Peetz

Monika Peetz – Zomerzussen

Dit jaar heb ik me voorgenomen om meer uit mijn eigen kast te lezen. Deze boeken kunnen er een half jaar in staan een jaar of jaren. De ongelezen boeken moeten gelezen worden. Zomerzussen van Monika Peetz stond sinds vorig jaar in de kast. In de zomer was ik hem een beetje vergeten. De herfst en de winter vond ik niet geschikt voor een boek die zomerzussen heet. De lente bracht de sfeer mee en ik pakte Zomerzussen van Monika Peetz op om te lezen.

Drie generaties, vier zussen en een groot geheim dat is Zomerzussen

In Zomerzussen van Monika Peetz ontvangen vier volwassen zussen die onderling niet méér van elkaar zouden kunnen verschillen een raadselachtige uitnodiging van hun moeder voor een bijeenkomst in Bergen aan Zee. Toen ze klein waren gingen ze in de vakanties al naar deze plek. Doro, Yella, Amelie en Helen hadden er altijd de tijd van hun leven – en noemden zichzelf de zomerzussen. Aan deze vakanties was abrupt een eind gekomen toen hun vader om het leven kwam bij een ongeluk. In de twintig jaar voor deze reünie zijn er barsten in het gezin ontstaan. Moeder Henriette heeft commentaar op alles wat haar kinderen ondernemen. Alleen Doro, de oudste, kan haar goedkeuring wegdragen. Yella laat zich nog altijd van de wijs brengen door de opmerkingen van haar moeder. En dan zijn er ook nog de tweelingzussen Amelie en Helen, ieder met hun eigen sores.

Met gemengde gevoelens reizen ze vanuit Duitsland naar Bergen. Waarom heeft hun moeder hen samen uitgenodigd? En waarom juist daar? Wat heeft ze hun te zeggen? Ze nemen allen geheimen mee, maar hun moeder blijkt het grootste geheim te hebben…

Wat vond ik van Zomerzussen

Een zomerse cover met een matte cover en de tekst in uv lack geven de Zomerzussen de uitstraling die bij het boek pas. Niet te uitbundig, precies zoals het verhaal is. Op de cover zit een sticker (gelukkig een sticker die er af kan) met de titel van een van de voorgaande successen van Monika Peetz De dinsdagvrouwen. Ik moet heel eerlijk bekennen dat deze in mijn boekenkast staat maar nog steeds ongelezen is. Deze staat er echt al jaren in. De zomerzussen is gelukkig eerder in mijn handen verschenen om te lezen.

Zomerzussen van Monika Peetz heeft me erg verrast. Wanneer ik de achterkant lees van het boek weet ik niet wat ik kan verwachten wat er in Bergen aan Zee moet gaan gebeuren. Waarom wil de moeder de vier dochters daar terug hebben. Terwijl ik aan het lezen ben gaan mijn gedachten van links naar rechts, is er iets veel ergers gebeurt met hun vader? Waarom doet hun moeder zo geheimzinnig. De vier zussen zijn allemaal anders. Yella speelt van de vier zussen echt wel de hoofdrol in dit verhaal. Amelie bleef een beetje op de achtergrond maar die vond ik wel heel interessant dus heel jammer dat je die niet beter leert kennen. Op vlotte, aangename manier wordt je meegesleept in de problematiek van het gezin, de moeilijke onderlinge relaties en het gebrek aan liefde en bevestiging.

Naast het verhaal bevat zomerzussen leuke verwijzingen en herinneringen. De verwijzingen naar Nederlandse dingen moest ik erg om lachen. In een straat met rijtjeshuizen waar er in elk raamkozijn twee vazen met takken erin staan of een paar orchideeën. Dit is zo herkenbaar in de straten. De herinneringen naar vroeger zoals het ijsje dat ze aten dat zat in een schatkistje. Deze herinneringen gaven mij ook herinneringen naar vroeger. Ik hou van zulke details in een boek. Het hoeft niet genoemd te worden omdat het klein is en niks toevoegd aan het verhaal maar wel aan mijn belevenis en daar hou ik van.

Wil jij net als ik genieten van een echte zomerroman voor in de vakantiekoffer of je tas als je lekker naar de plas of het strand gaat? Koop dan Zomerzussen van Monika Peetz bij bol.com voor € 22,99 (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.) Voor mij wordt het nu tijd om eens de dinsdagvrouwen uit de kast te pakken.