezen ik moet het gewoon weten. Wanneer ik het weet ben ik verbaasd. Dat kan niet. Meer ga ik niet zeggen hierover maar ik was dus echt verbaasd.

Liane Moriarty schrijft enorm fijn, zeer beeldend. De hoofdstukken wisselen af van een paar bladzijden tot meestal hooguit tien bladzijden. De schrijfstijl is erg vlot en het verhaal lees je heel gemakkelijk en snel. De personages heeft ze goed uitgewerkt en zijn niet alleen maar aardig of kwaadaardig en daardoor is mijn voorkeur heel het verhaal niet bij één persoon.

De hoge verwachtingen zijn waargemaakt. Ik heb genoten van het boek en misschien ga ik dat ook wel doen bij de serie. De film- en televisierechten van dit boek zijn gekocht door Nicole Kidman en Reese Witherspoon. De opnames voor een serie, die in 2017 door HBO wordt uitgezonden, zijn al begonnen.

Wil je het boek graag lezen? Ik zou het je zeker aanraden om het te doen. Grote kleine leugens kost €19,99 bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij A.W. Bruna