langste. kerst.

Lisette Jonkman – Langste. Kerst. Ooit.

Als je me hier volgt of op social weet je dat ik heel enthousiast was toen ik het boek Langste. Kerst. Ooit. in handen had. Ik wist dat ik dit boek moest hebben ondanks dat het boek zo gehypet werd kocht ik het en liet het signeren door Lisette Jonkman. De achterkant tekst las ik niet. Ik wist dat het over kerst zou gaan en dat was genoeg. Het was een boek die al even op mijn lijstje stond maar we moesten even wachten voor hij zou verschijnen. Voor mij was het, het wachten waard.

Waar gaat Langste. Kerst. Ooit. over?

Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was. Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de stroom valt uit, een servet vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is. Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op eerste kerstdag.

langste. kerst

Langste. Kerst. Ooit. Las ik tussen kerst en Oud en nieuw. De laatste pagina’s sloeg ik om op oudjaarsdag. Dit boek heb ik bij zo veel mensen voorbij zien komen dat het me verbaasd dat ik het al heb durven lezen. Kerst was voorbij en ik dook met mijn neus in een boek over kerst. Ik vond dat een heerlijke timing want de kerstdrukte was voorbij en nu kon ik ervan genieten. Na de eerste kerstdag begint kerst weer opnieuw en opnieuw en opnieuw. Noelle heeft geen idee waarom ze elke keer weer eerste kerstdag herbeleefd. De derde keer dacht ik echt waarom moeten we nu weer eerste kerstdag herbeleven, ik weet nu wel hoe het loopt. Maar hierna werd het weer leuk en genoot ik van de verdere éérste kerstdagen.

Het verhaal wat Lisette geschreven heeft is grappig maar met een hele mooi boodschap. Kerst gaat niet om het perfecte plaatje. Waar het wel om gaat daar komt Noelle tijdens al die eerste kerstdagen achter. Bijzonder dat je geboeid blijft terwijl je elke keer over dezelfde dag leest, ja bij dag drie had ik even alweer maar daarna niet en dat vind ik toch heel bijzonder. Het leest echt heerlijk, de vaart zit erin en ik moet hier en daar zeker hardop lachen. Zeker wanneer Noelle dingen al weet moet ik opeens erg lachen hoe ze daarop reageert en beseft hoe het gaat. Het lijkt wel een beetje een film voor haar te worden.

Het is een kerstboek maar je zou hem zeker weten nu ook lekker kunnen lezen. Het boek kost € 20,99 en is te koop bij bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)