Keemink

Lianne Keemink – Dingen anders doen

9 april 2020 kwam Dingen anders doen van Lianne Keemink uit. Na Je moet (bijna) niks die in 2018 verscheen wist ik dat ik Dingen anders doen moest hebben. Ik bestelde het boek bij mijn lokale boekhandel, haalde hem op las de eerste bladzijdes en dat was het. Dit was niet de bedoeling maar door een hele boel dingen had ik de rust niet voor dit boek of er kwam een ander boek tussen. Dit jaar was het tijd om dingen anders te doen en daar hoort het lezen van boeken bij die ik heb gekocht de afgelopen jaren maar nog niet heb gelezen. 

Keemink

Hoe zorg je ervoor dat jouw leven net even soepeler verloopt?

Jezelf goede gewoontes aanleren en slechte gewoontes afleren is volgens zelfhulpboeken een kwestie van een knop omzetten, gewoon even wilskracht tonen en zoveel mogelijk motiverende spreuken tot je nemen. De werkelijkheid is meestal weerbarstiger. In Dingen anders doen vertelt en onderzoekt Lianne Keemink hoe makkelijk of moeilijk het is om te stoppen met het scrollen langs social media of chocola inhaleren, om meer te sporten, geconcentreerder te werken en een opgeruimder huis te hebben. Is het echt een kwestie van mindset of komt er veel meer aan te pas? Hoe doen we dat nou echt, gewoontes veranderen? Het korte antwoord is als een Facebook relatiestatus: It’s complicated. Het uitgebreide antwoord lees je in dit boek.

De Self Help Hipster is terug met Dingen anders doen!

Lianne Keemink is terug met Dingen anders doen en wat heb ik weer genoten van haar schrijfwijze, haar humor, zelfspot, inzicht en nuchtere kijk. Lianne haar woorden lees ik al jaren, soms spaar ik heel wat stukjes op om in één keer te lezen op haar blog of op medium. Ik volg haar graag op Twitter en Instagram ze tovert meestal wel een glimlach op mijn gezicht zelfs met haar korte stukjes tekst. Momenteel vindt ik het draadje Berkel enorm fantastisch om te volgen. Ben ik een beetje bevooroordeeld? Misschien maar eerlijk als ik het niks had gevonden dan had ik het niet uitgelezen. Tegen mijn zin een boek uitlezen is niks voor mij.

Voor Dingen anders doen heb ik echt de tijd genomen om te lezen. In de avond een hoofdstuk of een aantal bladzijdes. Sommige zinnen heb ik onderstreept om makkelijk terug te vinden wat ik goed vind.

Drie delen

Het boek bestaat uit drie delen. In deel 1 vertelt Lianne waarom ze gewoonteverandering de moeite waard vind om je mee bezig te houden. Wat ik enorm fijn vind is dat ze ook verteld dat het volkomen begrijpelijk en normaal is dat het nog niet gelukt is. Gewoonteveranderingen doe je niet zomaar. Deel 2 gaat over de belangrijkste elementen bij het veranderen van ons gedrag en hoe je dat doet. In deel 3 deelt Lianne haar voorbeelden en door die voorbeelden ga je zien waarom iets kan werken of niet.

Dus vind ik het belangrijk om te zeggen dat een gewoonte niet elke dag uitgevoerd hoeft te worden om goed en nuttig te zijn, of om echt een blijvende nieuwe gewoonte te worden.

Achter elk hoofdstuk hangt een Dingen-Anders-Doen triootje. Dingen zijn tips voor allerlei praktische dingen. Anders is de denk oefening en bij doen wordt je gevraagd om iets te doen. Alle drie zijn het punten die uit het hoofdstuk samen komen op deze laatste bladzijde.

Niet de beste versie van jezelf…. maar steeds een beetje beter.

Het hele boek door heb ik zinnen onderstreept die ik terug wil lezen. Punten die belangrijk zijn voor gedragsverandering maar ook herkenbare dingen. Liefde voor Lianne en mindset, hoe ze daat over denkt. Zelf ben ik zo iemand als Lianne; “Ga het nou maar gewoon doen.” Toch komt mindset zeker wel kijken bij het leven want de manier waarop je nadenkt beïnvloed wel veel. Ga je alleen maar denken dat je iets niet kunt dan ontstaat er weerstand door jouw mindset. Denk je ik probeer het mooiste ervan te maken dan doe je al beter je best en dat is wilskracht. Een mooie relatie hebben mindset en wilskracht. Dit hoofdstuk staan heel wat zinnen onderstreept ter reminder, hoe het werkt en het is echt interessant om eens op te letten.

Dit boek is niet alleen goed geschreven, mét humor, maar geeft ook een realistisch beeld van gewoonteveranderingen. Nee, je gaat niet binnen dertig dagen de beste versie van jezelf worden. Lianne geeft zelfs de zin en onzin van de 30 day challenges. Met de voorbeelden die ze uit praktijk heeft ervaren kan je aardig wat inspiratie op doen hoe te beginnen. Ik ga sommige dingen uitproberen, iets gezonds toevoegen, iets slechts, stoms of ongezonds minderen.

Ben je na mijn recensie die nog vele malen langer had kunnen zijn benieuwd geworden naar Dingen Anders Doen van Lianne Keemink dan kan ik je zeker aanraden om het boek te lezen. Dingen Anders Doen van Lianne Keemink is voor € 20,99 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Heb je Je moet (bijna) niks en Dingen Anders Doen al gelezen? Er komt een nieuw boek ♥