kasteel

Mary Lou Longworth – Dood op kasteel Brémont

De cover van Dood op kasteel Brémont trok me enorm aan toen ik het boek voor het eerst zag. Het heeft een warme zomerse sfeer. de mooie paarse kleur aan de bovenrand geeft mij de sfeer van de omgeving weer. Zou de sfeer van de cover te voelen zijn tijdens het lezen. Gaat deze cosy-crime me naar de Provence brengen?

In Dood op kasteel Brémont wordt het duo Antoine Verlaque en Marine Bonnet geconfronteerd met twee moorden. Als de edelman en documentairemaker Étienne de Brémont de dood vindt na een val uit het raam van het oude, onbewoonde chateau van de familie, gonst het in de stad van de geruchten. Was het een ongeval, een wanhoopsdaad of moord? Onderzoeksrechter Verlaque vermoedt boos opzet. Als hij verneemt dat Marine als jong meisje de familie Brémont goed heeft gekend, roept hij haar hulp in.

Het altijd zo idyllische Aix-en-Provence lijkt opeens te wemelen van de mensen die van de dood van Brémont geprofiteerd kunnen hebben, onder wie playboy en polospeler François – de broer van Étienne – die diep in de schulden zit en zich inlaat met nogal ongure figuren. Wanneer de speurders hun lijst van verdachten aan het inkorten zijn, sterft er weer iemand. Ditmaal is er geen twijfel mogelijk dat het moord betreft. Nostalgie naar het onbekommerde Provençaalse leven, een aanstekelijke joie de vivre, maar vooral een zorgvuldig uitgewerkte en verrassende plot gelardeerd met de overtuigende kroniek van een moeizame liefdesgeschiedenis vormt de receptuur van deze detectivereeks.

kasteel

De cover vind ik dus echt prachtig en de sfeer die het geeft maakt me blij. Deze sfeer voel ik door heel het boek heen. in het boek komt verder geen beeld voor maar door de gedetailleerde beschrijvingen zie ik alles voor me en waan ik me in de Provence. Ik vind het heerlijk dat de cosy-crime steeds meer doordringt in de boekenwereld. Dit is een genre tussen feelgood en thriller in. Er gebeuren spannende dingen maar daarnaast loopt een verhaal die je een fijn gevoel geeft. Liefde, een zoektocht naar liefde en daarnaast een moord die opgelost wordt ik vind dat een fijne combinatie.

Het proloog was veelbelovend en ik las enthousiast verder. Helaas moest ik in de eerste hoofdstukken er echt even inkomen. Allemaal nieuwe personages komen voorbij met hun kenmerken, levens en verledens. Hierdoor is het echt even in het verhaal komen. Wanneer iedereen duidelijk in mijn hoofd zit lees ik hoe verder ik kom lekkerder door het verhaal heen. De hoofdstukken zijn kort en daardoor lees ik makkelijk even een hoofdstuk. Hoe verder ik kom hoe lastiger ik het boek weg kan leggen omdat ik wil weten wat er gebeurt is met Étienne de Brémont. Tegen het einde aan blijf ik maar doorlezen. Dit komt zeker door de gebeurtenissen die elkaar dan sneller opvolgen.

Het is een eerste deel in een serie en er zijn er al tien geschreven. Er komt zelfs een tv-serie van en daar ben ik dan wel benieuwd naar of het net als in het boek gaat voelen de sfeer.

Als ik de sfeer een beetje moet vergelijken dan kan ik het vergelijken met Midsummer Murders wat vroeger bij ons thuis wel eens aanstond. Ondertussen is deel twee verschenen en daar ben ik zeker benieuwd naar. Gelukkig kan ik deze binnenkort lezen want hij staat in mijn kast. Wil jij ook een cosy-crime lezen dan is het mooi om met Dood op kasteel Brémont te beginnen. Het eerste deel is voor 19,99 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan The New Book Collective