code

Marjo de Vroed – De bosdorp brigade – Code zwart

Marjo leerde ik vorig jaar kennen op mijn werk. Direct een spontaan gesprek. Op mijn werk hebben we toen voor haar boekenleggers geprint voor Code zwart deel 1 van de Bosdorp brigade. Op 11 oktober had ik een high tea met Chinouk Thijssen en zie ik een bekend gezicht, Marjo was er ook. Vorige week woensdag zagen we elkaar weer, nu voor boekenleggers van deel 2 Jamboree in gevaar.

Marjo verraste me afgelopen woensdag want na even gekletst te hebben pakte ze daar Code zwart uit haar tas voor mij! Natuurlijk wilde ik hem wel gesigneerd hebben en dat deed Marjo. Die avond las ik Tegen beter weten in uit en nam ik Code zwart mee naar mijn werk om in de pauze mee te starten.

Waar gaat code zwart over?

Lisa en Moen zijn onafscheidelijke vrienden en detectives. Als ze na de grote vakantie weer op school komen, is er een nieuwe leerling in de klas; Jonne. Lisa, Moen en Jonne worden vrienden en zo komt Jonne bij de detectives. Jonne beweert dat er in zijn oude buurt zoveel honden en katten verdwijnen dat het geen toeval meer kan zijn. Met zijn drieeen gaan ze op onderzoek uit en belanden in een web van leugens, ontvoering en gevaarlijke criminelen.

Wat vond ik van Code zwart?

Je bent nooit te oud om een jeugdboek te lezen. Wat heb ik genoten van Code Zwart. Het is een boek voor de bovenbouw van de basisschool maar ik kan begrijpen dat je als ouder het zelf ook lekker gaat lezen. Zelf geen kinderen en geen kinderen om aan voor te lezen en ik heb het heerlijk zelf gelezen.

Vanaf het eerste hoofdstuk zit ik in het verhaal. Ik krijg een beeld van de klas, de relatie van Lisa en Moen. Hoe Jonne de klas inkomt zie ik ook echt voor me, het is heel visueel geschreven zodat ik mijn eigen beeld vorm bij alle gebeurtenissen. Het verhaal zit goed in elkaar, het heeft een intro, een start van een gebeurtenis en de weg naar de ontknoping. Door deze opbouw wordt het steeds spannender en hierdoor wilde ik blijven lezen. Het speelt als een heerlijke film af in mijn hoofd.

Code zwart doet me denken aan een boek wat ik heb gelezen toen ik denk ik 10 was en helemaal gek van was dat ik het meerdere keren las. Hoe dat boek heet weet ik niet meer maar het waren twee speurders, ik zie de kaft voor me maar de titel helaas niet.

De sfeer in het boek is goed en het is erg actueel. Neem bijvoorbeeld Lisa haar vader hoe hij denkt over de avonturen die ze beleefd. Wat heel erg goed is verweven in het verhaal zijn de problemen van een klasgenoot. Er is een klasgenoot met een probleem en hier reageren de drie vrienden heel goed op. Hier zit ook een les in voor kinderen om met al hun problemen naar de juf of meester te gaan.

Marjo blijf zo doorgaan, je vertelde me wat over je plannen en ik weet niet wat ik wel en niet mag vertellen dus ik zeg; Ik kijk er enorm naar uit!

Code zwart kan je bij Boekengilde kopen voor € 12,50 of bij Marjo de vroed zelf