maan

Noor Unnahar – Gisteren was ik de maan

Het maakt niet uit welk boek ik pak maar ik kom er even niet in. Lezen wil ik wel. Hoe fijn is het dan dat je een paar poëzie boeken hebt gekregen. Korte teksten, een paar woorden tot nadenken, letters die binnen komen. Gisteren was ik de maan las ik na Herinneringen ontward.

Poëzie lezen willen velen mensen maar waar ga je beginnen? Niet alles leest gemakkelijk. Voor sommige poëzie lijkt het wel of je hoog afgestudeerd moet zijn om het te begrijpen. Dan is er nog zoiets als herkenbaarheid in teksten. Als je iets herkent in de woorden die worden neergezet zal je het eerder mooi of goed vinden. Ik heb nu in korte tijd twee bundels gelezen en kan je beide aanraden om te lezen. Ik heb niet veel poëzie gelezen en snap niet alle teksten maar Noor Unnahar en Ruby Dahl hebben teksten die je raken, doen nadenken en die gewoon fijn lezen.

maan

Mus creatief geeft sinds kort onder de imprint MUSE bundels uit van en voor vrouwen. Ruby Dahl is samen met Noor Unnahar een van de eerste die met een bundel verschijnen bij MUSE en van beide heb ik genoten, bladzijden genoteerd van teksten die me raakten en woorden opnieuw gelezen.

Noor Unnahar

Noor Unnahar is een moderne poëet van 21 jaar. Ze is geboren in Karachi, Pakistan. In haar teksten is te lezen waar ze vandaan komt. Ze praat over een huis wat in duigen ligt maar ook weer wordt opgebouwd. Ik lees tussen de regels door over oorlog en verlies maar ook over hoop en liefde.

Een jonge vrouwelijke stem vol kracht en diepte. Haar bundel Gisteren was ik de maan cirkelt rond thema’s zoals liefde en verlies, het creëren van kunst en de worsteling om je eigen stem te vinden. Noors werk varieert van beknopte universele waarheden tot bloemig proza dat haar erfgoed verkent: wat het betekent een fysiek en emotioneel huis te zijn en de intieme en pijnlijke dans van zelfontdekking.

is het niet ontzettend
angstaanjagend, schokkend
onvoorstelbaar
dat woorden
die minuscule klankjes
in deze lucht vol chemicalien
die vormloze rare tekens
op spierwit papier
echt levende mensen
kunnen maken of breken
in het hart kunnen steken
helemaal zonder wapen
ze omver kunnen duwen
de aarde onder hun voeten
vandaan kunnen trekken
al staan ze nog zo stevig
woorden; ze zijn machteloos machtig
dus
gebruik de jouwe
goed

Niet alle teksten spraken me aan daar ben ik heel eerlijk in. Toch waren ze fijn geschreven. De teksten klopten, ze vertelden een verhaal maar niet bij alles kwam het bij mij binnen wat er bedoelt werd of was het voor mij gewoon niks. Dat kan natuurlijk ook wat niet alle teksten zal je in een bundel goed vinden.

Het formaat is fijn, je steekt het zo in je tas en een mooie kaft met zilverfolie en een roze kleur, heel vrouwelijk en verfijnd. Dit boek is voor €12,99 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Mus

Bewaren