De mooiste sprookjes van Hans Christian Andersen

De mooiste sprookjes van Hans Christian Andersen

Vroeger toen ik klein was hadden we een plankje waar boeken op stonden. Tussen die boeken stonden vier sprookjes boeken. Een boek van Rianne, een boek van mij, een boek van mama maar ook sprookjesboeken van ons allemaal. Ja we hadden elk ons eigen sprookjes boek. In mijn boek vond je een verzameling van sprookjes waaronder Hans Christian Andersen en daarnaast hadden we nog twee boeken waar Andersen in voor kwam. Velen sprookjes staan me nog bij, met de mooie prenten. Het meisje met de zwavelstokjes of De sneeuwkoningin. Menig sprookje heb ik gelezen.

Naast mijn oude sprookjesboek die bijna uit elkaar valt heb ik nu een mooi nieuw sprookjes waar ik uren van kan gaan genieten. Dit boek wordt niet maar één keer opengeslagen in de komende jaren. Het fijne aan mijn nieuwe sprookjesboek is dat het formaat een stuk kleiner is, handzamer. Makkelijk om mee te nemen of om nog even voor het slapen gaan een sprookje te lezen. Nee je bent nooit te oud voor sprookjes. Ik denk zelfs dat ik sprookjes nu pas beter begrijp. Vroeger las ik sprookjes en vond ik het een leuk, lief of eng verhaal maar nu lees ik ze bewust en lees ik ook de laag eronder, de diepere betekenis die een sprookje kan hebben. Bijzonder dat ik nu sprookjes op een andere manier lees dan dat ik het vroeger deed. Dit maakt het nog leuker om weer lekker te lezen in een sprookjesboek.

Ze komen uit de ganzenveer van een fantastische kunstenaar, de sprookjes van Hans Christian Andersen. Al generaties lang spreken ze tot de verbeelding en hebben niets van hun glans verloren. Vertaalster en Andersen-kenner Annelies van Hees selecteerde speciaal voor deze bundel de allermooiste. Het lelijke jonge eendje, De tondeldoos, Het meisje met de zwavelstokjes en nog veel meer, prachtig vertaald en nog altijd heerlijk om (voor) te lezen. Bij elk verhaal vind je een mooie getekende illustratie, voor de lezer een leuke toevoeging wanneer je het als voorleesboek zal gebruiken een mooie toevoeging om kinderen een beter beeld te laten krijgen. De gebundelde verhalen zijn maar een greep uit de verhalen die Andersen schreef. Het is een selectie gemaakt door Annelies van Hees, persoonlijke voorkeuren maar ook toppers heeft ze toegevoegd aan de 25 sprookjes. Ik vind het een mooie diverse verzameling.

christian

In de afgelopen jaren heb ik maar weinig sprookjes gelezen van Andersen, toen ik begon in dit sprookjesboek moest ik mezelf inhouden om niet gelijk heel veel sprookjes achter elkaar te gaan lezen. Maar gewoon een sprookje per dag, een paar in de week. Niet meer dan één op een dag en genieten van het sprookje. Even naar een wereld die niet bestaat, naar iets wat niet echt kan, lezen over dieren die niet bestaan. Wegdromen in een boek dat is wat sprookjes zo fijn maakt. Deze sprookjes zijn lang geleden geschreven maar kunnen nog altijd gelezen worden, ze zijn tijdloos. Als ik iemand had gehad om ze aan voor te lezen had ik dit ook zeker gedaan maar het fijne is dat ik nu zelf kan genieten van de verhalen en nog steeds favoriet Het meisje met de zwavelstokjes.

Een sprookjes boek voor jong en oud, je bent nooit te oud om sprookjes te lezen. De mooiste sprookjes van Hans Christian Andersen koop je bij bol.com voor € 12,50, een verzameling die in je kast moet staan om er af en toe even uit te kunnen lezen. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Rainbow