beter

Maartje Willems – Vanaf nu wordt alles beter

Wanneer ik de tekst lees wat het boek Vanaf nu wordt alles beter introduceert lees ik herkenning. Al bij de eerste zin leg ik in een deuk want ja ik verstop eten voor mezelf in de hoop dat ik het vergeet. Dat doe ik ook en ik loop er gewoon zes keer heen om elke keer een paar dropjes te pakken, haha. Zal ik nog meer herkenning vinden in dit boek?

Uitgeverij Boekerij organiseert met enkele bloggers een kettingblog, waarbij er elke woensdag en zaterdag vanaf februari een nieuwe blog verschijnt bij een andere blogger. Zaterdag kon je lezen wat Ellis van Twentyfortwelve van Vanaf nu wordt alles beter vond en vandaag mag ik het met je delen. Na mij volgt de recensie bij Stefanie Leest. Een groep bloggers, gek op lezen en allemaal een andere mening zo krijg je een heel goed beeld over het boek.

De herkenbare tekst op de achterkant van Vanaf nu wordt alles beter

Waarom verstop je eten voor jezelf? Waarom zit iedereen om de drie maanden in een vorm van persoonlijke crisis? Waarmee vul ik in godsnaam mijn Instagramaccount? Hoe ga ik om met sociale verplichtingen? En moet ik een auto kopen of blijf ik sukkelen met de NS?

We wonen in een eerstewereldland, we staan steevast bovenaan in de lijst van gelukkigste volken ter wereld, maar toch zijn er nog allerlei grote en kleine vraagstukken waar we regelmatig tegenaan lopen. Maartje Willems beschrijft in haar boek Vanaf nu wordt alles beter de vele momenten in haar leven waarop ze even met de handen in het haar zit. De vraagstukken die ze in haar boek beschrijft leiden tot tal van hilarische ontdekkingen, praktische oplossingen en weggeredeneerde problemen (die je eigenlijk met goed fatsoen geen problemen zou kunnen noemen, hooguit hinderlijke hobbels op een op zich goed aangelegd wegdek).

Wat vond ik van dit dertigersdillema boek?

Mijn hart gaat bij het zien van de cover van dit boek harder kloppen. Liefde voor deze cover. Covers met teksten en een dame die voor de kast staat te kijken naar haar keuzes, haar dillema’s en problemen. Dan ga ik nog kijken wat er op de covers staat en dat past echt bij de dertigersdillema’s; Nooit meer moeten, be happy, leef in het moment, sta in je kracht en zo kan ik er nog een paar opnoemen. De kleuren heel rustig en daardoor spreekt heel deze cover me dus aan. In het boek staan hier en daar ook leuke illustraties en ik vind dat ze het boek echt verrijken. Lona Aalders heeft deze illustraties gemaakt en ik heb er gelijk iemand bij om te volgen op instagram want ze maakt mooie illustraties.

Maartje Willems geeft in haar intro al gelijk een duidelijk beeld van het boek ze beloofd dat dit geen gids voor het leven is, noch een sarcastisch zelfhulpboek. Toch hadden er hier en daar wat tips uitgelicht mogen worden als soort kanttekening wat de belangrijkste les is. Toch vind ik een aantal leuke lessen, zo heb ik de Irish Goodbye geleerd. Nu nog ergens een keer toepassen maar ik heb er wel een tactiek bij. Het is een boek wat gaat om persoonlijke ervaringen met situaties die eind twintigers begin dertigers meemaken. Maartje verteld het met een humoristische noot, wanneer ik sommige stukjes lees moet ik echt lachen maar natuurlijk zitten er stukjes bij waar ik totaal geen herkenning heb want de dating wereld en dan vooral de dating app wereld heb ik over geslagen en hoop ik niet te hoeven gebruiken. Toch kon ik zeker hier van genieten om het te lezen want ik kon het me wel voorstellen hoe situaties kunnen lopen. Herkenbaar? De eindeloze to do mapjes op de laptop bijvoorbeeld want die heb ik ook.

De titels zijn pakkend; Note to self als ik weer eens eten verstop, omgaan met holbewoners, ah toe, nog een drankje. De titel geeft al een goede indruk waar het stukje over gaat wat je gaat lezen. Je kan gewoon van voor naar achter lezen maar ook van achter naar voor want een lijn zit er niet echt in het boek behalve het ontslag van Maartje en Bas is een soort rode draad in het verhaal waar elke keer wat van terug komt maar verder zijn de hoofdstukken los van elkaar te lezen. De omschrijving van diverse soorten werkgevers daar kon ik zeker mijn werkgever in vinden, heerlijk hoe Maartje dat omschrijft. De schrijfwijze van Maartje is lekker, het leest allemaal heel vlot en voor ik het weet heb ik zo een paar hoofdstukken weg gelezen. Het leest meer als een aantal columns die gebundeld zijn en dat vind ik een leuke insteek. Net lang genoeg om even een hoofdstuk te lezen en daardoor ook kort genoeg om een stukje even te lezen.

Een boek dat leest als een column en voor je het weet ben je bij de laatste pagina en heb je flink gelachen om herkenbare situaties. Vanaf nu wordt alles beter is voor € 19,99  bij bol.com  kopen (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Boekerij