dumas

M.L. Longworth – Moord in de rue Dumas

Eerder dit jaar maakte ik kennis met M.L. Longworth. Ik las Dood op kasteel Bremont. Niet veel later ontving ik een ansichtkaart en daarop de cover van Moord in de rue Dumas het tweede deel in de Provençaalse mysteries. Of ik benieuwd was naar dit tweede deel en deze zomer wou doorbrengen in Aix en Provence. Nou daar wilde ik vanaf mijn bank wel naartoe. Dus las ik deze zomer Moord in de rue Dumas

Professor Moutte, decaan van de faculteit Theologie aan de universiteit van Aix-en-Provence, wordt vermoord teruggevonden in zijn kantoor. Hij had net aangekondigd nog niet met pensioen te zullen gaan, en vooral voor drie collega’s die uit waren op zijn prestigieuze baan, was dat geen goed nieuws. Twee dagen later komt de secretaresse van de professor om bij een ongeval. Toeval of moord?

Geholpen door zijn vriendin, de elegante docente rechtsgeschiedenis Marine Bonnet, keert de eigenzinnige onderzoeksrechter Antoine Verlaque de intrigerende en gesloten universiteitswereld van Aix ondersteboven, om de moordenaar te vinden voor het te laat is.

Wat vond ik van Moord in de rue Dumas?

De cover met gebouwen uit Aix en Provence geven een fijne sfeer aan het boek. De sfeer voel je door heel het boek heen want M.L. Longworth is enorm goed in het omschrijven van de sfeer en de omgeving. Ik zie de omgeving voor me door de gedetailleerde omschrijving die ze geeft. Ik vind het fijn dat er zo veel omschreven wordt want er ontstaat een hele wereld voor mijn ogen terwijl ik lekker aan het lezen ben.

In dit tweede deel leer je Antoine Verlaque en Marine Bonnet beter kennen. Al is hun relatie een rode draad in het verhaal het gaat om de moorden die gepleegd zijn. Wat is er gebeurt en wie heeft het gedaan. In het eerste hoofdstuk leer je veel van de personages kennen omdat ze gezamenlijk op een feest aanwezig zijn. Het is fijn dat je de personages die vaak voorbij komen al zo snel in het boek leert kennen. Op deze manier ging ik meedenken over de moorden. Helaas had ik het niet juist wie het gedaan had en uiteindelijk maakt juist dat het een leuk verhaal want ik blijf in het duister tasten.

Tijdens het lezen kom ik soms ook mooie teksten tegen; Ik sluit mijn ogen om te kunnen zien. Dit gaat over een citaat van Paul Gauguin waar Verlaque aan moet denken terwijl ze in een kathedraal zijn.

Dit tweede deel leest lekkerder dan Dood op kasteel Bremont. Er zit meer vaart in het verhaal, er gebeurt meer en toch zijn er de rust momenten waar we de natuur te zien krijgen en meer over de twee hoofdpersonen bijvoorbeeld. De ontwikkelingen tussen Antoine en Marine zijn leuk om te lezen. Je ziet Antoine echt een verandering meemaken en stilstaan bij de relaties die bekenden van hem hebben. Ik ben heel benieuwd hoe hun relatie verder zal groeien. Het tweede deel heeft er zeker voor gezorgd dat ik nieuwe delen ook graag zou willen lezen.

Wil jij ook een cosy-crime lezen dan is het mooi om met Dood op kasteel Brémont te beginnen. Het eerste deel is voor 19,99 te koop bij bol.com en daarna kan je verder in Moord in de rue Dumas die voor € 19,99 verkrijgbaar is bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan The New Book Collective