niks

Lianne Keemink – Je moet (bijna) niks

Een boek wat tijden op mijn want to read lijstje stond heb ik eindelijk voor mezelf gekocht. Drie maanden nadat Je moet (bijna) niks is uitgekomen. Waarom pas toen? Ik wilde het in een boekenwinkel kopen. Ik kom niet vaak in een boekenwinkel en helaas de winkels waar ik kwam hadden hem niet. Natuurlijk had de Bruna in Rotterdam Alexandrium hem wel en toen kon ik maar één ding doen; met het boek in mijn handen naar de kassa lopen. Blij met mijn aankoop ging ik naar huis. Maf hé dat je alleen al blij kan zijn dat je een boek in je bezit hebt. Ik vind het mooier om boeken in een winkel te kopen dan online. Iets met de beleving van het zelf zoeken en van de tafel of uit de kast pakken.

Als fervent zelfhulpjunkie dacht Lianne Het Leven wel te kunnen hacken. Vanaf haar twaalfde las ze honderden zelfhulpboeken met de gedachte een hoop ellende te kunnen voorkomen. Het resultaat van deze obsessie: een afschuwelijke relatiebreuk en een dik aantal maanden overspannen thuiszitten. In Je moet (bijna) niks leidt ze je rond in haar verhaal en de beginselen van zelfhulp. Dit boek gaat over het belang van passief gedrag en negativiteit, de zin en onzin van The Secret, de balans vinden tussen willen en moeten, en Echte Liefde. Het bevat héél veel concrete tips waar zelfs de meest cynische geest mindful van wordt. Om jou te helpen. Hoef je dat zelf niet meer te doen.

Het eerste deel van het boek gaat over Lianne zelf. Hoe is ze geworden zoals ze is en wat heeft ervoor gezorgd dat ze zelf overspannen is geraakt. Mooi om te lezen wat voor rol haar vader heeft gespeeld en hoe hij haar geholpen heeft ook al vond ze dat in het begin niet leuk. Dit eerste deel is heel open. Het gaat over de tegenslagen in het leven en versterkt het boek. Het is waarom Lianne zichzelf mag uitroepen tot koningin van het universum (in dit boek dan).

Het tweede deel van het boek bestaat uit zelfhulpwijsheden. Lianne deelt haar ervaringen met zelfhulpboeken maar ook haar ervaringen in het leven. In elk hoofdstuk behandeld ze een ander onderwerp. Elk onderwerp wordt in ongeveer tien pagina’s besproken. Het begint allemaal met een zweverigheidsschaal  en een TL;DR en het eindigt met boekentips en een life tip. De zweverigheidsschaal had voor mij niet gehoeven want totaal geen zweverigheid gevonden in heel het boek. Toch zet ze leuke dingen in deze schaal. Bij passiviteit; Dit is dat geen wat je moet horen om te voorkomen dat je alleen maar doorrent en uiteindelijk omvalt. Het meest nuttige en praktische ooit.  In de TL;DR vind je in het minieme waar het hoofdstuk over gaat en daar staan vaak al rake punten maar ik raad aan lees gewoon het hele hoofdstuk.

Aan het einde van elk hoofdstuk over een zelfhulpwijsheid deelt Lianne boeken die ze gelezen heeft die aansluiten bij het onderwerp. Twee boeken die ik zelf gelezen heb komen er ook in voor. Welke dat zijn; Generatie ei en Op de tweesprong van moeten en willen. Naast de boeken die ik al ken raad ze enorm veel boeken aan die ik even opgezocht heb, een aantal stonden al op mijn want to read en anderen zijn erbij gekomen.

Een hele pagina vol met notities uit Je moet (bijna) niks

Een A4 heb ik helemaal vol geschreven met notities uit het boek Je moet (bijna) niks. Dingen die ik wil onthouden, stukken die ik nog eens wil lezen, wat ik met jullie wil delen, hoe ik dacht tijdens het lezen. Ik heb zitten lachen, geconcentreerd gelezen, het boek een aantal keer weggelegd zodat ik het niet in één keer uit zou lezen. Ik baalde namelijk dat het lezen zo lekker ging, het leest heel gemakkelijk. Geen moeilijke zinnen en woorden alles heel begrijpelijk uitgelegd. Sommige onderwerpen hadden van mij veel langer en uitgebreider uitgelegd mogen worden, meer voorbeelden en tips maar natuurlijk moeten er keuzes gemaakt worden bij het schrijven van een boek. Wat ik heel interessant vond was de kortetermijnbeloning en een goede tip de pomodorotchniek. Het laatste hoofdstuk is een mini samenvatting van het boek met acties om te ondernemen.

Wat heb ik dan genoteerd? Nou dit bijvoorbeeld;

Ik geloof dat we ons collectief allemaal niet genoeg realiseren wat we wel en niet willen. We doen zo ontzettend veel op de automatische piloot, op basis van wat anderen vinden, wat erin gestampt door de maatschappij, of omdat iedereen het doet. – hoofdstuk 13 Je mag (bijna) alles, dus wat wil je?

Waar heb ik hard om gelachen?

Dit deel van ons brein zorgt ervoor dat we geen impulsieve domme shit doen die wel basisbehoeften bevredigt, zoals onze getrouwde baas bespringen als we zin hebben in seks of alleen maar slapen terwijl we een deadline hebben.

Zoals je leest ben ik heel positief over het boek maar toch waren er een paar kleine minpuntjes. Net beschreef ik er al één en dat was dat ik sommige onderwerpen wel wat dieper uitgewerkt wilde hebben maar dan hield het hoofdstuk er al mee op. Het tweede is de spelfouten die nog in het boek staan. Jammer dat dit er niet is uitgehaald door de mensen die het nagelezen hebben. Ik weet dat ik zelf niet perfect ben in taal maar viond is echt geen woord er had op dat punt vond of vind moeten staan. Kleine dingen die ik tegenkwam maar verder raad ik het boek zo enorm aan om te lezen.

Het boek is persoonlijk, bevat wijsheden, eyeopeners, dingen die je niet vaak genoeg kan horen, neurologische weetjes en de nodige humor tijdens serieuze onderwerpen. Ik vind het interessant om te lezen hoe ons brein werkt en wat dieper in te gaan daarin maar daarna weer lekker makkelijk verder te lezen. Iedereen zou Lianne haar boek moeten lezen en haar kijk op onderwerpen en zelfhulp want ze deed al aan zelfhulp voor het hip was. Je moet (bijna) niks van Lianne Keemink is voor €20,00 te koop bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)