serious

Moes Chraou – Serious sport addict

Serious sport addict komt precies binnen als ik twee nieuwe doelen heb verwoord voor mezelf. Trainingen moeten ingepland worden, progressie gevolgd worden en subdoelen gesteld worden. Dit boek gaat mij helpen richting mijn doelen.

Een workout journal voor mannen en vrouwen en voor alle sportdisciplines. Serious sport addict is een complete workout journal die niet digitaal is maar fysiek in je handen. Makkelijk na te slaan wat je allemaal van plan was en waar je nu staat als je de vorderingen goed invult.  Dit journal helpt je om je doel en in kaart te brengen, je workouts te tracken, maandelijks je voortgang te meten je te motiveren om je gezonde levensstijl vol te houden. Je kunt hierin 200 workouts loggen: de oefeningen die je hebt gedaan, welke delen van je lichaam je hebt getraind, de duur van de training, je calorieverbruik en nog veel meer.

Dit sport journal is samengesteld met Moes Chraou. Moes behaalde in 1991 de Mister Fitness-titel. Daarnaast volgde hij diverse opleidingen in de trainingsleer en fysiologie en werkte onder meer als health & fitness coach en personal trainer. Hij trainde vele topsporters en BN’ers, onder wie topkok Herman de Blijker en burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. Moes is medeoprichter van LAPT – een landelijk personal-trainingconcept dat momenteel bij honderden sportscholen in Nederland en België wordt toegepast. Momenteel is Moes eigenaar van de Bodyloods in Capelle aan den IJssel. Hier bedenkt en geeft hij op dagelijkse basis met veel plezier small group trainingen en personal training.

Mijn mening over Serious sport addict

Van uitgeverij BBNC ben ik mooie covers gewend. Deze cover is heel simpel gehouden met een blauwe kleur en letters in grijs en wit die op de cover liggen. De keuze snap ik zeker want op deze manier is het een algemeen journal. Mannen en vrouwen, krachttrainers en hardlopers voor iedereen is dit journal te gebruiken. Het formaat is prettig, een liggend A5 met een leeslint. Leeslinten in journals zijn een must zodat je makkelijk kan vinden waar je de nieuwe gegevens in kan vullen en hoe je vorige training ging.

In Serious sport addict vul je niet alleen maar gegevens in, je leert ook wat. Je kan 200 trainingen vast leggen en tussen die logs door lees je na elke vijf logs informatie over diverse onderwerpen. Wat te lezen is; lenigheid, discipline, dedication, ocr, snelheid, focus & flow en nog veel meer. Het zijn stukjes informatie om je te motiveren, inspiratie te geven voor een training maar ook informatie wat je kan helpen in je trainingen.

Je kan drie persoonlijke hoofddoelen invullen. Die hoofddoelen deel je op in 6 subdoelen. De subdoelen beschrijf je die gaat bereiken, wat ze bijdragen aan je hoofddoel en waarom dit belangrijk voor je is. Heb je dit ingevuld en weet je wat je wilt behalen dan kan je de trainingsschemapagina’s invullen. Je kan zelf een schema maken of hulp vragen aan een trainer. 96 weken kan je invullen richting je doel. Handig om een overzicht te hebben wat je wanneer wilt gaan doen. Aan dit overzicht zie je wat je wilt doen maar niet wat je gedaan hebt. Hiervoor zijn log pagina’s.

De log pagina’s daarop vul je je trainingen in. Je geeft aan wat voor training het was. Wat je allemaal kan invullen; de duur van de training, verbrande calorien, bijzonderheden, welke spiergroepen je hebt getraind, de omstandigheden van je voeding, rust en energie, je warming-up, welke oefeningen, hoeveel tijd/reps en welk gewicht/afstand. Alles kan je invullen.

Waarom zou je alles invullen en bijhouden? Dat wordt ook uitgelegd. Het meten van je progressie geeft namelijk aan of je voedingspatroon voor jou werkt en of je training het gewenste effect heeft. Wanneer je de progressie ziet van jezelf is dit een grote motivatie om door te gaan. Wat heel belangrijk is om te onthouden is dat het gaat om jouw progressie, dat je kunt zien hoe je ten opzichte van voorgaande metingen vooruit bent gegaan.

Om je voortgang te meten zijn er pagina’s om je BMI, BMR, RHR, gewicht en omvang in te vullen. Niet alleen deze gegevens zijn belangrijk. De gegevens van je trainingen zijn even belangrijk om daar progressie van te zien. Hiervoor zijn de persoonlijk records kracht, roeien en hardlopen. Wanneer je eens per maand hier de record van de maand invult kan je zien of je verbeterd elke maand. Waar je groeit en waar je stil blijft staan.

De komende weken, maanden ga ik dit allemaal bijhouden en ik ben benieuwd wat ik ga zien erna. Deze journal is heel duidelijk, overzichtelijk en nu al fijn om mee te werken. Aan het einde van het boek staan nog een paar workouts samengesteld door Moes Chraou. Ze zien er erg leuk en uitdagend uit dus die ga ik zeker proberen te doen en invullen natuurlijk hoe het gegaan is.

Je progressie op een fijne en goede manier bijhouden en goed inzicht geven dat doe je in serious sport addict. Het boek is te koop bij bol.com voor € 12,99 (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Maven Publishing