Coco

Michelle Marly – Mademoiselle Coco en het parfum van de liefde

5 mei 1921 werd Chanel No5 voor het eerst verkocht. Nu 100 jaar later is het parfum er nog steeds en heb ik een prachtig boek mogen lezen over Mademoiselle Coco. Het is een boek wat heel anders is dan ik eerder gelezen heb over mode-icoon Coco. Ik las vroeger boeken over Coco Chanel maar dit waren vooral de feiten en niet een roman. Het is heerlijk om op een andere manier over deze vrouw te lezen die al heel wat jaren geleden een belangrijk persoon was en nu nog steeds haar sporen na laat.

Parijs 1919: het is Coco Chanel gelukt een succesvol mode-imperium op te bouwen. Haar mode is revolutionair, bevrijdend en het toppunt van elegantie. Maar als haar minnaar Boy Capel omkomt bij een ongeluk, is ze verlamd van verdriet. Pas als zij het plan opvat om haar grote liefde te vereeuwigen met een parfum, bloeit ze weer op. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze de charismatische Dimitri Romanov. Met hem aan haar zijde reist Coco af naar Zuid-Frankrijk, naar de wieg van de parfumerie. Daar komt ze haar liefdesparfum op het spoor dat nog steeds het succesvolste geurtje ter wereld is: Chanel No5.

Boeken die zich afspelen in een tijd die ik niet heb meegemaakt vind ik heerlijk. Mijn fantasie gaat dan helemaal los. Ik zie dan de gebouwen, de kleding en situaties helemaal voor me als het goed neergezet wordt. Michelle Marly beschrijft het heel goed. De plek van het ongeluk waar Boy Capel omkomt zie ik helemaal voor me en ook het atelier van Coco en Dimitri Romanov. Mademoiselle Coco en het parfum van de liefde beslaat de jaren van mode-icoon Coco Chanel waar ze op zoek is naar het parfum.

Het boek begint met een proloog in 1897 als Gabrielle als wees in het klooster woont. Hier begint ze de magie van het getal 5 te kennen – een getal wat haar hele leven en carrière een rol zal spelen. Hierna komen we in het jaar 1919. We krijgen gelijk te maken met het hartverscheurende verlies van haar grote liefde Boy Capel.

Na het overlijden van Boy Capel begint Coco haar zoektocht naar het liefdesparfum, een eerbetoon aan Boy. Door deze zoektocht komt Coco weer langzaam uit haar dal en leert ze ook andere mannen kennen. Maar is er een ander die haar Boy kan laten vergeten? Tijdens het lezen leer je meer over het verleden van Coco en het samenzijn met Boy door haar korte terugblikken. Door deze terugblikken is het diepgaander want zonder dat zou het verhaal misschien iets te oppervlakkig zijn. Ik vind het mooi te lezen waar Chanel No5 vandaan komt en hoe het is ontstaan. Toch is het meer dan alleen een verhaal over het parfum, het gaat ook over het leven van Coco en de mensen die ze kent.

Aan het einde krijg je per persoon die in het boek voorkomt nog een klein vervolg zodat je weet wat er verder van ze gekomen is. Dit vind ik een goede toevoeging het is af je weet wat ze verder zijn gaan doen, wat ze bereikt hebben. Hoe het verhaal is ontstaan lees je ook en dat is toch mooi dat het boek op heel veel feiten is gebaseerd maar dan verteld in een mooi verhaal dan een feitenboek. Mooi om op deze manier meer te weten te komen over een grote dame in de mode-industrie.

De schrijfstijl van Michelle Marly is heel fijn. Ze gebruikt korte hoofdstukken, schrijft met detail over de geschiedenis, rangordes en daaraan merk je dat er goed onderzoek gedaan is naar wat er allemaal gebeurde in die tijd. Iets wat heel belangrijk is als je schrijft over een andere tijd want dan kan ik me goed inleven.

Winnen!

Ik mag van Uitgeverij Brandt twee keer het boek Mademoiselle Coco en het parfum van de liefde weggeven. Wat moet je doen om kans te maken op dit fijne boek?

Laat me onder dit blogbericht weten waarmee Coco Chanel in de mode is doorgebroken en waar we nu nog steeds over praten en wie weet kan jij binnenkort dit boek over Mademoiselle Coco lezen.
En:

  • Je volgt mijn blog via één of meerdere van de mogelijke kanalen
  • De winactie delen is lief! (niet verplicht)
  • Je laat je reactie achter met een geldig mailadres
  • Meedoen kan tot 23 mei. Heb je gewonnen? Reageer dan binnen 3 dagen op mijn mail, anders kies ik een andere winnaar.
  • Of doe mee op Instagram om meer kans te maken

Deze recensie is een onderdeel van een blogtour. Alle eerdere recensies kan je vinden door op de site van Uitgeverij Brandt te kijken. De volgende recensie lees je op 21 mei bij Drukinkt.

Hou je van biografieën maar zou je ze wel eens op een andere manier willen lezen dan is dit een mooie kijk in het leven van Mademoiselle Coco. Het boek is te koop bij bol.com en kost € 20,- (dit zijn affiliaitelinks – als je een boek via deze link besteld, krijg ik een percentage van de opbrengst)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Brandt