Nanda Roep - Van familie moet je het hebben

Nanda Roep – Van familie moet je het hebben

Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook is de derde roman van Nanda Roep. Deze roman gaat over de loop van het leven, de liefde, de invloed van familiebanden en het belang van eigen verantwoordelijkheid.

Nanda Roep, de naam komt me bekent voor en als ik op haar website kijk weet ik het. Door de jeugdboeken. Volgensmij viel ik op dat moment dat haar boeken uitkwamen wel buiten de categorie om te lezen maar toch had ik haar naam meerdere malen voorbij zien komen in de boekenhandels en bibliotheek.

Ook geliefd worden moet je aankunnen. Bianca kon dat niet. ‘Beseffen de mensen die zich zo moeiteloos in relaties storten dat wel, dat ze daarmee iets waardevols kunnen?’

Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook lees je door de ogen van Bianca. Bianca gaat haar leven opschrijven voor haar dochter. Dit gebeurt niet van jaar één tot veertig nee ze springt van de hak op de tak. Dan is ze zestien en dan weer vierendertig. Gelukkig is dit wel per hoofdstuk gedaan en dan zelfs nog wil Bianca nog wel eens een stapje vooruit of achteruit doen om dan toch weer bij de leeftijd te komen waarmee ze begonnen was. Terwijl ze alles op papier zet, komt ze langs pijnlijke momenten, bijzondere inzichten, herinneringen die ze te goed onthoud en onbegrijpelijke conflicten. Zaken die binnen veel families voor spanningen en oplopende frustraties zorgen.

Nanda Roep - Van familie moet je het hebben

De schrijfstijl is vlot, makkelijk en geeft me het gevoel of ik Bianca al jaren ken. Heerlijk omschreven is hoe de ouders van Bianca op een verschillende manier haar naam uitspreken. Doordat dit in het begin verteld wordt lees ik daardoor elke keer als de vader haar naam zegt Bie-Ank-Ahh (bonkig als mokerslagen) en als haar moeder haar naam zegt Bihhhanca (met een diepe zucht). Een heerlijk detail wat het boek voor mij tot leven brengt. Voor mij is het boek heel beeldend geschreven en kon ik dus sommige situaties voor me zien. Hoe Bianca haar ouders op haar werk aan kwamen lopen, gingen zitten en niks deden terwijl er genoeg te doen was. Ik zie ze helemaal zitten met zo’n lang gezicht.

Op een gegeven moment dacht ik dat het boek zou eindigen met een niet al te best einde voor Bianca. De meeste keren dat je namelijk een brief/boek schrijft aan je dochter is omdat je het zelf niet meer kan gaan vertellen maar dit boek is anders ze schrijft dit om duidelijkheid te geven over hoe dingen gaan in het leven.

 

Auteur: Nanda Roep
Titel: Van je familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook!
Pagina’s: 214
Prijs: € 19.90