essentials

Mijn home workout essentials

11 maart was mijn laatste training in de sportschool. Het voelde toen al anders. De vrijdag besloot ik zelf niet meer naar de sportschool te gaan. Was het wel schoon genoeg, was er niemand die verschijnselen heeft. Niet ten nadelen van de sportschool de schoonheid maar de mensen die de spullen gebruiken. Een paar dagen later sloot de sportschool gedwongen zijn deuren. Het werd tijd om thuis aan de slag te gaan maar wat zijn nu de essentials die je nodig hebt.

essentials

Thuis trainen met essentials die ik al heb

De eerste weken is het thuis trainen een ontdekkingstocht. Wanneer heb ik de rust om het te doen, wat ga ik doen en wat heb ik voor materialen. Normaal heb ik alles ter beschikking maar thuis is het toch echt heel anders. Yoga matjes heb ik tegenwoordig genoeg. Dus het matje werd uitgerold en de attributen opgezocht.

 • Bodyhoop hoepel
 • Springtouw
 • Weerstandsbanden
 • Fitnessbal
 • Dumbells van 0,5 & 1 kilo

Dat was wat ik in huis heb. Niet heel veel maar genoeg om mee aan de slag te gaan en thuis in beweging te blijven. Werken met mijn eigen gewicht is bij sommige oefeningen al zwaar genoeg dus ik ging aan de slag.

 

Een rugzak vol Wicky

De eerste week zijn de thuistrainingen leuk, de tweede week gaat het nog en dan merk ik al dat de uitdaging er niet is. Geen zware gewichten, geen halterstang dus ik zoek even mijn creativiteit op. Mijn sporttas vul ik met Wicky en die kan ik op mijn rug dragen voor squats en tillen voor deadlifts. Toch is het niet ideaal, de wicky raakt op en heel comfortabel is het niet. Toch train ik nog even zo door want onnodig ga ik niet ergens wat halen in een winkel.

De homegym wordt uitgebreid

Na ongeveer een maand ben ik twee dagen extra vrij. We rijden naar Capelle aan den IJssel voor Wicky en combineren dit met een bezoekje aan de Action. De sportafdeling lijkt leeggeroofd maar toch ben ik heel blij met wat er nog wel is. Een tien kilo kettlebell en 2 gewichten van 4 kil. De perfecte uitbreiding van mijn essentials voor mijn homegym.

De 4 kilo gewichten zijn voor sommige oefeningen net te licht, voor andere oefeningen goed en sommige een uitdaging. Wanneer ik ze te licht vind verzwaar ik ze met mijn 0,5 of 1 kilo gewichten. Denken in oplossingen en zo hoef ik niet een heel uitgebreid assortiment te hebben.

Wat mijn essentials nu zijn
 • Bodyhoop hoepel
 • Springtouw
 • Gewichten 0,5 – 1 – 4 kilo
 • Kettlebell 10 kilo
 • yogamatje
 • Weerstandbanden
 • Fitnessball

Het is geen extreme uitbreiding wat ik heb gedaan maar hiermee kan ik veel workouts doen en heb ik al veel workouts gedaan. Gewoon met je eigen lichaam zonder extra’s kan je ook al enorm goed trainen. Ik heb spierpijn gehad van mijn trainingen waar ik eerst niet gedacht had dat het zou kunnen. Het voordeel van de thuisworkouts is dat je weinig plek nodig hebt. Ik train in een hoekje van de woonkamer of op het balkon. De ruimte die je nodig hebt is de ruimte van een yogamat.

Wat zijn voor jouw echt de essentials?