donker

Mikaela Bley – Donker water

Mikaela Bley schreef met Dochter vermist een super debuut. Wat baalde ik toen ik de laatste bladzijde om sloeg en dat het einde van het boek was. Gelukkig hoefde ik maar een half jaar te wachten om verder te lezen. Ja verder lezen want er zit een belangrijke rode draad in de boeken van Mikaela Bley en ik hoop dat die rode draad na Donker water gewoon verder gaat.

Op een hete zomerdag vertrekt misdaadjournalist Ellen Tamm vanuit Stockholm naar haar ouderlijk huis in Sörmland. Ze kan niet langer vluchten voor haar verleden en voor de traumatische persoonlijke herinneringen die naar boven kwamen toen ze werkte aan de zaak van het verdwenen meisje Lycke. Nu gaat ze terug naar waar het allemaal begon, toen ze acht jaar oud was en haar tweelingzusje stierf.

Als Ellen langs de snelweg stopt om te tanken, hoort ze dat er niet ver daarvandaan het lichaam van een zwaar toegetakelde vrouw is gevonden. Niemand lijkt te weten wie ze was of wat ze in de omgeving deed. De inwoners van het dorp zijn erg aangedaan door de moord. Ellen besluit zich in de zaak te verdiepen en hoe meer ze in het verhaal van de vrouw duikt, des te meer ontdekt ze dat het idyllische dorpje duistere geheimen herbergt. Zoals zo vaak blijken de dingen niet te zijn wat ze lijken. En dat geldt ook voor haar eigen geschiedenis en de dood van haar zusje…

Wat vond ik van Donker water?

Vanaf het begin zat ik er weer helemaal in. Ik was weer in het leven van Ellen. Ellen is wel wat vriendelijker en dat is fijner, helemaal veranderd is ze gelukkig niet maar de hele hardheid is eraf. De vorm waarin Dochter vermist en Donker water is geschreven is hetzelfde. Dit keer lezen we weer een periode in het leven van Ellen Tam. Ik vind het een fijne manier, de stukken met de datum en de tijd erbij zodat je weet waar je in het verhaal bent. Wel vind ik dit deel rustiger verlopen, het verhaal is wat rustiger geschreven en uitgebreider zijn de periodes waarin je leest. Dit vind ik een fijn verbeterpunt want je komt nog meer in het verhaal. Hierdoor leer je de personen beter kennen en leef ik me meer in.

Het is wel een literaire thriller waar de moord al plaats gevonden heeft. Er gaat niet meer een moord plaats vinden. Het is echt dat de moord opgelost gaat worden en dat kan ook best spannend zijn. Want hoe zit het met het gezin waar Ellen langs gaat en de jongeren in het kleine plaatsje zijn helemaal de weg kwijt. De jongeren zorgen voor een moment in het boek waar je echt denkt wat gebeurt daar allemaal en waarom doen ze dat.

Je begrijpt het al, ik wil niet te veel verklappen maar toch ook wat dingen aan je kwijt en dat is lastig. Hoe verder ik in het boek kwam hoe meer ik het verslond. Je komt veel te weten over Ellen en hoe haar zusje is overleden.

Donker water dichtslaan en gewoon enorm balen dat het de laatste bladzijde is. Weer een topboek en het einde beklemmend.

Wil je Donker water lezen dan raad ik je wel aan eerst Dochter vermist te lezen. Dit om de rode draad die door de twee boeken lopen te volgen. Vaak kan je boeken los lezen maar bij deze zou ik dat niet doen want je vraagt je heel veel af als je niet eerst Dochter vermist gaat lezen. Als ik het goed heb komt er een derde deel en daar ben ik heel blij mee

Benieuwd naar het tweede boek van Mikaela Bley? Koop dan Donker water voor €17,50 bij bol.com  (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij A.W. Bruna

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren