ontwikkelen

Nooit te oud om te blijven ontwikkelen

Nieuwe dingen leren is leuk. Naast dat het leuk is om nieuwe dingen te leren is het ook erg goed voor je om te leren, jezelf te blijven ontwikkelen en dat is wat ik wil. Nieuwe dingen blijven leren maar ook de bestaande dingen die ik weet blijven ontwikkelen.

Leren dat deed ik vroeger op school. Geschiedenis, aardrijkskunde, Nederlands, wiskunde, later kwam daarbij Frans, Biologie, Natuurkunde. Eenmaal op mijn vervolgopleiding werden het specifiekere vakken zoals kunstgeschiedenis, kleurenleer, tekenen, design, vormgeven, visualiseren en nog veel meer. Al dit stond in het teken van wat de school wilde. De opdrachten voerden we uit omdat het moest. Gelukkig vond ik school leuk en leren vond ik ook niet erg maar het was niet specifiek wat ik wilde. Op het Grafisch Lyceum was het specifieker maar opdrachten die een leraar niet mooi vond kregen een laag cijfer terwijl met een kleine aanpassing werd het cijfer opeens veel hoger. Zelf vond ik het niet meer mooi maar het cijfer telde. Één persoon bepaalde je cijfer, vreemd want iets wat je maakt valt niet uit te drukken in mooi of lelijk het is wat jij erin ziet.

Na school ging ik werken, dan leer je nieuwe dingen op de werkplekken waar je komt. Leerzaam en je hebt ze nodig, in de tussentijd leer ik zelf nog steeds wat dingen maar vaak genoeg te weinig en zeker veel minder dan toen ik op school zat. Ik heb geleerd om een rokje te naaien of een hesje, een strik te maken van vilt en lint of een nieuw recept. Eigenlijk allemaal kleine dingen maar ik blijf mezelf ontwikkelen. Ik lees veel en door lezen leer je veel. Ik las het boek Master your mindset van Michael Pilarczyk. Een boek wat mij zeker tot denken zette. Een boek wat ik er af en toe nog bij pak om een stukje uit te lezen. Naast het lezen van zijn boek luister ik zijn podcasts. Ik luister ze in de avond of tijdens een duurloop. Hij inspireert me om na te denken wat ik wil doen.

Op de website van Michael Pilarczyk staat:

LEEF JE MOOISTE LEVEN. Dat is wat Cindy en ik elke dag doen en dit is ook onze boodschap voor jou. Ik heb al meer dan honderdduizend mensen op weg mogen helpen naar een bestaan met meer plezier, innerlijke rust, zelfbewustzijn en persoonlijk succes. Wat ik doe? Ik laat je inzien hoe je belemmerende gedachten en blokkades kunt omzetten in een positieve mindset. Ik vertel uit eigen ervaring hoe je een succes maakt van jezelf en hoe je een zinvolle invulling geeft aan je dagelijks bestaan. Join our movement for a healthy, wealthy, happy life! Denk jij dat je dat er meer in je zit? Ben je klaar voor jouw mooiste leven? Mogen wij je dan op weg helpen met één van onze programma’s of met onze wekelijkse podcast.

Het gaat er niet meer om wat een ander wil wat ik leer. Het gaat erom wat ik wil leren. Hoe kom ik erachter wat ik wil leren? Wat lijkt me interessant? Waar wil ik aan werken? Als ik eerst eens kijk naar de dingen die ik graag doe: Hardlopen, lezen, bloggen en tekenen. Vier dingen waar ik vast verbetering in aan kan brengen. Dus laten we daar eerst een naar kijken.

Hardlopen is een sport die ik altijd en overal kan doen. Ik kan een halve marathon lopen (nog niet met gemak), loop drie keer in de week diverse afstanden en heb er veel plezier in. In hardlopen vind ik mijn rust momenten maar ook mijn geluksmomenten en ontladingsmomenten. Het is een activiteit die zowel fysiek als lichamelijk is. Voel ik me niet fijn kan het hardlopen me helpen me beter te voelen maar het kan me ook belemmeren. In het hardlopen kan ik nog veel leren. Ik ben niet snel, niet een stabiele loper en mijn lichaam mag wel op een andere manier meebewegen maar ik ben een hardloper. Waar ik aan wil gaan werken is zeker mijn houding want als ik mijn houding verander zal ik sneller gaan lopen. Dit heeft zeker te maken met de bewegingen van mijn armen. Je zal denken je loopt met je benen maar echt je armen doen echt heel veel. Daarnaast kan ik nog veel halen uit mijn ademhaling. Een diepere ademhaling en niet zo kort als ik vaak doe. Twee boeken die in de kast staan heb ik uit de kast gehaald en daar ga ik eens induiken om makkelijker te gaan lopen, stabieler te worden, beter te bewegen, ademhalingstechnieken te leren en daardoor sneller te worden. Er is nog steeds een einddoel en dat is de marathon lopen maar ik weet wanneer ik dat wil en dat is met een sterk lichaam die de marathon uit kan lopen. Een heel belangrijk onderdeel dit jaar om keihard aan te werken.

Boeken lees ik voor mijn plezier en sinds een aantal jaar schrijf ik recensies. De recensies deel ik om mijn ervaring van het boek te delen. Boeken die een hype zijn mijn mening over te geven maar ook minder bekende boeken de aandacht te geven die ze verdienen. Wanneer ik recensies teruglees van een aantal jaar geleden en nu zie ik verbetering in mijn recensies en dus ook mijn manier van lezen. Toch kan ik altijd hier in blijven verbeteren. Lezen vind ik heel belangrijk maar zou ik zeker nog vaker moeten doen. Even een paar bladzijdes in de ochtend gewoon om de dag mee te beginnen, na het eten even een paar bladzijdes. Niet gedachteloos lezen maar bewust.

Wat een beetje samenhangt met lezen is bloggen. Mijn recensies verschijnen op mijn blog en die hebben dus verbetering nodig maar niet alleen mijn recensies mogen van mij beter. De foto’s die ik maak daar ben ik zeker niet altijd blij mee. Vooral in de donkere maanden vind ik het een drama om foto’s te maken. Het is te donker, te veel schaduw, niet scherp genoeg, niet leuk genoeg. Vaak genoeg maak ik hier dan de keuze voor een niet perfecte foto want wanneer maak ik wel de juiste foto. Werken aan mijn blog is wat ik leuk vind, ik leer nog steeds dingen bij over SEO, zoekfuncties, hoe wordpress werkt of niet. Mijn blog heeft verbetering nodig want een paar maanden geleden ging er wat mis. Ik heb wat dingetjes veranderd maar het werkt achter de schermen niet meer zoals het deed dus moet ik daar wat uitzoek werk naar doen en dat is leren en proberen. Naast dingen leren voor achter de schermen wil ik meer schrijven waar ik zelf om geef, persoonlijke stukjes, leerzame dingen, creaties delen. Stukjes zoals ik vandaag schrijf, wat breder en dieper.

Tekenen is iets wat ik al jaren doe. Ik denk dat er geen jaar voorbij is gegaan zonder een tekening gemaakt te hebben. Dit kan zijn een hele simpele tekening maar ook een lastigere waar ik echt een paar dagen aan bezig ben. Alleen merk ik hoe minder ik een potlood in mijn handen heb hoe moeilijker het wordt om te beginnen. De eerste streep op papier zetten, een idee uitwerken, de feeling hebben. Maar gelukkig is het net als fietsen ik verleer het niet maar ik kan wel heel veel meer leren en daar ben ik zeker mee bezig. Op youtube kijk ik naar video’s, ik lees over diverse technieken, pak mijn leerboeken erbij en ga aan de slag. Ik begin, maak fouten, begin overnieuw en zo blijf ik oefenen tot ik tevreden ben.

Heel belangrijk vind ik het om te blijven ontwikkelen in de dingen die ik leuk vind. Niet blijven hangen in het waar ik nu ben maar gaan naar waar ik heen kan. Makkelijk naar buiten kunnen gaan voor een rondje van 10 km hardlopen zoals ik nu voor een 5 km naar buiten stap. Een boek lezen gewoon voor mijn plezier maar bij sommige boeken soms ook de diepere laag zien in het verhaal. Mijn blog nog beter krijgen hoe ik het wil niet alleen van buiten maar ook van binnen wat ik zie. Mijn creativiteit met een potlood lekker de vrijloop laten gaan en weer makkelijk de eerste lijnen zetten.

Het liefst wil ik ook nog een aantal nieuwe dingen gaan leren. Wat precies daar moet ik nog goed over nadenken want ik vind echt heel veel dingen leuk. Zo zou ik graag Italiaans leren zodat als we terug gaan naar Italië ik een paar woordjes kan spreken en wat kan verstaan dat lijkt me gewoon erg leuk. Er zijn zo veel dingen om te leren maar laat ik eerst maar de dingen die ik nu leuk vind beter ontwikkelen en daar tijd voor vrijmaken. Want tijd vrijmaken is heel belangrijk. Elke dag iets doen om mezelf te ontwikkelen al is het een kwartier om te tekenen en een kwartier om te lezen maar die tijd moet ik wel nemen.

Ben jij bezig met dingen leren?
Wat en hoe doe jij dit?