jaar

Mike Gayle – Het jaar na jou

Een vader. Zijn kinderen. En het jaar dat alles veranderde. Deze tekst staat samen met een mooie illustratie op de voorkant van Het jaar na jou. Die tekst en de afbeelding trekken me gelijk aan. Wanneer ik dan de achterflap lees weet ik, die moet ik lezen. Gaat het boek mij ontroeren zoals ik bij anderen lees? Ik ben heel benieuwd.

Waar gaat Het jaar na jou over?

Toms leven is een puinhoop. Sinds de plotselinge dood van zijn vrouw Laura heeft hij moeite zich staande te houden. Hij verschuilt zich achter zijn baan bij een grote commerciële tv-zender en heeft daardoor steeds minder tijd voor zijn twee dochtertjes. Gelukkig neemt Linda, zijn schoonmoeder, de meeste zorg op zich. Ooit konden ze het goed met elkaar vinden, maar Toms gedrag stoort Linda behoorlijk. Ze probeert hem op alle mogelijke manieren te helpen de dood van zijn vrouw te verwerken, maar hij weigert categorisch alle hulp. Dan neemt Linda een drastische beslissing: ze trekt zich terug uit het leven van haar schoonzoon en kleindochters en vertrekt naar Australië. Tom moet zich maar zien te redden. Geconfronteerd met de harde realiteit moet Tom alles op alles zetten om zijn gezin bij elkaar te houden. Zal Linda’s list om Tom wakker te schudden slagen?

Wat vond ik van het boek van Mike Gayle?

Het boek Het jaar na jou bestaat uit drie delen. Drie delen die wel gewoon opvolgend verlopen. Elk deel is een fase, confrontatie, acceptatie en verder gaan als ik het heel kort indeel. Vanaf het eerste deel zit ik er gelijk helemaal in. Het is een boek met veel gevoel en daardoor heb ik echt het boek een keer dichtgeslagen en nog een keer gekeken naar de naam van de schrijver. Dit boek is geschreven door een man en de foto op de achterzijde bevestigd dat nog even. Mike Gayle legt echt het gevoel fantastisch in het boek, ik leef mee met Tom, Linda en de kinderen. Het is een mooi verhaal en ik heb menig maal gelachen.

“Wat heb ik verkeerd gedaan?
Ze slaat een diepe zucht
“De boterhammen” zei ze “Ik wil ze liever in driehoekjes in plaats van vierkantjes. Maar ik kan ook vierkantjes eten hoor, maar ik hou gewoon van driehoekjes.

De bladzijdes lezen vlot weg en voor ik het weet vliegen de bladzijdes voorbij. Je leest elke keer een stuk vanuit Tom en dan weer een stuk vanuit Linda. Ook wanneer Linda weggaat blijf je op de hoogte van wat ze doet en dat is wel leuk. Want ondanks dat ze weg is maakt ze toch deel uit van een proces en ze maakt haar eigen proces mee. Het leukste is te lezen vanuit Tom en Linda wanneer ze in gesprek zijn geweest met elkaar en hoe ze beiden dan over denken. Zo lees je direct na elkaar hoe de situatie ervaren is door beide kanten, dit maakt het verhaal heel echt en leef je nog meer mee in de situatie.

Dit boek is echt een aanrader om te lezen, ontroerend, gevoelig maar wel grappig en vermakelijk om te lezen.

Dit boek is voor €19,99 te koop bij bol.com  en raad ik je zeker aan te kopen en mee in het zonnetje te gaan zitten. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Boekerij