hygge

Meik Wiking – Hygge

Het is het Hyggehoogseizoen. De verwarming aan, kaarsjes op tafel, lekker eten en elkaar opzoeken. Officieel is er geen Hygge seizoen maar het winter seizoen is er wel het meest cosy voor. Maar wat is Hygge nou eigenlijk en waarom is Denemarken het gelukkigste land ter wereld. Hoe kan dat? Hoe worden wij net zo gelukkig? Denen focussen zich op de dingen die er echt toe doen, zoals qualitytime met vrienden en familie, en samen genieten van de goede dingen in het leven, zowel buitenshuis als thuis. Dit wordt Hygge genoemd en een heel deel veel Nederland is ervan in de ban. Ik geef ze groot gelijk en heb mezelf ook verdiept in de Deense kunst van het leven.

Hygge: de hype uit Denemarken waar je gelukkig van wordt

Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen heeft het prachtige boek Hygge geschreven. Een boek vol met prachtige foto’s, onderzoeksresultaten, praktisch stappen en tips om zelf meer Hygge te leven. Hygge is zo’n woord dat niet direct te vertalen is, maar iets betekent als comfort, warmte, saamhorigheid. Het is dat gevoel dat je krijgt als je met warm gebreide sokken aan met je partner op de bank knuffelt. Of dat gevoel wanneer je met je beste vrienden samen thuis eet en een goed gesprek hebt bij kaarslicht. Het is dat niet te beschrijven gevoel dat je ervaart als het licht dat ’s ochtend door je slaapkamerraam valt precies goed is.

Denen danken een groot deel van hun geluk aan de verzorgingsstaat. Dit maakt voor hun een deel gemakkelijker. Maar de denen zorgen ook voor een goede balans tussen werken en leven. Geniet van het moment, de eenvoud, het goede gezelschap en lekker eten. Het is ook een manier van geluk inplannen en koesteren. Hygge is iets wat je kan horen, ruiken, voelen en zien. Het is een gevoel. Het is niet hetzelfde als ons Nederlandse gezelligheid of gelukkig zijn het is iets wat veel verder gaat.

Mijn Hygge
  • Geluid; Regen op het dakraam
  • Geur; De geur van Donder
  • Gevoel; Een schoon zwaar fris dekbed op je huid
  • Zien; Een rode zonsondergang

Zoals Winnie de Poeh dat zegt Liefde spel je niet dat voel je. Dat is ook zo met Hygge je voelt het.

Wat vond ik van het boek?

Het boek is één en al Hygge. Het boek straalt van de buitenkant al warmte, rijkdom maar wel eenvoud uit. Mooie kleuren goudfolie een harde cover en dan doe ik het boek open en blader ik het door. De ene na de andere mooie foto zie ik al voorbij komen. De tekst is rustig opgemaakt en er is gezorgd voor veel wit. Het boek gaat van voor tot achter over Hygge en het is leuk om te lezen. Soms hier en daar iets te veel cijfertjes, ik wil gewoon weten hoe wij meer Hygge kunnen zijn. Leuk om te lezen vond ik hoe je het op je werk toe kan passen want daar zijn we toch een heel deel van onze tijd. Wat wel heel opvallend is het eten, waar wij letten op ons eten (althans dat proberen we ook in gezelschap) is het daar vol met zoet en vet. Natuurlijk is een stoofpotje gezelliger dan een speklapje ik snap hem helemaal maar goed dat gaan we niet elke keer maken.

Het is een prachtboek om te bekijken, lezen en cadeau te doen. Je haalt er zeker tips uit en eigenlijk het lezen van het boek is al erg Hygge, dekentje om je benen, kaarsje aan op tafel en gezellig de kat erbij. En serieus ik denk dta ik gewoon een keer naar Kopenhagen moet! Want zie bovenstaande foto en als je de tips leest is het een hele leuke stad.

Wil je ook meer Hygge in je leven? Koop dit boek voor € 19,99  bij bol.com  kopen (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Bewaren