Dochter vermist

Mikaela Bley – Dochter vermist

‘De dood, de dood, de dood,’ fluisterde Ellen toen hij buiten gehoorsafstand was. Maar het was al te laat. Haar paniek werd alleen maar groter. Dochter vermist is het debuut van Mikalea Bley en wat een debuut.

Stockholm. Op een koude, regenachtige vrijdag in mei, verdwijnt het achtjarige meisje Lycke spoorloos. Alleen haar rugzakje wordt gevonden…
Op een steenworp afstand, in het hoofdkwartier van televisiezender TV4, volgt misdaadverslaggever Ellen Tamm het nieuws over de verdwijningszaak met grote belangstelling.

Ellen raakt geobsedeerd door de zoektocht naar Lycke. Met elk uur dat verstrijkt voelt ze zich machtelozer. Gefrustreerd door corrupte politieagenten, het vreemde gedrag van de gescheiden ouders van Lycke en de ontmoedigende opmerkingen van haar collega’s probeert ze haar eigen emoties onder controle te houden en de zaak zo professioneel mogelijk te benaderen. Echter, Lyckes verdwijning raakt haar persoonlijk, door een gebeurtenis in haar eigen leven. De zaak dwingt haar de confrontatie aan te gaan met haar verleden.

De tijd dringt. Waar is Lycke?

Wat vond ik van Dochter vermist?

Vanaf de eerste paar bladzijden zit ik al midden in het verhaal. De stiefmoeder en de moeder van Lycke doen raar. Ze gedragen zich vreemd, wat hebben ze te verbergen. Ik zoek naar hints bij de ouders, ik kan ze niet vinden en toch verdenk ik ze en blijf ik ze verdenken. Het boek begint op vrijdag 23 mei en eindigt zaterdag 31 mei. Je maakt een ruime week mee. Een week die voor de ouders een drama is. Een week waarin Ellen steeds meer betrokken raakt bij de zaak. Het boek lees je voor het grootste gedeelte vanuit Ellen. Hierdoor leer je Ellen steeds beter kennen en snap je waarom ze zo betrokken is bij deze gebeurtenis. Naast Ellen zijn er nog drie andere vrouwen, deze vrouwen komen aan bod in kleine hoofdstukken waar je leest vanuit Mona – de nanny, Helena – de moeder en Chloe – de stiefmoeder.

Het is heel realistisch geschreven, het tijdsbeeld is fijn en dat het ook aangegeven hoe laat iets gebeurt op een dag maakt het allemaal net echt. Net of je mee leest in de krant maar dan heel up to date en van dichtbij. De schrijfstijl van Mikaela Bley is heel vlot en gemakkelijk. Ze gebruikt korte zinnen en de hoofdstukken zijn ook niet heel lang. Hierdoor lees je elke keer nog even een stukje.

Het einde was wel heel abrupt. Ik wilde meer weten of hoe en waarom en niet alleen maar iets weten. Dit ging voor mij te snel en had wel wat beter uitgewerkt mogen zijn. Verder ben ik heel enthousiast over dit boek en vind ik het een enorme aanrader.

Wil je het boek graag lezen? Dochter Vermist kost €17,50 bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij A.W. Bruna