corner

Lois P. Frankel – Nice girls don’t get the corner office

Nice girls don’t get the corner office ziet er heel meisjes uit. Een mooie roze cover met groot de titel op de voorkant en het iets kleinere formaat dan een normaal boek. Een mini bijbel in je handen. Zo mag je het zeker zien want de adviezen in dit boek die Lois P. Frankel je geeft daar kan je echt wat mee. Niet allemaal tegelijk en niet alles is voor iedereen van toepassing maar zeker wel aan te raden om alles te lezen want ook daar leer je van.

Werk jij altijd non-stop door zonder pauze? Maak je je zorgen of je anderen niet beledigt met je feedback? Vraag je collega’s altijd om raad voordat je een beslissing neemt? Of wil je gewoon dat iedereen je aardig vindt? Als je een van de bovenstaande vragen met ja hebt beantwoord, is volgens Lois P. Frankel de kans groot dat er regelmatig een promotie aan je neus voorbijgaat en dat het je meestal niet lukt om je dromen & ideeën waar te maken.

Lois P. Frankel is coach en bedrijfstrainer. Vijfentwintig jaar lang runde ze een praktijk voor psychotherapie waar ze voornamelijk werkende vrouwen behandelde. Nice girls don’t get the corner office is het resultaat van al die praktijkervaring. Het gaat over de meest gemaakte fouten van vrouwen op hun werk, het doet suggesties om grip te krijgen op je carrière en het beschrijft manieren waarop je jezelf in de weg zit bij het benutten van al je talenten. De praktische adviezen zijn onderverdeeld in zeven thema’s.

Als we een corner office hadden dan had ik deze toch heb ik veel aan dit boek. Ik mag wat minder girl zijn en meer woman. Zeggen wat ik vind want ook mijn mening doet ertoe. Door Eva Jinek kwam ik erachter dat dit boek er was. Eva Jinek zegt over Nice girls don’t get the corner office; “De lessen uit Nice girls don’t get the corner office zijn onverminderd relevant.’ Hierdoor wilde ik het boek graag lezen. Weten of ook ik er wat aan zou hebben, vast en zeker zou ik er wat aan hebben want ik werk in een bedrijf met alleen maar mannen. Vaak ben ik de Nice girl alleen is mijn functie niet de nice girl te zijn elk moment van de dag. Dus lezen in dit boek en kijken wat voor mij relevant is.

Zelf-assessment

Je kan alle ‘fouten’ gaan checken in de lijst met herkenningspunten en de coachingtips daarbij gaan lezen maar doe dat niet. Ga eerst de zelf-assessment test doen want want dan weet je namelijk in welke categorie je sterk bent en in welke zwak. Het is een kleine persoonlijkheidstest met vragen die je beantwoord aan de hand van punten. Deze punten staan weer ergens voor en zo kom je op een conclusie waar je sterk en zwak in bent. Je hoeft ook niet alles te lezen in het boek, het kan wel en is zeker aan te raden maar zoals Lois P. Frankel ook zelf zegt je begaat nooit alle fouten die in het boek staan dus trek je niet alles persoonlijk aan. Je leert wel van het lezen van alle punten.

De fouten zijn opgedeeld in de volgende categorieën wat gelijk de thema’s zijn :

  • Hoe je het spel speelt
  • Hoe je je gedraagt
  • Hoe je denkt
  • Hoe je jezelf op de markt
  • Hoe je klinkt
  • Hoe je eruit ziet
  • Hoe je reageert

Alle ‘fouten’ worden gevolgd door coachingtips. Want natuurlijk worden niet alleen je fouten uitgelegd maar wordt er verteld wat je eraan kan doen. Goede tips, kleine tips en soms grote tips. Onderaan die pagina’s staan vakjes zodat je zelf aan kan vinken of dit een pagina is om te onthouden voor jezelf en mee aan de slag te gaan.

Wat ik fijn vind aan het boek zijn de voorbeelden uit de praktijk. Het maakt het realistischer dan alleen tips delen. Ik kan me beter verplaatsen en punten herkennen om zo te weten of ik zelf daaraan moet gaan werken. Een les die makkelijk is; zoek een mentor; iemand die succesvol is in het spel en met wie je de regels in je organisatie openlijk kunt bespreken (found him). Een moeilijkere; neem mee rrisico met het geven van je mening. Ik wou dat ik dit boek al 10 jaar geleden had gelezen. Maar deze nieuwe en geüpdatet versie is natuurlijk beter dan de versie die 10 jaar geleden uitkwam.

Het boek heb ik nog niet helemaal uit en dat is ook niet nodig. Het is de bedoeling dat je elke keer wat leert en kijkt waar je wat kan verbeteren. Je kan niet 10 punten in één keer verbeteren want dan weet je niet welke tip er werkt en hoe je er bent gekomen. Dus lees dit boek in stappen en delen, zie het als een naslagwerk in je kast.

Ik had trouwens verwacht dat het best zwaarder lezen zou zijn maar het las enorm gemakkelijk. Geen moeilijke woorden of zinnen maar in lekker vlotte taal en zinnen geschreven waardoor je het gemakkelijk leest en begrijpt wat er bedoelt wordt. Ik ga aan de slag met Hoe je het spel speelt, toepassen wat nodig is en nee ik hoef niet altijd aardig gevonden te worden alleen natuurlijk wil ik dat vaak wel. Ik ben benieuwd wat ik hier allemaal van ga leren ik kan je zeggen dat een paar kleine dingen al gewerkt hebben. Kleine veranderingen door een paar lessen uit het boek.

Een boek die in je kast moet staan om er af en toe bij te pakken. Het boek is voor €15,00 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Boekerij

Bewaren