Mijn kleine vriendjes fotograferen - inclusief tips

Mijn kleine vriendjes fotograferen – inclusief tips

Mijn kleine vriendjes. Ik kan zo van die twee genieten. Het zijn twee luie beesten maar ook daarvan kan ik genieten.

Als je mij op Instagram volgt zie je wel eens een foto voorbij komen. Vooral van mijn slapende katten. Als ze liggen te slapen kan ik uren naar ze kijken. Luisteren naar de geluiden die ze maken en de bewegingen die ze doen. Het is echt enorm schattig. Natuurlijk zijn ze ook erg leuk als ze wakker zijn. Wanneer we buiten zitten gebruik ik ze vaak als model. Ze zijn dan vaak zo geconcentreerd op iets wat er om hun heen gebeurt dat ze helemaal niet op mij en mijn camera letten. Zo kan ik ongemerkt veel foto’s nemen en dingen uitproberen.

Het fotograferen van katten is erg leuk. Vooral omdat ik er twee heb en ons dorp ook veel katten heeft. Op een rondje dorp ben ik al veel katten tegen gekomen en een aantal heb ik op de foto gezet. Katten fotograferen betekend ook geduld hebben. Hieronder een aantal tips die ik gebruik met het fotograferen van mijn katten.

Aandacht krijgen
Meestal laat ik mijn katten lekker hun gang gaan als ik ze ga fotograferen maar soms wil ik dat ze net een kant opkijken. Om de aandacht van Donder te trekken moet je best veel uit de kast halen want met zijn vijf jaar is hij niet echt gauw geïnteresseerd meer in iets. Bij Mieps is het een stuk makkelijker, speel met iets wat beweegt en geluid maakt en haar interesse is gelijk gewekt. Of ze nog stil blijft zitten is een ander punt. daardoor moet ik klaar staan om de foto te nemen wanneer ik het geluid maak anders is het moment weg.

Geduld
Je kat heeft een leuke houding die hij elke keer aanneemt maar elke keer lukt het je niet hem op de foto te zetten. Heb geduld. Laat je kat wennen aan je fototoestel, zet hem op een statief in de woonkamer zodat het een normaal object wordt. Heeft de kat een vaste plek waar hij leuk ligt of staat zet dan de camera op het statief in de buurt van die plek en probeer met een afstandbediening de foto te maken zodat jij de kat niet afschrikt.

Contrast
De foto van Donder heeft een goed contrast. Hij valt heel erg op tegen de grijze achtergrond. Zijn geconcentreerde blik valt nog meer op. De foto van Mieps heeft niet veel contrast. De houten bank en de stenen muur zorgen dat het meer één geheel wordt en niet een foto waar ze uitspringt.

Standpunt
Neem de foto eens uit verschillende standpunten. Ga eens door je knieën of ga op de grond liggen. De kat komt zo dominanter over en jij lijkt de prooi te zijn.

Kijk die kleine Mieps, nieuwsgierig met haar neus in de lucht. Ze is echt een ondernemend katje. Sloopt graag de twee witte stoelen en gebruikt ze ook om op te liggen. Zet je er wat voor blijft ze er rondjes draaien en moeilijk doen tot ze er eindelijk kan liggen.