Chirosynopsis

Nico Huijbregts – Chirosynopsis

Chirosynopsis ziet er prachtig uit. De cover is geplakt op karton, Er is een linnen band voor aan de zijkant aangebracht waarop een tekst in witte letters gedrukt is. Het boek staat vol illustraties en tekeningen. Een vrolijk boek is het door de vele gekleurde pagina’s en de opmaak.

Chirosynopsis

Chirosynopsis (afgeleid van het Griekse cheir=hand) is een lees- en kijkboek. Het boek bevat 31 korte, door de auteur zelf fraai geïllustreerde prozastukken, die allemaal handen als motief hebben en waarin fictie en beschouwing door elkaar lopen. De teksten zijn onderling behalve door dit motief ook door hoofdpersoon Lucas met elkaar verbonden.

Alle 31 teksten kunnen afzonderlijk gelezen worden – tegelijkertijd zijn het brokstukjes uit zijn persoonlijk verhaal: we maken Lucas mee als getalenteerd muzikaal kind, maar ook als zoon, broer, geliefde. In al deze verhoudingen en hoedanigheden vormen handen steeds een wezenlijke verbindende schakel. Nu eens komt Lucas zelf aan het woord, dan weer zien we hem door de ogen van anderen. Door deze wisseling van perspectief zijn de teksten zeer verschillend van toon en stijl: soms nuchter en beschouwend, dan poëtisch, hier kalm, daar uitbundig.

Eenendertig verhalen vormen een rode draad door middel van handen in Chirosynopsis. Elk verhaal gaat op een manier over handen. Heel bijzonder hoe je met handen bezig kan zijn. Het ene verhaal vindt ik mooier, bijzonderder dan de ander. Er zaten verhalen tussen die echt niks voor mij waren. Ik kon niet vinden waar het over ging. Ondanks dat het korte verhalen zijn was ik af en toe de draad kwijt, de gedachtes liepen dan heel erg uiteen.

Ondanks dat een aantal verhalen niet aan mij besteed was heb ik genoten tijdens het lezen van andere verhalen. Het boek doet me zeker wel nadenken over handen. Op pagina 33 staat; “en voor het eerst zie ik de gelijkenis die doorschemert in de handen van mijn moeder en dochter en besef dat Elise en ik geen kinderen meer zijn.” Hierbij dacht ik aan mijn eigen handen, de handen van mijn moeder en de handen van mijn zus. In de handen van mijn zus zag ik een tijdje geleden mijn moeder. In mijn eigen handen zie ik ze ook steeds vaker. Maar de handen van mijn zus die lijken steeds meer op die van mijn moeder. Handen zijn zo veel in het leven en dat lees je zeker terug in Chirosynopsis

Het zijn mooie teksten, en een fijn boek om in te bladeren. Chirosynopsis is voor € 21,95 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Palmslag