stehn

Malin Stehn – Een gelukkig nieuw jaar

Een gelukkig nieuw jaar of toch niet…. Ik kreeg Een gelukkig nieuw jaar van Malin Stehn toegestuurd maar kon niet wachten met lezen tot oudejaarsdag waarop het boek begint. Toch had me dit echt heel leuk geleken om te beginnen op oudejaarsdag en dan echt de dagen mee te lezen in Een gelukkig nieuw jaar.

Het is oud en nieuw, en de zeventienjarige Jennifer verlaat vroegtijdig het feestje van haar beste vriendin Smilla. Onderweg naar huis verdwijnt ze spoorloos in de ijskoude en donkere nacht. Aan de andere kant van de stad vieren de ouders van de twee tieners samen het begin van het nieuwe jaar zonder enig idee te hebben van de ellende die hun te wachten staat.

In de angstige dagen die volgen verdwijnen al hun zekerheden als sneeuw voor de zon. De moeder van Jennifer merkt dat ze geen idee heeft wat haar dochter allemaal uitspookte, terwijl Nina, de moeder van Smilla, stiekem helemaal niet verbaasd is. De lage dunk die Nina van Jennifer heeft, wordt echter niet gedeeld door haar man Fredrik, en hij is waarschijnlijk de laatste persoon die Jennifer nog in leven heeft gezien.

Wat is er die avond precies gebeurd, en waarom ging Jennifer zo vroeg weg? Door haar vermissing komen de levens van haar ouders en die van Smilla onder druk te staan, en lang verborgen geheimen kunnen niet langer verhuld blijven.

Wat vond ik van Een gelukkig nieuw jaar van Malin Stehn?

Het verhaal begint op oudejaarsdag wanneer het feest van het jaar plaats vind. Terwijl je aan het lezen bent lees je vanuit verschillende personages. Frederik, Nina en Lollo wisselen de hoofdstukken af. Door deze afwisseling lees je wat er allemaal gebeurt de avond dat Jennifer verdwijnt maar ook de dagen erna. Het is in dit verhaal heel interessant om te lezen vanuit verschillende oogpunten. Hierdoor komt het verhaal echt tot leven.

Door een aantal terugblikken naar vroeger en wat de personages zelf vertellen kom je meer te weten over de vriendengroep, hoe de verhoudingen liggen en hoe ze echt over elkaar denken. Ik merkte tijdens het lezen dat ze over elkaar denken dat ze perfect zijn. Maar eigenlijk is niemand perfect.

stehn

Niet bij het juiste eind

De dagen gaan voorbij en ik denk te weten wie het gedaan heeft. Natuurlijk heb ik het niet bij het juiste einde en dat maakt het een enorm sterk debuut. Hoe meer ik in het verhaal raak hoe sneller de hoofdstukken door mijn handen glijden. De hoofdstukken zijn niet heel erg lang en lezen gemakkelijk weg. Ondanks het korte tijdsbestek leest het verhaal heel vlot. Soms komen er dingen voorbij en denk ik waarom zou dit relevant zijn maar natuurlijk komt het aan het einde weer allemaal bij elkaar.

Naast een hele mooie boekenlegger kreeg ik van Uitgeverij Cargo een gesigneerd exemplaar en dat vind ik toch altijd wel bijzonder om een gesigneerd exemplaar te hebben.

Malin Stehn heeft al vele boeken voor jongeren geschreven maar Een gelukkig nieuwjaar is haar debuut voor volwassenen en ik vindt dit een enorm geslaagd boek wat ik zeker zal aanraden om te lezen en in het verhaal te duiken. Maar als het even kan begin oudejaarsdag dan duik je echt helemaal in de sfeer. Een gelukkig nieuwjaar is te koop voor € 21,99 bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Cargo