motiveert

Wat motiveert mij om mijn doelen te halen

Doelen stel ik niet alleen aan het begin van het jaar maar ook door het jaar heen maak ik nieuwe doelen. Maar hoe behaal ik mijn doelen en wat motiveert me om mijn doelen te halen. Mijn plannen/doelen heb ik aan het begin van het jaar opgedeeld in categorieën; hardlopen, healthy, boeken, doen, bloggen. Overzichtelijk, fijn en elk onderdeel heeft zijn eigen goals, zo zal ik voor elk doel anders gemotiveerd worden om het doel te halen. Hardlopen en healthy zijn er twee die bij elkaar aansluiten en waar ik denk ik de meeste motivatie voor nodig heb dus hoe doe ik dat?

Wanneer je een doel hebt is het belangrijk te weten waarom je het doet. Waarom wil ik een halve marathon lopen? De reden daarvan is belangrijk om motivatie te vinden om het ook echt te doen. Als je weet waarom je iets wilt is het makkelijker om gemotiveerd te raken en te blijven. Vooral het gemotiveerd blijven is belangrijk.

Wat motiveert mij in het behalen van mijn hardloopdoelen

Op dit moment ben ik druk aan het trainen voor de halve marathon op 11 maart, de CPC loop ga ik dan doen. Mijn eerste halve marathon wedstrijd sinds mei 2017. Belangrijk is hier de halve marathon hardlopend te voltooien, te genieten en met een glimlach over de finish. Als ik mijn gewenste tijd haal ben ik nog blijer maar eigenlijk is dat bij deze niet het hoofddoel. Ik train goed richting de halve marathon, natuurlijk zijn er trainingen die niet goed gaan maar zelfs dan maak ik de afstand af die gelopen moet worden. Ik draai mijn mindset om en zorg dat ik geniet van de omgeving en waar ik heen ga. De halve marathon hoop ik dit jaar in 2:20 te kunnen lopen een keer. Dit is 10 minuten sneller dan mijn halve marathon PR hoe ik dat ga behalen? Door veel te trainen, trainen op afstand maar ook op snelheid en op rust.

Misschien heb ik te veel doelen voor dit jaar maar misschien is dat ook wel goed want dit houd me gemotiveerd en scherp. Ik kan niet een week hardlopen overslaan. Als ik dat zou doen dan weet ik dat ik een training mis, een stukje van mijn weg naar het grotere doel. Naast de halve marathon beter, makkelijker en sneller lopen wil ik graag de 10 km onder het uur krijgen en dat betekend tempo tempo en nog eens tempo. Intervaltrainingen dus. Het kost veel tijd maar deze tijd wil ik er insteken omdat het voor mij belangrijk is.

Maar naast hardlopen betekend het ook dat ik moet trainen in de sportschool en thuis. Een sterke core krijgen en dat is niet echt heel leuk altijd om te doen. Toch doe ik het want hoe sterker ik ben hoe makkelijker ik mijn kilometers zal afleggen. Wat een fijne bijkomstigheid van het trainen van mijn core veroorzaakt is dat ik strakker in mijn vel kom en dat voelt wel heel erg goed dus is het trainen minder erg om te doen, het maakt het dan weer leuk.

Wat motiveert mij om mijn doelen te halen? De doelen die ik voor mezelf gesteld heb want wanneer deze doelen behaald zijn (of een deel ervan) dan mag ik trainen naar de marathon. Ik laat me inspireren door andere hardlopers maar heel eerlijk niet iedereen kan mij inspireren de grootste inspiratie voor mezelf ben ik zelf door naar mijn eigen prestaties te kijken. Een training doen op een dag dat ik niet verwacht had dat ik het kon, het tempo opvoeren of laten zakken en de trainingen afstrepen. Toch kunnen hardlopers mij inspireren want elke hardloper heeft wel iets wat me inspireert, doorzettingsvermogen, snelheid, discipline noem het maar op. Of je nu snel of langzaam bent wanneer ik je zie genieten van het hardlopen dan inspireer je me.

Wie mij zeker inspireert is Nicole die momenteel traint voor haar derde marathon. Ze is echt een topper en ze motiveert mij onbewust heel erg want ze traint goed en is bewust bezig met het trainen naar haar doel, daarnaast is het een lief en aardig persoon waar ik graag mijn hardloopkilometers mee deel als we samen weer een wedstrijd lopen is het altijd genieten.

Hoe motiveer ik mezelf om Healthy te zijn naast al het sporten

Dit is denk ik wel één van de moeilijkste punten om bewust mee om te gaan en mezelf te motiveren. Snoepjes koekjes het is allemaal zo lekker en laten we maar niet over de chips beginnen. Ik ben echt een chippies monster. Ik kan soms de hele dag door blijven eten en dat vind ik wel heel lastig aan te passen. Mezelf motiveren om anders te eten of het niet te eten is lastig. Het avondeten is zeker ook een dingetje want koken vind ik gewoon niet leuk en kost tijd maar ik probeer gezonde dingen te maken en op te letten wat ik eet. Proberen dat doe ik zeker maar mezelf alles ontzeggen dat wil ik niet maar dan heb ik in mijn hoofd dat zonder kilo’s erbij gaat hardlopen beter, zit ik lekkerder in mijn vel en dat lekkerder in mijn vel zitten dat is mij heel veel waard. Lekker in je vel zitten straal je ook uit dus dat is een motivatie.

Motivatie voor hardlopen vind ik makkelijk (niet alle dagen maar wel bijna alle dagen), de motivatie om beter te eten moet ik soms nog goed zoeken. Wanneer je daar tips voor hebt deel ze met me dan ga ik kijken of ik er wat aan heb. Hoe motiveer jij jezelf?