achtbaantester

Nancy Olthoff – De achtbaantester

Een debuutroman lezen is speciaal want je gaat blanco in het boek. Nancy Olthoff schreef De achtbaantester als haar debuut maar schrijven doet ze al heel lang. Teksten voor CEO’s, ministers en staatssecretarissen is toch heel wat anders dan een boek, of toch niet. 

Herman van Dusselen, 32 jaar, is `een beetje anders’. Althans, dat zeggen de mensen om hem heen. Herman speelt met knikkers, maakt het huis grondig schoon en houdt zich vast aan wat hij kent. Pijnlijke herinneringen aan vroeger duwt hij weg. Dat verandert als hij Jeanette ontmoet in een pretpark. De liefde voor de flamboyante suikerspinnenverkoopster drijft hem uit zijn comfortzone en legt oude wonden bloot. Voor het eerst wordt Herman uitgedaagd de wereld buiten zijn vertrouwde knikkerkamer te ontdekken. Waagt Herman zich aan het leven, of blijft hij zich krampachtig vasthouden aan het verleden?

Wat een bijzonder boek is De achtbaantester. Een verhaal over anders zijn, rouwverwerking en het leven. Het is een meeslepend verhaal over Herman die anders is. Hij heeft zijn eigen knikkerkamer en ik denk dat iedereen zijn eigen knikkerkamer zou moeten hebben. Niet per se met knikkers maar even een kamer in wat voor jouw fijn is. Waarom is het vreemd dat iemand van 32 jaar nog graag knikkert. Wat is eigenlijk normaal? Dit heb ik me zeker tijdens het lezen af en toe afgevraagd. Herman toverde een glimlach op mijn gezicht maar hier en daar had ik ook de angst dat hij weer helemaal terug naar af zou gaan. Ik ben echt mee gaan leven.

achtbaanster

Nancy wist me vanaf het eerste hoofdstuk in het verhaal te trekken. Het ene hoofdstuk na het andere las ik weg. Ik vond het heel bijzonder hoe ze het verhaal heeft geschreven. Een complex persoon met veel gevoelens die met knikkers zijn leven makkelijker maakt. Er worden veel details beschreven maar wel op een manier dat je toch door de achtbaan heen vliegt.

De achtbaantester raad ik aan om te gaan lezen. Eigenlijk valt het niet goed te beschrijven wat je tijdens het lezen allemaal tegenkomt voor gevoelens van Herman en dat je daarin meegetrokken wordt. Het is een verwerking van het verleden wat je leest door terugblikken, het is stappen nemen in het heden en het vinden van eerste liefde. Een verhaal wat zich afspeelt in een hele kleine omgeving maar zo’n grote indruk maakt. Ik zie Herman stampend naar het pretpark lopen.

De achtbaantester van Nancy Olthoff is voor € 20,00 kopen bij Bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Orlando