Allnutt

Luke Allnutt – Alleen voor jou

Vandaag verschijnt Alleen voor jou in de boekenwinkels. Een roman van Luke Allnutt die ik al heb mogen lezen. Dit boek wilde ik graag lezen alleen al door de tekst; “Als een gezin alles verliest, hoe vindt het dan de weg terug naar geluk?” Ik vind het een mooie zin en daardoor wil ik weten wat er met het gezin gebeurt is. De tekst op de achterzijde van het boek maakt het nog meer dat ik in dit boek wil kruipen. Maar hoe was het boek.

Rob Coates kan zijn geluk niet op. Hij deelt zijn leven met Anna, zijn dierbare vrouw, ze wonen in een prachtig huis in Londen, en dan is er nog het belangrijkste: Jack, hun zoon, die ervoor zorgt dat elke dag een feestje is. Maar dan gaat het mis. Anna is ervan overtuigd dat er iets niet in orde is met Jack. Na een lange reeks doktersbezoeken blijkt ze gelijk te hebben, en het leven van de familie Coates wordt een opeenstapeling van onzekerheden en moeilijke beslissingen.

Het ondenkbare gebeurt, en in de tijd die volgt brengt Rob zijn dagen door als een slaapwandelaar, niet in staat zijn verdriet, schuldgevoel en zelfmedelijden los te laten. Maar hij is vastbesloten vrede te sluiten met het noodlot en zich een weg terug te vechten naar het leven.

Alleen voor jou bestaat uit drie delen. Deel één is een korte intro en bevind zich tussen deel twee en drie maar je maakt alvast kennis met Rob in deel één. Deel één is heel kort, een korte intro over Rob, je weet dat er iets ergs gebeurt is maar nog niet wat. Het project waar Rob mee bezig is wekt mijn interesse, om de paar hoofdstukken staat er een stukje tekst wat bij het project hoort. Het tweede deel is het verhaal van Rob en Anna, hoe ze elkaar ontmoeten, wat ze doen, hoe ze trouwen, een gezin vormen en hun geluk met Jack. Tot Jack ziek blijft te zijn en dan begint het aangrijpende verhaal met moeilijke beslissingen, onmacht, mooie herinneringen maken, een strijd en onbegrip. Deel drie is een terugkeer naar een gelukkiger bestaan een weg vinden in de moeilijke wereld. Over dit derde deel ga ik niet veel vertellen want dan kan ik te veel verklappen en dat vind ik niet horen. Je moet dit boek zelf ervaren, de strijd en de onmacht van een vader die vecht voor zijn kind.

Wat is dit boek mooi geschreven, je komt niet opeens in het leven van Rob en Anna maar krijgt in een sneltreinvaart een blik in hun leven. Dit zijn hoogtepunten, momenten om te weten zodat je de personen leert kennen in hun doen en laten. Het maakt het verhaal dieper. Mooi vind ik het om uit de vader zijn kant te lezen toch vaak heel anders dan uit de kant van de moeder. Andere emotie, een emotie die me pakt en daardoor heb ik elke dag even zitten lezen tot een zondag ik eindelijk tijd had om aan één stuk door te lezen naar het einde.

Een klein detail, de laatste zin in het tweede deel is zo mooi. Klein maar vol betekenis. Toen ik voor de laatste maal over de tuin uitkeek, zag ik het. In de wind wiegde een derde zonnebloem. Deze zin was zo’n mooie afsluiter.

Jammer vind ik de titel Alleen voor jou, hij past wel maar de Engelse is zo mooi; We own the sky. De lucht is van ons had ook gekund aangezien daar veel naar wordt verwezen in het boek.

Een prachtig boek van Luke Allnutt zijn debuut en wat mij betreft niet zijn laatste boek. Lees. Alleen voor jou € 15,00  bij bol.com  kopen (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Boekerij