werkboek

Met Marjet – Letters! het werkboek

Marjet bracht in 2016 haar boek Letters! uit. Een prachtig en leerzaam boek over moderne kalligrafie en handlettering. Op Instagram inspireert ze met haar kunsten. Zelf ben ik nog niet zo goed en heb ik nog een hoop te leren. Op school moesten we een kroontjespen en inkt kopen maar de techniek hebben we niet geleerd. We moesten zelf maar wat doen en creëren. Zonde en jammer want ik had toen al een hoop kunnen leren. Maar je bent nooit te oud om te leren dus leer ik verder met de hulp van Marjet.

Letters! het werkboek is een prachtig extra naast het boek Letters! Met dit werkboek kan je echt oefenen. Leren hoe je strepen zet, letters schrijft en quotes maakt. Een doe-boek. Lekker aan de slag gaan en beter worden in kalligrafie zodat je zelf mooie creaties kan maken. Het design van het boek is erg mooi. Perfect dik papier, ideaal voor inkt zodat het niet gaat bloeden. Het boek heeft een open rug. Het voordeel van een open rug is dat het niet constant dichtvalt wanneer je aan het oefenen bent. Met het ontwerp hebben ze rekening gehouden met de open rug want de tekt Letters! het werkboek staat dus in de vouw van de katernen. Ik vind dit een leuk detail, iets waarover nagedacht is.

De kaft van dit boek gaat naar boven open. Naar boven zodat links en rechtshandigen makkelijk met het boek kunnen werken. Een klein nadeel is dat wanneer je op een pagina klaar bent je niet de bladzijde omhoog slaat maar je het boek moet omdraaien om verder te gaan. Klein detail want je zal niet in één keer alle oefeningen gaan doen.

Het boek bestaat uit de hoofdstukken; Aan de slag, Penbeheersing, Alfabet, Quotes schrijven en Questions & Answers.

Aan de slag

In aan de slag lees je wat je nodig hebt, welk papier je nodig hebt, welke werkhouding je nodig hebt en de techniek

Penbeheersing

In het hoofdstuk penbeheersing leer je de belangrijkste regel; Elke lijn naar beneden is dik en elke lijn omhoog is dun. Dit oefenen is zeker belangrijk en kan nog best lastig zijn. Vooral de dunne lijnen goed onderscheiden van de dikke lijnen. Om de penbeheersing te leren krijg je gelijk opdrachten. Kleine maar effectieve opdrachten lijnen trekken. De oefeningen worden steeds lastiger en daarom moet je oefenen, oefenen en oefenen. Na het zetten van lijnen komen de rondjes en krullen. 10 pagina’s met opdrachten voor je penbeheersing. De ene opdracht makkelijker dan de ander, de ene lijn perfect de ander had veel beter gekund.

Alfabet

Na de lijnen kan je aan de slag met het alfabet. Voor elke letter is er één pagina. Op die pagina staat de letter alleen en de letter aan elkaar zodat je ook leert letters te verbinden. Daarna volgen twee letters per pagina in kapitalen. Een sierlijke en strakke kapitaal.

Quotes schrijven

Het echte werk na het oefenen is zeker quotes schrijven. Aan de ene kant vind je een prachtige quote gemaakt door Marjet. De quote op een mooie ondergrond een plaatje die ik zo op zou hangen. Aan de andere kant heel dun voorgedrukt is de quote nog een keer. Deze kan je zelf overtrekken om zo quotes en woorden schrijven onder de knie te krijgen. Je krijgt dan het beste gevoel hoe je met de lijnen en woorden om moet gaan. Hierna krijg je uitleg over hoe jij jouw eigen mooie posters maakt. Hoe het idee komt, de schets en tot het eindresultaat.

Questions & Answers

In dit laatste hoofdstuk komen vragen voorbij die veel aan Marjet gesteld worden. Voor de liefhebben volgt er nog een pagina met specificaties van het boek. Love it dat ze dit erbij hebben gedaan.

Het werkboek is erg leerzaam en zeker een aanvulling op het eerdere boek van Marjet. Kalligrafie is ook erg rustgevend en fijn om te doen. Ik hoop binnenkort hele mooie creaties zelf te maken en tot die tijd oefenen en oefenen. Oefening baart kunst. En zoals Marjet ook schrijft in haar boek; Geniet van de weg ernaartoe!

Ben je ook gek op Handlettering en Kalligrafie en wil je meer leren en doen? Dan is het werkboek zeker wat voor jouw. Je kan deze voor € 14,99  bij bol.com  kopen (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Snor

 

Bewaren

Bewaren