Goldbaum

Natasha Solomons – De Goldbaum dynastie

De Goldbaum dynastie speelt zich af tussen 1911 en 1917. Iets meer dan honderd jaar geleden. Persoonlijk ken ik niemand van deze tijd en ik denk dat er nog maar weinig over zijn. Honderd jaar waarin zoveel anders is. Een tijd waarin de vrouwen nog niet veel mochten, de joden een belangrijke rol speelden met de banken en de tijd van de Eerste wereld oorlog. Ik lees weinig boeken die over oorlog gaan maar ik merk dat er genoeg boeken zijn die om de oorlog heen afspelen. Dat heb ik zeker bij De Goldbaum dynastie gemerkt.

Waar gaat De Goldbaum Dynastie over?

Wenen, 1911. Greta Goldbaum droomde er altijd van haar eigen leven te kunnen leiden. De familie Goldbaum, een van de rijkste families ter wereld, heeft andere plannen met haar; Goldbaum-mannen zijn bankiers die verspreid over heel Europa gevestigd zijn en Goldbaum-vrouwen worden geacht om in de familie te trouwen. Als Greta uitgehuwelijkt wordt aan haar verre neef Albert in Engeland heeft ze al bij voorbaat een hekel aan hem. In Engeland voelt ze zich eenzaam en verlangd ze naar een thuis. Tot ze een tuin krijgt, waardoor haar leven voorgoed verandert. Maar aan haar prille geluk dreigt een bruut einde te komen als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. Voor het eerst in tweehonderd jaar komen de Goldbaums tegenover elkaar te staan. Greta moet een onmogelijke keuze maken: tussen het leven dat ze heeft opgebouwd en dat wat ze gedwongen heeft moeten verlaten.

Het verhaal van de Goldbaums is gebaseerd op de familie Rothschild een machtige familie die beschikt over geld en banken. Ik kan me maar moeilijk voorstellen dat het honderd jaar geleden nog heel anders was om te leven.  Dat het over een tijd gaat die echt heeft bestaan. Dat het heel normaal was dat de Goldbaum dames een Goldbaum man trouwden. Dat vrouwen een heel andere manier van leven hadden dan wij nu hebben. Toch vind ik het heerlijk om te lezen over een tijd die ik niet ken. Vind ik sommige dingen zelfs heerlijk en zou ik mezelf al zien staan in de mooie tuin of het enorme huis.

goldbaum

Wat vond ik van dit boek?

De eerste 50 bladzijdes moest ik even in het verhaal komen. In het begin dacht ik echt serieus waar gaat dit heen. Er wordt veel besproken over de gebeurtenissen die er op dat moment zijn in Europa, de banden tussen de families, een bruiloft tussen ééñ familie. Eigenlijk is het heel erg interessant alleen moest ik even de personen leren kennen die op dat moment allemaal voorbij komen. Daarna las het als een trein op een paar stukjes na.

Greta voor mij een interessant persoon in De Goldbaum Dynastie

Greta is een persoon die me heel erg aan staat, ik wilde meer van haar weten. Hoe ze dacht over situaties wat ze ging doen maar Natasha Solomons legde soms de nadruk op andere leden van de Goldbaums omdat dit erbij hoorde maar hierdoor was wel even de vaart in het verhaal eruit.  Greta is een vrouw die alles anders wilt, zelf actie ondernemen een broek aan maar ze loopt tegen de regels aan die horen bij een vrouw van een Goldbaum. Dit vind ik heerlijk om te lezen, een beetje verzetten tegen de mannen en de regels.

Omgekeerd lijken andere delen van het verhaal volledig overgeslagen. Greta is zwanger van haar eerste kind en voor ik het wist was ze bevallen van haar tweede. Ik moest echt even twee keer lezen toen ik dat las. Ik dacht dit kan niet haar eerste moet nog geboren worden maar dat was dus al gebeurt. Je mist hierdoor zeker wel de verandering van Greta die ze doorloopt. Ze is veranderd door de oorlog en door het moederschap, maar we krijgen geen van die veranderingen te zien; we springen gewoon over van de jonge, pasgetrouwde Greta naar Greta als moeder van twee kinderen.

Liefde voor details

Een mooi detail in het boek is dat de Titanic erin voorkomt. Iets wat in die tijd is gebeurt en dus helemaal bij het verhaal hoort. In de aanloop naar de Eerste wereld oorlog speelt dit ook zeker nog een rol bij hoe er over de goldbaums werd gedacht. Het boek mist nog één ding en dat is hoe het is met Karl waar tussen de hoofdstukken door wat over leest. Aan het begin heb je geen idee welke rol hij speelt maar hij verdwijnt ook opeens. Wel heel jammer dat het niet verteld wordt want hier had ik wel een beeld bij.

Ondanks mijn kritische puntjes hierboven heb ik toch enorm genoten van De Goldbaum Dynastie. Elke dag heb ik ruim 80 bladzijdes gelezen en heb ik echt zeker meer dan een uur achterelkaar gefascineerd zitten lezen over een Joden Familie, hoe ze leven, hoe anderen over ze denken, hoe de wereld wordt in een korte tijd. Als het me niet had geboeid had ik het echt niet in een paar dagen uit kunnen lezen.

Lezers die genieten van familiedrama’s en historische fictie die zich tijdens de oorlog afspeelt, vinden dit misschien de moeite waard om te lezen.. Je kunt De Goldbaum Dynastie voor € 22,50 kopen bij Bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Ambo Anthos